Trabzon ili lise öğrencilerinde teknoloji bağımlılıkları prevalansı ve etkileyen faktörler
Prevalence of technology addictions and associated factors among high school students in trabzon province
  1. Tez No: 1018710
  2. Yazar: ZEYNEP CÖMERT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NAZIM ERCÜMENT BEYHUN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Adölesan, Lise, Teknoloji, Akıllı Telefon, Sosyal Medya, Dijital Oyun, Bağımlılık, Prevalans, Trabzon, Türkiye, Adolescent, High School, Technology, Smartphone, Social Media, Digital Gaming, Addiction, Prevalence, Trabzon, Türkiye
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Araştırmanın amacı Trabzon ilinde eğitim ve öğrenim görmekte olan lise öğrencilerinde teknoloji bağımlılıkları prevalansının saptanması ve etkileyen faktörlerinin incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Bu kesitsel araştırmada örneklem, en yüksek örneklem büyüklüğü gerektiren sosyal medya bağımlılığı dikkate alınarak beklenen prevalans %25, güven düzeyi %95, p anlamlılık değerli 0,05 alınarak gerekli örneklem 1121 kişi olarak kabul edilmiş olup %25 fire payı ile 1401 kişiye ulaşılması planlanmıştır. Trabzon ilindeki ilçeler sosyoekonomik gelişmişlik düzeyine göre ve ilçelerdeki liseler türüne göre gruplandırılarak içlerinden rastgele seçim yapılmıştır. İstatistiksel analizler Ki-Kare testi, Mann Whitney U testi, Kruskal-Wallis testi, Spearman korelasyon analizi ve binary lojistik regresyon ile gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Trabzon ili lise öğrencilerinde gerçekleştirilen bu çalışmada tüm katılımcılarda akıllı telefon bağımlılığı prevalansı %48,0, sosyal medya bağımlılığı prevalansı %24,7, dijital oyun bağımlılığı prevalansı %22,2 olduğu belirlenmiştir. Akıllı telefon bağımlılığı; kız cinsiyet, düşük okul başarısı, siber zorbalık uygulama ve siber mağduriyet durumları, stres düzeyi, günlük telefon kullanım süresi ile ilişkili bulunmuştur. Sosyal medya bağımlılığı; stres düzeyi, günlük sosyal medya kullanım süresi, fenomenleri takip etme durumu, siber zorbalık uygulama ve siber mağduriyet durumları ile ilişkili bulunmuştur. Dijital oyun bağımlılığı; dijital oyun dışında hobiye sahip olmamak, günlük oyun oynama süresi, oyun içi satın alım yapma, oyundan para kazanma ile ilişkili bulunmuştur. Sonuç: Günümüzde teknoloji bağımlılıkları ergenler için önemli bir halk sağlığı sorunu olmaya devam etmektedir. Bu bağımlılık türlerine yönelik koruyucu ve önleyici müdahale ve stratejilerin geliştirilmesi, mevcut stratejilerin güncel bilimsel veriler doğrultusunda güncellenmesi, farkındalık eğitimlerinin yaygınlaştırılması oldukça önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to determine the prevalence of technology addictions and to examine the associated factors among high school students receiving education in Trabzon province. Materials and Methods: In this cross-sectional study, the sample size was calculated based on social media addiction, which required the largest sample size. Assuming an expected prevalence of 25%, a 95% confidence level, and a significance level of p=0.05, the required sample size was determined as 1,121 participants. Considering a 25% non-response rate, it was planned to reach 1,401 students. Districts in Trabzon province were stratified according to socioeconomic development level, and high schools within these districts were grouped by school type; schools were then selected randomly. Statistical analyses were performed using the Chi-square test, Mann–Whitney U test, Kruskal–Wallis test, and binary logistic regression. Results: In this study conducted among high school students in Trabzon province, the prevalence of smartphone addiction, social media addiction, and digital gaming addiction was found to be 48.0%, 24.7%, and 22.2%, respectively. Smartphone addiction was associated with female gender, low academic achievement, cyberbullying perpetration and victimization, stress level, and daily phone usage duration. Social media addiction was associated with stress level, daily social media usage duration, following influencers, cyberbullying perpetration, and cyberbullying victimization. Digital gaming addiction was associated with not having hobbies other than digital gaming, daily gaming duration, in-game purchases, and earning money through gaming. Conclusion: Today, technology addictions continue to be an important public health problem among adolescents. Developing preventive and protective interventions and strategies for these types of addictions, updating existing strategies in line with current scientific evidence, and expanding awareness programs are of considerable importance.