Rise of populism and its impact on Turkish-American relations
Popülizmin yükselişi ve Türk-Amerikan ilişkilerine etkisi
- Tez No: 1017571
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MESUT ÖZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Popülist liderlik, Populist leadership
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Kent Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
Özet
Popülizm, diktatöryal bir yenilik değil, modernitenin başlattığı bir proje olarak demokrasi tarihinin bir parçasıdır. Dolayısıyla bir teorisi ve tarihi vardır. Teorik olarak popülizm, birbiriyle bağlantılı ve birbirine bağımlı bir dizi siyasi, ekonomik ve kültürel ilkeye dayanır. Bu ilkelerin toplamı, halkın yaygın sosyolojik kavramlarından bir kopuş; halkı, insan-millet veya koruyucuyu temsil eden bir lider; ve ekonomiyi ve toplumu ekonomik küreselleşmenin ve göçmenlerin kötülüklerinden koruyan korumacı bir politika olarak özetlenebilir. Türkiye'deki popülist hareketlerin yerleşik ve açık söylemi, ulusal egemenliğin önceliğine ve Batılı kurum ve kuruluşlara meydan okumaya dayanır. Ancak Amerika Birleşik Devletleri'nde bu söylem, devletlerin ve yönetim rejimlerinin politikalarına müdahale etme ve uluslararası ve bölgesel ittifaklar kurma etkisine sahiptir. Bu araştırma aracılığıyla, popülist liderliğin ve söylemin iki ülke arasındaki ilişkileri nasıl etkilediğine dair daha geniş bir anlayış elde etmeye çalışıyoruz. Bu etki, her iki ülkenin çıkarlarının yeniden değerlendirilmesiyle gölgelenen, artan hassasiyetler ve diplomatik uzaklaşma dönemleriyle işaretlenen bir döneme yol açtı.
Özet (Çeviri)
Populism is not a dictatorial innovation, but rather part of the history of democracy as a project inaugurated by modernity. Therefore, it has a theory and a history. Theoretically, populism is based on a set of interconnected and interdependent political, economic, and cultural principles, the sum of which can be summarized as a break with common sociological concepts of the people; a leader who embodies the people the man-nation or the protector; and a protectionist policy that protects the economy and society from the evils of economic globalization and immigrants. The established and explicit discourse of populist movements in Türkiye is based on the priority of national sovereignty and the challenge to Western institutions and organizations. In the United States, however, the discourse has the effect of interfering in the policies of states and their ruling regimes and forming international and regional alliances. Through this research, we attempt to gain a broader understanding of the dynamics by which populist leadership and the discourse have influenced relations between the two countries, resulting in an era marked by heightened sensitivities and periods of diplomatic estrangement, marred by a reconsideration of each country's interests.