Performance properties of knitted fabrics containing recycled and elastane yarns
  1. Tez No: 1017469
  2. Yazar: ALİ CAN SERÇEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM KAYACAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Geri dönüşüm, Tekstil, Örme kumaşlar, Textile, Knitted fabrics
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Günümüzde sanayinin çok hızlı büyümesi, kaynakların tüketilmesine ve dolayısıyla ekolojik yıkım sorunlarına neden olmuştur. Tekstil sektörü, aşırı üretim ve tüketim sonucunda çevre kirliliğini aşırı derecede tetikleyen sektörlerin başında gelmektedir. Tekstil üretiminin hemen hemen her aşamasında atık oluşumu gerçekleşmektedir. Hammadde kaynaklı atıklar, iplik üretimi esnasında oluşan atıklar, kumaş üretim sürecinde oluşabilecek hatalardan kaynaklı atıklar veya kesim sonrası atıklar bunlara örnek olarak gösterilebilir. Bu atıkların en büyük bölümünü tüketim fazlası son ürünler oluşturmaktadır. Ayrıca kumaşların boya ve apre işlemlerinde kullanılan kimyasallar ve su tüketimi de çevre için tehdit oluşturmaktadır. Ayrıca günden güne değişen estetik algısı, devamlı değişen moda ve bilinçsiz tüketimle oluşan ihtiyaç fazlası alımlar eklenince tekstil atıkları korkunç bir seviyeye ulaşmaktadır. Bu doğrultuda“tekstilde geri dönüşüm”konusu oldukça önem kazanmıştır. Bu çalışmada kolay ve hızlı üretilmeleri nedeniyle geniş kullanım alanı olan örme kumaşların geri dönüşümü konusu ve bu konuda yapılmış araştırmalar incelenmiştir. Yapısında elastan içeren süprem kumaşların fiziksel ve boyutsal özellikleri araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, rapid industrial growth has led to the depletion of natural resources and, consequently, to significant issues of ecological degradation. The textile industry is among the primary sectors triggering environmental pollution due to overproduction and consumption. Waste generation occurs at nearly every stage of the textile production chain, including raw material-related waste, waste generated during yarn production, defects in fabric manufacturing, and post-cutting waste. However, the largest portion of these wastes consists of surplus post-consumer products. Furthermore, water consumption and the chemicals used in the dyeing and finishing processes of fabrics pose a serious threat to the environment. When the evolving perception of aesthetics, constantly changing fashion trends, and surplus purchases resulting from unconscious consumption are added, textile waste reaches alarming levels. In this regard, the subject of“textile recycling”has gained significant importance. This study examines the recycling of knitted fabrics - which have a wide range of applications due to their easy and rapid production - alongside existing research in the field. Additionally, the physical and dimensional properties of single jersey fabrics containing elastane were investigated within the scope of this research.