İnfertil kadınlarda latent toxoplasma gondii enfeksiyonunun over rezervi üzerine etkisi
The effect of latent toxoplasma gondii infection on ovarian reserve in infertile women
  1. Tez No: 1017446
  2. Yazar: ESRA AĞIRBAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DOÇ. DR. ZELİHA ATAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Toxoplasma gondii, latent enfeksiyon, infertilite, over rezervi, anti-Müllerian hormon, antral folikül sayısı, Toxoplasma gondii, latent infection, infertility, ovarian reserve, anti-Müllerian hormone, antral follicle count
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bursa Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, infertil kadınlarda latent Toxoplasma gondii enfeksiyonunun over rezervi ve üreme fonksiyonları üzerindeki olası etkilerini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif, gözlemsel vaka-kontrol çalışması, Bursa Şehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği İnfertilite Polikliniği'nde yürütülmüştür. Çalışmaya 18–35 yaş aralığında primer veya sekonder infertilite tanısı olan toplam 120 kadın dahil edilmiştir. Katılımcılar serolojik durumlarına göre iki gruba ayrılmıştır: T. gondii IgG-pozitif/IgM-negatif kadınlardan oluşan latent enfekte grup (n = 60) ve T. gondii IgG-negatif/IgM-negatif kadınlardan oluşan seronegatif kontrol grubu (n = 60). Tüm katılımcıların demografik, klinik, laboratuvar ve ultrasonografik verileri kaydedilmiştir. Over rezervi, serum anti-Müllerian hormon (AMH) düzeyleri ve transvajinal ultrasonografi ile ölçülen antral folikül sayısı (AFC) kullanılarak değerlendirilmiştir. Ayrıca, T. gondii enfeksiyonu ile ilişkili risk faktörleri ve maruziyet yolları incelenmiştir. Bulgular: Katılımcıların yaş ortalaması 29,34 ± 3,10 yıl olup, yaş açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark gözlenmemiştir. AMH düzeyleri, latent enfekte grupta seronegatif gruba kıyasla anlamlı derecede daha düşük bulunmuştur (1,90 [0,34–7,31] ng/mL'ye karşılık 2,55 [0,62–12,00] ng/mL, p = 0,020). Benzer şekilde, AFC değerleri latent enfekte grupta anlamlı derecede daha düşüktür (12,57 ± 4,01'e karşılık 15,17 ± 3,04, p < 0,001). Çok değişkenli doğrusal regresyon analizinde, T. gondii IgG seropozitifliği bağımsız olarak daha düşük AFC değerleri ile ilişkili bulunurken (B = −2,75, p < 0,001), AMH ile olan ilişki istatistiksel anlamlılık sınırında kalmıştır (B = −0,62, p = 0,055). Latent enfekte gruptaki kadınlarda 38 günden uzun adet döngüsü sıklığı (%30,0'a karşılık %3,3, p < 0,001) ve sekonder infertilite prevalansı (%16,67'ye karşılık %5,0, p = 0,040) daha yüksek bulunmuştur. Gruplar arasında serum FSH, LH, E2, TSH, prolaktin veya mid-luteal progesteron düzeyleri açısından anlamlı bir fark gözlenmemiştir. Lojistik regresyon analizi; kırsal kesimde yaşama, sokak kedileriyle temas ve sakatat tüketimini latent T. gondii enfeksiyonu ile ilişkili bağımsız risk faktörleri olarak belirlemiştir. Sonuç: Latent T. gondii enfeksiyonu, infertil kadınlarda daha düşük AMH ve AFC değerleri ile ilişkili bulunmuştur. Olası karıştırıcı faktörlere göre düzeltme yapıldıktan sonra latent enfeksiyon ile azalmış AFC arasındaki ilişkinin devam etmesi, latent toksoplazmozun over rezervi üzerinde olası bir zararlı etkisi olduğunu düşündürmektedir. Her ne kadar bu ilişkinin temelinde latent enfeksiyon varlığında kronik inflamasyon, oksidatif stres ve over mikroçevresindeki olası değişikliklerin neden olabileceği düşünülse de, nedensel mekanizmaların aydınlatılabilmesi için daha büyük çok merkezli çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the potential effects of latent Toxoplasma gondii infection on ovarian reserve and reproductive functions in infertile women. Materials and Methods: This prospective observational case-control study was conducted at the Infertility Outpatient Clinic of the Department of Obstetrics and Gynecology, Bursa City Hospital. A total of 120 women aged 18–35 years with primary or secondary infertility were enrolled. Participants were divided into two groups according to their serological status: a latent infection group consisting of T. gondii IgG-positive/IgM-negative women (n = 60) and a seronegative control group consisting of T. gondii IgG-negative/IgM-negative women (n = 60). Demographic, clinical, laboratory, and ultrasonographic data were recorded for all participants. Ovarian reserve was assessed using serum anti-Müllerian hormone (AMH) levels and antral follicle count (AFC) measured by transvaginal ultrasonography. In addition, risk factors and exposure routes related to T. gondii infection were evaluated. Results: The mean age of the participants was 29.34 ± 3.10 years, and no statistically significant differences were observed between the groups regarding age or age. AMH levels were significantly lower in the latent infection group compared to the seronegative group (1.90 [0.34–7.31] ng/mL vs. 2.55 [0.62–12.00] ng/mL, p = 0.020). Similarly, AFC values were significantly lower in the latent infection group (12.57 ± 4.01 vs. 15.17 ± 3.04, p < 0.001). In multivariable linear regression analysis, T. gondii IgG seropositivity was independently associated with lower AFC values (B = −2.75, p < 0.001), whereas the association with AMH remained at the borderline of statistical significance (B = −0.62, p = 0.055). Women in the latent infection group had a higher frequency of menstrual cycles longer than 38 days (30.0% vs. 3.3%, p < 0.001) and a higher prevalence of secondary infertility (16.67% vs. 5.0%, p = 0.040). No significant differences were observed between the groups with respect to serum FSH, LH, E2, TSH, prolactin, or mid-luteal progesterone levels. Logistic regression analysis identified rural residence, contact with stray cats, and consumption of offal as independent risk factors associated with latent T. gondii infection. Conclusion: Latent Toxoplasma gondii infection was associated with lower AMH levels and AFC values in infertile women. The persistence of the association between latent infection and reduced AFC after adjustment for potential confounding factors suggests that latent toxoplasmosis may have a detrimental effect on ovarian reserve. Although chronic inflammation, oxidative stress, and alterations in the ovarian microenvironment have been proposed as potential underlying mechanisms, larger multicenter studies are needed to further elucidate the causal pathways involved.