Klinik liderlik algısının ekip çalışmasına etkisi: Acil sağlık hizmetleri çalışanları üzerinde bir araştırma
The effect of perceived clinical leadership on teamwork: A study on emergency health services personnel
  1. Tez No: 1017564
  2. Yazar: YAREN KAVRAZ GÜNEY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHU TUĞBA KARABULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Acil tıp teknisyenleri, Klinik liderlik, Liderlik, Sağlık kuruluşları yöneticileri, Emergency medical technicians, Clinical leadership, Leadership, Health facility administrators
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Kent Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, acil sağlık hizmetlerinde görev yapan sağlık çalışanlarının klinik liderlik algılarının ekip çalışması üzerindeki etkisini incelemektir. Sağlık hizmetlerinin karmaşık ve çok disiplinli yapısı içerisinde özellikle acil sağlık hizmetleri, hızlı karar alma, etkili iletişim ve güçlü ekip koordinasyonu gerektiren çalışma ortamlarıdır. Bu nedenle klinik liderlik becerilerinin ekip çalışmasının etkinliği üzerindeki rolü önemli bir araştırma konusu olarak değerlendirilmektedir. Araştırma, İstanbul ilinde faaliyet gösteren bazı özel hastaneler ve özel ambulans hizmetlerinde görev yapan paramedikler, acil tıp teknisyenleri (ATT) ve paramedik sürücüler üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmada nicel yöntem kullanılmış ve veriler anket tekniği ile toplanmıştır. Çalışmada toplam 360 sağlık çalışanından veri elde edilmiştir. Veri toplama aracı olarak Klinik Liderlik Ölçeği ve Ekip Çalışması Tutumları Ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS programı kullanılarak analiz edilmiş; frekans, güvenilirlik, faktör, korelasyon ve regresyon analizleri uygulanmıştır. Araştırma bulguları, katılımcıların klinik liderlik algıları ile ekip çalışması düzeyleri arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki bulunduğunu göstermektedir. Klinik liderlik algısının ekip yapısı, liderlik, durum izlemi, karşılıklı destek ve iletişim boyutları üzerinde anlamlı bir etkisi olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak araştırma, klinik liderliğin acil sağlık hizmetlerinde ekip çalışmasını güçlendiren önemli bir faktör olduğunu ortaya koymaktadır. Bu doğrultuda sağlık kurumlarında klinik liderlik becerilerini geliştirmeye yönelik eğitim programlarının yaygınlaştırılması ve ekip temelli çalışma kültürünün desteklenmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effect of perceived clinical leadership on teamwork among emergency healthcare personnel. Due to the complex and multidisciplinary nature of healthcare services, emergency health settings require rapid decision-making, effective communication, and strong team coordination. Therefore, clinical leadership skills are considered an important factor influencing the effectiveness of teamwork in healthcare organizations. The study was conducted with paramedics, emergency medical technicians (EMTs), and paramedic drivers working in some private hospitals and private ambulance servicesin Istanbul. A quantitative research method was used and data were collected through a questionnaire. A total of 360 healthcare professionals participated in the study. The Clinical Leadership Scale and the Teamwork Attitudes Questionnaire were used as data collection instruments. The collected data were analyzed using SPSS software, and statistical analyses including frequency, reliability, factor, correlation, and regression analyses were performed. The findings revealed a positive and significant relationship between perceived clinical leadership and teamwork levels. It was determined that clinical leadership perception had a significant effect on the dimensions of team structure, leadership, situation monitoring, mutual support, and communication. In conclusion, the study shows that clinical leadership is an important factor that strengthens teamwork in emergency health services. In this context, it is recommended that healthcare institutions support leadership development programs and promote a teamwork-oriented organizational culture.