Geleneksel Türk Okçularında D2 Dikkat Testi puanları ile atış performansı arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship Between D2 Attention Test scores and shooting performance in traditional Turkish archers
- Tez No: 1017602
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLŞAH SEKBAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Seçici dikkat, Selective attention
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sinop Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, geleneksel Türk okçularında D2 Dikkat Testi puanları ile atış performansı arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Okçuluk, fiziksel ve teknik becerilerin yanı sıra dikkat, odaklanma ve konsantrasyon gibi bilişsel süreçlerin de önemli rol oynadığı bir spor branşıdır. Araştırma, nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu Ordu ve Samsun illerinde geleneksel Türk okçuluğu ile aktif olarak ilgilenen ve araştırmaya gönüllü olarak katılan 48 sporcu oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak Kişisel Bilgi Formu, D2 Dikkat Testi, antropometrik ölçümler ve atış performansı ölçümü kullanılmıştır. Katılımcıların beden kitle indeksi hesaplanmış, atış performansı ise geleneksel Türk okçuluğu kurallarına uygun olarak elde edilen toplam puan üzerinden değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda D2 Dikkat Testi parametreleri ile atış performansı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Buna karşılık beden kitle indeksi ile atış performansı arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Ayrıca cinsiyet değişkenine göre bazı dikkat performansı göstergeleri ve atış performansı puanlarında anlamlı farklılık belirlenirken, dominant el ve antrenman sıklığı değişkenlerine göre anlamlı farklılık bulunmamıştır. Sonuç olarak, geleneksel Türk okçularında dikkat performansının atış performansı ile doğrudan ilişkili olmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between D2 Attention Test scores and shooting performance in traditional Turkish archers. Archery is a sport where cognitive processes such as attention, focus, and concentration, in addition to physical and technical skills, play an important role. The study was conducted using a relational screening model, which is one of the quantitative research methods. The study group consisted of 48 athletes from the provinces of Ordu and Samsun who are actively involved in traditional Turkish archery and voluntarily participated in the research. Data collection tools included a Personal Information Form, the D2 Attention Test, anthropometric measurements, and shooting performance measurement. Participants' body mass index was calculated, and shooting performance was evaluated based on the total score obtained according to the rules of traditional Turkish archery. As a result of the study, no statistically significant relationship was found between the D2 Attention Test parameters and shooting performance. On the other hand, a positive significant relationship was found between body mass index and shooting performance. Also, some attention performance indicators and shooting performance scores showed significant differences according to gender, while no significant differences were found based on dominant hand or training frequency. In conclusion, it was found that attention performance is not directly related to shooting performance in traditional Turkish archers.