Gebelerde PLISSIT modeline dayalı cinsel eğitimin cinsel işlev, cinselliğe karşı tutum ve cinsel distres üzerine etkisi
The effect of PLISSIT model based education on sexual function, attitudes towards sexuality and sexual distress in pregnant women
  1. Tez No: 1017459
  2. Yazar: ZUHAL GUKSU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESMA DEMİREZEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Ebelik, Midwifery
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ebelik Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada nullipar gebelerde PLISSIT modeline dayalı cinsel eğitimin cinsel işlev, cinselliğe karşı tutum ve cinsel distress üzerine etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Randomize Kontrollü olarak yürütülen bu çalışmaya Trakya Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Obstetri Polikliniği'ne başvuran 16.-32. Haftasındaki gebeler alınmıştır. Veriler, Kişisel Bilgi Formu (KBF), Kadın Cinsel İşlev Ölçeği (FSFI), Gebelikte Cinselliğe Karşı Tutum Ölçeği (GCKTÖ) ve Kadın Cinsel Sıkıntı Ölçeği-Revize (FSDS-R) ile alınmıştır. FSFI değeri ≤26.55 ile cinsel işlev bozukluğu tanımlanan gebeler arasından oluşturulan çalışma (n:90) ve kontrol (n:90) grubu toplam 180 gebe ile çalışma tamamlanmıştır. Çalışma grubuna PLISSIT modeli temelli cinsel eğitim verilirken, kontrol grubunda rutin klinik izlem süreci uygulanmıştır. PLISSIT modeli cinsel eğitim sonrasında FSFI puanı ön testte gruplar arasında sınırlı fark vardır (7,13±1,22 ve 7,34±0,34; p=0,044). Son testte çalışma grubu 10,98±2,12'ye yükselirken kontrol grubu 7,34±1,48 düzeyinde kalmış ve fark p<0,001 olmuştur. Gebelikte Cinselliğe Karşı Tutum Ölçeği puanı son testte çalışma grubunun toplam puanı 84,08±7,39'a yükselirken kontrol grubunda 80,68±2,32'ye düşmüş ve gruplar arası fark anlamlı bulunmuştur (p<0,001). Kadın Cinsel Sıkıntı Ölçeği puanı çalışma grubunda eğitim sonrası anlamlı düzeyde azalmış (23.8±4.41'den 19.05±6.06'ya), kontrol grubunda ise artış göstermiştir (p<0,001). Sonuç olarak, PLISSIT modeline dayalı cinsel eğitimin gebelerde cinsel işlevi arttırdığı, gebelikte cinselliğe yönelik tutumu olumlu yönde geliştirdiği ve cinsel sıkıntıyı azalttığı belirlenmiştir. Elde edilen bulgular, gebelik süresince cinsel sağlığın bütüncül bir yaklaşımla ele alınması gerektiğini ve bu süreçte yapılandırılmış eğitim ve danışmanlık modellerinin önemli yer tuttuğunu göstermektedir. Model, ebelerin cinsel sağlık danışmanlığını sistematik, güvenli ve etkili bir şekilde yürütmesini destekleyerek, gebelerin cinsel işlevlerinin korunması ve cinsel distresin azalmasında önemli bir yol gösterici rol üstlenmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to determine the effect of sexuality education based on the PLISSIT model on sexual function, attitudes toward sexuality, and sexual distress in pregnant women. This randomized controlled study was conducted with pregnant women between 16 and 32 weeks of gestation, who attended the Obstetrics Outpatient Clinic of Trakya University Faculty of Medicine. Data were collected using the Personal Information Form, the Female Sexual Function Index (FSFI), the Attitudes Toward Sexuality During Pregnancy Scale (ATSPS), and the Female Sexual Distress Scale–Revised (FSDS-R). A total of 180 pregnant women diagnosed with sexual dysfunction based on an FSFI score of ≤26.55 were included in the study and randomly assigned to either the intervention group (n=90) or the control group (n=90). Participants in the intervention group received sexuality education based on the PLISSIT model, whereas those in the control group received routine clinical follow-up care. Following the PLISSIT model-based intervention, a slight but statistically significant difference was observed between the groups in the baseline FSFI total scores (7.13 ± 1.22 vs. 7.34 ± 0.34; p = 0.044). At the post-test assessment, the mean FSFI total score increased to 10.98 ± 2.12 in the intervention group, whereas it was 7.34 ± 1.48 in the control group, resulting in a statistically significant between-group difference (p < 0.001). The total score on the Attitudes Toward Sexuality During Pregnancy Scale increased to 84.08 ± 7.39 in the intervention group at the post-test, whereas it decreased to 80.68 ± 2.32 in the control group. The difference between the groups was statistically significant (p < 0.001). The Female Sexual Distress Scale score decreased significantly in the intervention group following the intervention, from 23.8±4.41 to 19.05±6.06, whereas it increased in the control group (p<0.001). In conclusion, PLISSIT model-based sexual education was found to improve sexual function, promote more positive attitudes toward sexuality during pregnancy, and reduce sexual distress among pregnant women. The findings indicate that sexual health during pregnancy should be addressed through a holistic approach and that structured educational and counseling models play a significant role in this process. By supporting midwives in providing sexual health counseling in a systematic, safe, and effective manner, the PLISSIT model serves as an important guide for maintaining sexual function and reducing sexual distress during pregnancy.