Lise öğrencilerinde dijital oyun bağımlılığı ile siber zorbalık ve mağduriyet arasındaki ilişkinin incelenmesi: Kadıköy örneği
An investigation of the relationship between digital game addiction, cyberbullying, and victimization in high school students: The case of Kadiköy
- Tez No: 1017508
- Danışmanlar: PROF. DR. IŞIL PAKİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Adli Tıp, Psychology, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Ergenler, Lise öğrencileri, Oyun bağımlılığı, Oyunlar, Siber mağduriyet, Siber zorbalık, Adolescents, High schools students, Game addiction, Games, Cyber victimization, Cyberbullying
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Adli Bilimler Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, Kadıköy ilçesine bağlı çeşitli liselerde öğrenim gören 689 lise öğrencisinin dijital oyun bağımlılığı, siber zorbalık ve mağduriyet düzeyleri ile bunlar arasındaki ilişki incelenmiş ve adli bilimler açısından değerlendirilmiştir. Araştırma verileri, Eylül-Şubat aylarında yüzyüze anket yöntemiyle elde edilmiştir. Araştırmada hem veli hem katılımcı için hazırlanan onam formlarıyla birlikte, Kişisel Bilgi Formu, Çocuklar İçin Dijital Oyun Bağımlılığı Ölçeği (ÇİDOBÖ), D-Siber Mağduriyet- Zorbalık Ölçeği (SMZÖ) kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizinde ise IBM SPSS Statistics 23.0 programı kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre öğrencilerin 204'ünün (%38,3) dijital oyun bağımlılığı açısından riskli grupta yer aldığı, siber zorbalık ve mağduriyet düzeylerinin düşük olduğu görülmüştür. Yapılan ilişkisel analizlerde dijital oyun bağımlılığı ile siber zorbalık arasında, dijital oyun bağımlılığı ile siber mağduriyet arasında ve siber zorbalık ile mağduriyet arasında anlamlı ilişki bulunmuştur. Bununla birlikte savaş/şiddet türü oyunların ve artan oyun süresinin hem siber zorbalık hem de mağduriyet ile ilişkili olduğu gözlenmiştir. Bulgular değerlendirildiğinde, dijital oyun bağımlılığı düzeyi yükseldikçe siber zorbalık davranışında bulunma veya mağdur olma ihtimalinin de yüksek olduğu, şiddetin ve saldırganlığın ön planda olduğu oyunların bu tür oyunlara maruz kalma süresine de bağlı olarak siber zorbalık davranışlarını arttırabileceği sonucuna ulaşılmıştır. Dijital oyun bağımlılığı, siber zorbalık ve siber mağduriyet açısından ebeveynlerin dijital okuryazarlık farkındalığı ve pozitif okul ikliminin koruyucu bir etkiye sahip olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the levels of digital game addiction, cyberbullying and cyber victimization of 689 high school students studying in various high schools in Kadıköy district and the relationship between them were examined and evaluated in terms of forensic sciences. Research data were obtained by face-to-face survey in September- February. In the research, Personal Information Form, Digital Game Addiction Scale for Children (ÇİDOBÖ), D-Cyber Victim-Bullying Scale (SMZÖ) were used along with the consent forms prepared for both parents and participants. IBM SPSS Statistics 23.0 program was used in the analysis of the obtained data. According to findings, 204 students (38.3%) were at risky group for digital game addiction, while levels of cyberbullying and victimization were generally low. Correlational analyses revealed significant relationships between digital game addiction and cyberbullying, digital game addiction and cyber victimization, and between cyberbullying and cyber victimization. Moreover, exposure to violent/war themed games and increased game time were associated with cyberbullying and victimization. Overall, higher levels of digital game addiction were linked to an increased likelihood of engaging in or experiencing cyberbullying, with exposure to violent and aggressive games further amplifying these risks. Parental digital literacy awareness and a positive school climate were found to potentially serve as protective factors against digital game addiction, cyberbullying and cyber victimization.