Gebelikte Plissit modeline temelli nlp tekniklerinin kullanımının doğum korkusuna etkisi
The effect of the use nlp techniques based on Plissit model on fear of childbirth in pregnancy
- Tez No: 554758
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜMRAN OSKAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Nursing, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Gebelik, Doğum, Korku, Nöro Linguistik Programlama (NLP), Öz Yeterlilik, Bağlanma, Ebe, Hemşire, Pregnancy, Childbirth, Fear, Neuro Linguistic Programming (NLP), Self efficacy, attachment, Midwife, Nurs
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Amaç: Bu randomize kontrollü yarı deneysel çalışma,“Gebelikte PLISSIT Modeline Temelli NLP Tekniklerinin Doğum Korkusuna Etkisi ”'nin değerlendirilmesi amacı ile yürütüldü. Gereç-Yöntem: Çalışma 2017 Mayıs-2018 Mayıs tarihleri arasında, bir eğitim araştırma hastanesinin gebe okuluna başvuran ve araştırmaya dâhil edilme ölçütlerine uyan 140 primigravida (deney:77, kontrol:63) ile yürütüldü. İki grup da, altı haftalık doğum öncesi eğitim ve rutin bakım aldı. Deney grubu ile ek olarak, kadınların doğumla ilgili olumsuz duygu ve düşüncelerine yönelik NLP teknikleri ile girişimlerin yapıldığı, ortalama 60 dk süren, haftada bir kez olmak üzere üç yüz yüze görüşme yapıldı. Birinci görüşmede, gebelerin doğuma yönelik algıları, temsil sistemleri, alt sistemleri, meta programları belirlendi. İkinci ve üçüncü görüşmelerde belirlenen özellikler göz önünde bulundurularak, doğum korkusuna müdahale edildi. Tüm katılımcılara, doğum öncesi eğitimlerin başladığı ve bittiği gün tanıtıcı bilgi formu, Wijma Doğum Deneyimi/Beklentisi Ölçeği (WDEQ) A ve Doğum Öz-Yeterlilik Ölçeği (DÖYÖ), doğum sonu 1-4 ay arasında Maternal Bağlanma Ölçeği (MBÖ) ve vaginal doğum yapanlara WDEQ-B, öz bildirime dayalı olarak uygulandı. Veriler IBM-SPSS-21'de, tanımlayıcı istatistikler, Pearson Ki-kare, Fisher-Exact Test, Mann Whitney U, Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi, Pearson Korelasyon kullanılarak analiz edildi. Bulgular: Gruplar, tanıtıcı özellikleri bakımından birbirinden farklı değildi. Uygulama sonrasında gruplar arasındaki WDEQ-A ve DÖYÖ puan ortalamaları arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Vaginal doğum yapan kadınlarda gruplar (deney=52, kontrol=36) arasındaki WDEQ-B puan ortalamaları arasındaki fark istatistiksel olarak ileri derecede anlamlı bulunurken, MBÖ puanları açısından gruplar arasında fark bulunmadı. Ayrıca WDEQ-A ile DÖYÖ arasında negatif yönde ilişki tespit edildi. Sonuç: NLP teknikleri, doğum korkusunu azaltmak, doğum öz yeterliliğini artırmak için kullanılabilecek bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
Objective: This randomized controlled quasi-experimental study was conducted to evaluate the effect of PLISSIT model-based NLP techniques on the fear of childbirth (FOC) in pregnancy. Material and Method: The study was carried out between May 2017 and May 2018 with 140 primigravida (experimental: 77, control: 63) who applied to the pregnant school of an educational research hospital and met the criteria for inclusion in the study. Both groups received six-week antenatal care and routine care. In addition, experimental group received three face-to-face interviews were conducted with NLP techniques for initiative to FOC of women, once a week for 60 min. On the first and last day of the prenatal education introductory information form, Wijma Birth Experience / Expectancy Questionaire (WDEQ) A, Childbirth Self-Efficacy Scale (CBSES) and between 1 and 4 months postpartum Maternal Attachment Inventory (MAI) and WDEQ-B were applied to women based on self-report. Data were analyzed using descriptive statistics, Pearson's chi-square, Fisher-Exact Test, Mann Whitney U, Wilcoxon Signed Rank Test, Pearson Correlation in IBM-SPSS-21. Results: The groups were not different of their characteristics. The difference between the WDEQ-A and CBSES and sub-dimension scores between the groups was statistically significant. While the difference between WDEQ-B scores in groups of women who had vaginal births (exp.= 52, control = 36) was statistically significant, there was no significant difference between the groups about MAI scores. In addition, there was a negative correlation between WDEQ-A and CBSES. Conclusion: NLP techniques can be used to decrease the FOC and to increase childbirth self-efficacy.