Leiurus abdullahbayrami türü akrep venomunun antitümoral etkili bileşenlerinin araştırılması
Investigation of anti-tumor effective components in the venom of the scorpion species Leiurus abdullahbayrami
  1. Tez No: 1017475
  2. Yazar: ERAY BAYAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMEL ERGENE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Moleküler Tıp, Onkoloji, Biotechnology, Molecular Medicine, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Akrep zehirleri, Akım sitometrisi, Antikanser, Apoptozis, Gerçek zamanlı polimeraz zincir reaksiyonu (RT-PCR), Glioblastoma, Hücre döngüsü, Leiurus abdullahbayrami, Mikroskopi-flüoresans, Programlı hücre ölümü, Scorpion venoms, Flow cytometry, Anticancer, Apoptosis, Reverse transcription polimerase chain reaction, Glioblastoma, Cell cycle, Leiurus abdullahbayrami, Microscopy-fluorescence, Programmed cell death
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji Bilim Dalı
Özet
Glioblastoma multiforme (GBM) tedavisinde yeni terapötik ajan arayışları kapsamında anti-kanser peptidler, yüksek seçicilik potansiyelleriyle öne çıkmaktadır. Bu çalışmada, literatürde anti-tümöral etkinliği üzerine sınırlı çalışma bulunan Leiurus abdullahbayrami akrep venomuna ait peptid fraksiyonlarının, C6 rat glioma hücre hattı üzerindeki in vitro etkinliğinin ve etki mekanizmalarının aydınlatılması amaçlanmıştır. Araştırma kapsamında ham venom, RP-HPLC yöntemi ve gradient elüsyon kullanılarak fraksiyonlarına ayrıştırılmıştır. Yapılan MTT sitotoksisite analizleri sonucunda, 30,2. dakikada ayrılan major fraksiyonun (LabVT30,2) en yüksek etkinliği gösterdiği saptanmış ve 48 saatlik uygulama için IC50 değeri 250 μg/mL (25 μg/100 μL) olarak hesaplanmıştır. Bu dozun, GBM'nin agresif doğasını temsil eden hücre migrasyonu, invazyonu ve tümorojenite kapasitesini 48. saat sonunda anlamlı düzeyde baskıladığı belirlenmiştir. Hücresel ölüm süreçlerini incelemek amacıyla gerçekleştirilen AO/EB boyama sonuçları hücrelerin apoptoza yöneldiğini kanıtlarken, flow sitometrik analizler bu süreci destekler nitelikte hücre döngüsünde G1 fazında azalma ve Sub-G1 popülasyonunda anlamlı bir birikim olduğunu göstermiştir. Moleküler düzeyde yapılan RT-qPCR analizleri, bu etkinin WNT sinyal yolunun baskılanması ve hem intrinsik hem de ekstrinsik apoptotik yolak genlerinin aktivasyonu ile ilişkili olduğunu ortaya koymuştur. Bu bulgular, In situ immünofloresan boyama ile PCNA protein düzeyinde azalma, total kaspaz-3 protein düzeyinde ise artış belirlenmiştir. Flow sitometri ile belirlenen aktif kaspaz-3 protein seviyelerindeki yükselme, moleküler düzeyde doğrulanmıştır Sonuç olarak LabVT30,2 fraksiyonu, C6 hücrelerinde proliferasyonu durdurup WNT yolağı üzerinden siklin D1 geninin ifadesinin azalmasıyla hücre döngüsünü durduğu ve apoptozu tetikleyerek güçlü bir anti-kanser profil sergilemiştir. Elde edilen veriler, LabVT30,2'nin GBM tedavisinde peptid bazlı yeni bir ilaç adayı olabileceğine dair güçlü kanıtlar sunmakta ve aktif bileşenin yapısal analizi için temel oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
In the search for novel therapeutic agents for Glioblastoma multiforme (GBM) treatment, anti-cancer peptides stand out due to their high selectivity potential. This study aims to investigate the in vitro efficacy and mechanisms of action of peptide fractions from Leiurus abdullahbayrami scorpion venom, which is a species with limited prior anti-tumoral research, using the C6 rat glioma cell line. Crude venom was separated via RP-HPLC using a gradient elution method. MTT cytotoxicity assays revealed that the major fraction collected at 30.2 minutes, designated as LabVT30.2, exhibited the highest potency. The IC50 value was calculated as 250 μg/mL (25 μg/100 μL) for a 48-hour treatment. At this concentration, cell migration, invasion, and tumorigenicity, which represent the aggressive hallmarks of GBM, were significantly suppressed at the 48th hour. AO/EB dual staining demonstrated that LabVT30.2 directed cells toward apoptosis, and flow cytometric analyses supported this process by showing a significant accumulation in the Sub-G1 population along with a decrease in the G1 phase. RT-qPCR analysis indicated that these effects were associated with the suppression of the WNT signaling pathway and the transcriptional activation of genes belonging to hem intrinsic and extrinsic apoptotic pathways. These findings were molecularly validated by a decrease in PCNA protein levels and an increase in total caspase-3 levels via in situ immunofluorescence staining. Furthermore, the elevation in active caspase-3 protein levels determined by flow cytometry provided additional molecular confirmation of this apoptotic induction. In conclusion, the LabVT30.2 fraction suppressed proliferation in C6 cells and induced cell cycle arrest through the down-regulation of Cyclin D1 expression via WNT pathway inhibition. By triggering apoptosis, it exhibited a potent anti-cancer profile. These data suggest that LabVT30.2 is a promising peptide-based candidate for GBM treatment and provides a foundation for further purification and structural analysis of the active peptide component.