Bursa ilinde bebeklerde tamamlayıcı beslenmeye geçiş pratikleri
Complementary feeding practices among infants in Bursa province
  1. Tez No: 1017577
  2. Yazar: SİHEM KADİROĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KAAN DEMİRÖREN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: tamamlayıcı beslenme, ek gıda, bebek beslenmesi, anne eğitimi, göçmenlik, complementary feeding, complementary foods, infant nutrition, maternal education, migration
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, 9–15 ay aralığındaki bebeklerde tamamlayıcı beslenme uygulamalarını değerlendirmek ve bu uygulamaların çeşitli sosyodemografik değişkenler ile antropometrik ölçümler üzerindeki etkisini incelemek amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Araştırma kesitsel ve tanımlayıcı tipte planlandı. Çalışmaya toplam 380 bebek dahil edildi. Veriler, annelerle yüz yüze görüşme yöntemiyle uygulanan anket formu aracılığıyla toplandı. Bebeklerin tamamlayıcı beslenmeye başlama zamanı, ilk verilen besin türü, beslenme yöntemleri, ekran kullanımı ve bazı beslenme uygulamalarına ilişkin bilgiler değerlendirildi. Ayrıca çocukların kilo ve boy ölçümleri alınarak z-skorları hesaplandı. Bulgular: Çalışmada, ek gıdaya daha geç başlayan çocuklarda kilo ve boy z-skorlarının daha düşük olduğu belirlendi (p<0,05). Anne eğitim düzeyi arttıkça ek gıdaya başlama yaşının daha uygun olduğu ve daha sağlıklı tamamlayıcı beslenme uygulamalarının benimsendiği saptandı (p<0,05). Suriyeli aile bebeklerinde ilk 6 ay içinde ek gıda verilme oranı %43,7 iken, bu oran Türk aile bebeklerinde %30 olarak bulundu. Ayrıca televizyon/tablet kullanımı Suriyeli aile bebeklerinde %40,5, Türk aile bebeklerinde ise %16,8 olarak saptandı (p<0,05). Anne göç durumuna göre bebeklere ilk verilen sebze ve meyve tercihleri büyük ölçüde benzerlik göstermekle birlikte, Suriyeli annelerde birden fazla sebzenin birlikte verilme oranının ve tahıl/karbonhidrat ağırlıklı besin tercihinin daha yüksek olduğu saptandı. Ayrıca, Türk bebeklerde en sık reddedilen besin grubunun sebzeler, Suriyeli bebeklerde ise et/tavuk/balık grubu olduğu belirlendi (p<0,05). Sonuç: Tamamlayıcı beslenme uygulamalarının çocuk sağlığını etkileyen çok boyutlu bir süreç olduğu ve bu sürecin anne eğitimi, göçmenlik durumu ve aile içi davranışlardan etkilendiği görülmüştür. Bu nedenle tamamlayıcı beslenmeye yönelik danışmanlık hizmetlerinin ailelerin sosyodemografik ve kültürel özellikleri dikkate alınarak planlanması önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to evaluate complementary feeding practices in infants aged 9–15 months and to examine the effects of these practices on various sociodemographic variables and anthropometric measurements. Materials and Methods: The study was designed as a cross-sectional and descriptive study. A total of 380 infants were included. Data were collected through a questionnaire administered to mothers via face-to-face interviews. Information regarding the timing of initiation of complementary feeding, the type of first foods introduced, feeding methods, screen exposure, and certain feeding practices was evaluated. In addition, children's weight and height measurements were obtained, and z-scores were calculated. Results: It was determined that children who started complementary feeding later had lower weight and height z-scores (p<0.05). As maternal education level increased, the age of initiation of complementary feeding was found to be more appropriate, and healthier complementary feeding practices were adopted (p<0.05). The rate of introducing complementary foods within the first 6 months was 43.7% among infants from Syrian families, whereas this rate was 30% among infants from Turkish families. In addition, television/tablet use was found to be 40.5% among Syrian infants and 16.8% among Turkish infants (p<0.05). Although the first vegetable and fruit preferences given to infants were largely similar according to maternal migration status, Syrian mothers were more likely to introduce multiple vegetables together and to prefer cereal/carbohydrate-based foods. Furthermore, the most commonly rejected food group was vegetables among Turkish infants, whereas it was the meat/chicken/fish group among Syrian infants (p<0.05) Conclusion: Complementary feeding practices were found to be a multidimensional process affecting child health and influenced by maternal education, migration status, and family behaviors. Therefore, it is important to plan counseling services regarding complementary feeding by considering the sociodemographic and cultural characteristics of families.