TERCEME-İ DEKÂ'IKU'L-AHBÂR FÎ ZİKRİ'L-CENNETİ VE'N-NÂR(Giriş-İnceleme-Metin- Dizin-Tıpkıbasım)
TERCEME-İ DEKÂ'IKU'L- AHBÂR FÎ ZİKRİ'L-CENNETİ VE'N-NÂR(Introductıon- Review- Text - Index- Facsimile)
  1. Tez No: 1017578
  2. Yazar: FATMA YELDAN ORHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET YASTI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Eski Anadolu Türkçesi, Klasik Osmanlı Türkçesi, Ses bilgisi, Şekil Bilgisi, Dizin, Old Anatolian Turkish, Classical Ottoman Turkish, Phonology, Morphology, Index
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın temelini; Manisa İl Halk Kütüphanesinde 45 Hk 7224 demirbaş numarasıyla kayıtlı bulunan Terceme-i Dekâ'ıku'l-Ahbâr Fî Zikri'l-cenneti Ve'n-nâr adlı yazma eser oluşturmaktadır. Dinî içerikli olan eser, harekeli nesih hatla sade bir dille yazılmıştır. Kütüphane kayıtlarında eserin müellifi ve yazılış tarihi hakkında bilgi yoktur. Ancak eserin temmet kaydı incelendiğinde müstensihin Hâfız Ahmed Reşîd Es-Sabrî İbni'l-Hâfız el-İsmâîl ez-Zihnî olduğu ve istinsah tarihinin ise h. 1239 (m.1824) olduğu tespit edilmiştir. Çalışma; Giriş, İnceleme, Metin, Dizin ve Tıpkıbasım olmak üzere beş bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde eser, eserin müstensihi, yazıldığı dönem ve eserin nüshaları hakkında bilgilere yer verilmiştir. Bu bölümde ayrıca eserin konusu da ayrıntılı bir şekilde ele alınmıştır. İnceleme bölümünde, eserin dil özellikleri; imlâ, ses olayları ve şekil özellikleri başlıkları altında ayrıntılı olarak incelenmiştir. Bu bölümde, metinde tespit edilen dil özellikleri örneklerle ortaya konulmaya çalışılmıştır. Metin bölümünde, Terceme-i Dekâ'ıku'l-Ahbâr Fî Zikri'l-Cenneti ve'n-Nâr adlı eser, çeviri yazı alfabesi kullanılarak Latin harflerine aktarılmıştır. Metinde yer alan ayet, hadis ve duaların açıklamaları dipnotlarda verilmiştir. Dizin bölümünde, metinde geçen bütün kelimeler alfabetik olarak sıralanmış; her bir kelimenin metindeki anlamı açıklandıktan sonra geçtiği varak ve satır numaraları gösterilmiştir. Tıpkıbasım bölümünde ise yazma eserin tamamı, araştırmacıların metni daha ayrıntılı inceleyebilmelerine imkân sağlamak amacıyla özgün hâliyle sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The basis of this study is the manuscript entitled“Terceme-i Dekâ'ıku'l-Ahbâr Fî Zikri'l-cenneti Ve'n-nâr,”registered in the Manisa Provincial Public Library under inventory number 45 Hk 7224. This religious work is written in a simple style using vocalized Naskh script. Library records do not contain information about the author or the date of writing. However, an examination of the manuscript's completion record revealed that the copyist was Hafiz Ahmed Reşîd Es-Sabrî İbni'l-Hâfız el-İsmâîl ez-Zihnî and the date of copying was 1239 AH (1824 AD). The study consists of five sections: Introduction, Review, Text, Index, and Facsimile. The Introduction provides information about the work, its copyist, the period in which it was written, and its manuscripts. This section also discusses the subject matter of the work in detail. In the review section, the linguistic features of the work are examined in detail under the headings of spelling, phonetics, and morphological features. In this section, the linguistic features identified in the text are presented with examples. In the text section, the work titled Terceme-i Dekâ'ıku'l-Ahbâr Fî Zikri'l-Cenneti ve'n-Nâr has been transcribed into Latin letters using the transliteration alphabet. Explanations of the verses, hadiths, and prayers in the text are given in footnotes. In the index section, all the words in the text are listed alphabetically; after explaining the meaning of each word in the text, the folio and line numbers where it appears are shown. In the facsimile section, the entire manuscript is presented in its original form to enable researchers to examine the text in more detail.