10-16 yaş arası torakal eğriliğe sahip adolesan idiopatik skolyozlu kadın olgularda derotasyonel nefes egzersizlerinin konkav taraftaki interkostal mesafeye olan etkisinin incelenmesi
Investigation of the effects of derotational breathing exercises on concave side intercostal distance in female adolescents aged 10-16 with thoracic idiopathic scoliosis
- Tez No: 1017474
- Danışmanlar: PROF. DR. NİHAT ACAR, DR. ERDEM DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Omurga, Omurga deformitesi, Omurga eğriliği, Pozitif basınç solunumu, Skolyoz, Solunum, Solunum mekaniği, Standart postür, İnterkostal kaslar, Spine, Spine deformity, Spinal curvatures, Positive pressure respiration, Scoliosis, Respiration, Respiratory mechanics, Standard posture, Intercostal muscles
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Esenyurt Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Aktivite, Sağlık ve Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fiziksel Aktivite, Sağlık ve Spor Bilimleri Bilim Dalı
Özet
Adolesan İdiopatik Skolyozda Derotasyonel Solunum Egzersizlerinin Göğüs Kafesi Morfometrisi ve Spinal Biyomekanik Üzerine Etkileri Amaç: Bu araştırma, hızlı büyüme evresindeki torakal majör eğrilikli Adolesan İdiopatik Skolyoz (AİS) olgularında uygulanan 4 haftalık yoğunlaştırılmış derotasyonel solunum (Schroth RAB) protokolünün; göğüs kafesi mimarisi (interkostal mesafe), vertebral aksiyel rotasyon ve koronal hizalanma üzerindeki 3 boyutlu yapısal etkilerini incelemek amacıyla yürütülmüştür. Gereç ve Yöntemler: Çalışmaya, konservatif tedavi kriterlerini karşılayan (Risser 0-3) 10-16 yaş aralığında 20 kadın AİS olgusu dahil edilmiştir. Yarı deneysel tek gruplu ön test-son test deseninde kurgulanan araştırmada; hastaların ayakta çekilen tam omurga radyografileri tedavi öncesi ve sonrası Surgimap dijital analiz yazılımı ile değerlendirilmiştir. Biyomekanik değişimi haritalandırmak adına apikal bölgedeki interkostal mesafeler (İKM), Raimondi aksiyel rotasyon derecesi ve Cobb açısı ölçülmüştür. İstatistiksel analizlerde IBM SPSS 31.0 yazılımı kullanılmış, değişimlerin klinik anlamlılığı etki büyüklüğü (Cohen's d) testleriyle desteklenmiştir. Bulgular: Dört haftalık spesifik müdahale sonucunda, torakal kafesin konkavitesinde (Ventral Flat Zone ve Weak Side) yer alan daralmış interkostal mesafelerin içsel pnömatik güçle radyografik olarak genişlediği saptanmıştır (Apeks üstü İKM +2.00 mm, p=0,007; Apeks altı İKM +1.50 mm, p=0,035). Hastaların uyguladığı kognitif bloklama stratejileri sayesinde konveks taraftaki İKM değerlerinde patolojik bir artış gözlenmemiştir (p>0.05). Torakstaki bu asimetrik açılmanın kostovertebral eklemler üzerinden yarattığı biyomekanik kaldıraç etkisiyle, apikal vertebra rotasyonunda ortalama 4.75 derecelik yüksek düzeyde anlamlı bir detorsiyon elde edilmiştir (p=0,002). Cobb açısında -1.75 derecelik bir gerileme kaydedilse de, kısa müdahale süresinin kemiksel yeniden biçimlenme (remodeling) için yetersiz kalması nedeniyle bu değişim istatistiksel anlamlılığa ulaşmamıştır (p=0,133). Sonuç: Elde edilen veriler; derotasyonel solunum manevralarının skolyozda yalnızca kardiyopulmoner kapasiteyi koruyan pasif bir eylem olmadığını, aksine kilitlenmiş miyofasyal dokuları esneterek göğüs kafesini genişleten ve omurgayı derote eden“aktif bir ortopedik kuvvet”olduğunu kanıtlamaktadır. Müdahale süresinin kısalığına rağmen yüksek progresyon riskli bu kohortta koronal ilerlemenin durdurulması, tedavinin klinik stabilizasyon hedeflerine ulaştığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The Effects of Derotational Breathing Exercises on Chest Wall Morphometry and Spinal Biomechanics in Adolescent Idiopathic Scoliosis Objective: This study was conducted to investigate the 3-dimensional structural effects of a 4-week intensive derotational breathing protocol (Schroth RAB) on chest wall architecture (intercostal space), vertebral axial rotation, and coronal alignment in patients with thoracic major Adolescent Idiopathic Scoliosis (AIS) during their peak height velocity phase. Materials and Methods: Twenty female AIS patients aged 10-16 years who met the criteria for conservative treatment (Risser 0-3) were enrolled. Designed as a quasi-experimental one-group pretest-posttest study, standing full-spine radiographs were evaluated pre- and post-intervention using the Surgimap digital analysis software. To map the biomechanical alterations, apical intercostal distances (ICD), Raimondi axial rotation degrees, and Cobb angles were measured. Statistical analyses were performed using IBM SPSS 31.0, and the clinical significance of the changes was supported by effect size (Cohen's d) calculations. Results: Following the 4-week specific intervention, the narrowed intercostal spaces located in the thoracic concavity (Ventral Flat Zone and Weak Side) radiographically expanded via internal pneumatic force (Apex-above ICD +2.00 mm, p=0.007; Apex-below ICD +1.50 mm, p=0,035). Thanks to the cognitive blocking strategies applied by the patients, no pathological increase was observed in the convex side ICD values (p>0.05). Driven by the biomechanical leverage created by this asymmetrical thoracic expansion over the costovertebral joints, a highly significant detorsion of an average of 4.75 degrees was achieved in apical vertebral rotation (p=0.002). Although a regression of-1.75 degrees was recorded in the Cobb angle, this change did not reach statistical significance (p=0.133), as the short intervention period was physiologically insufficient for osteogenic remodeling. Conclusion: The acquired data prove that derotational breathing maneuvers in scoliosis are not merely a passive action preserving cardiopulmonary capacity; rather, they serve as an“active orthopedic force”that stretches locked myofascial tissues, expands the rib cage, and derotates the spine. Despite the brevity of the intervention, halting coronal progression in this high-risk cohort demonstrates that the treatment successfully met its clinical stabilization objectives.