Orman yangınlarının hava kirliliğine etkisinin araştırılması ve makine öğrenmesi ile modellenmesi
Investigation of the effects of forest fires on air pollution using machine learning modeling
  1. Tez No: 1017645
  2. Yazar: HİLAL ARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN KURTULUŞ ÖZCAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hava kirliliği, Makine öğrenmesi, Orman yangınları, İklim değişikliği, Air pollution, Machine learning, Forest fires, Climate change
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, Türkiye'de meydana gelen orman yangınlarının mekansal ve zamansal değişimi ile yangınları tetikleyen atmosferik mekanizmalar incelenmiş, özellikle yıldırım kaynaklı yangınlar ile meteorolojik koşullar arasındaki ilişki değerlendirilmiştir. NCEP/NCAR Reanaliz verileri kullanılarak basınç ve rüzgar alanları analiz edilmiş, Akdeniz Havzası'nın iklim hassasiyeti dikkate alınarak Antalya ve Muğla illerine odaklanılmıştır. Bulgular, 2013-2021 döneminde yangın aktivitesinin yüksek seyrettiğini ve yangınların özellikle Haziran-Eylül döneminde yoğunlaştığını göstermektedir. Ayrıca, Akdeniz Bölgesi'nde atmosferik blokaj koşulları ve föhn etkisinin, sıcaklık artışı ve düşük bağıl nem koşullarına neden olarak yangın riskini artırdığı belirlenmiştir. Çalışmanın ikinci aşamasında, Sentinel-5P uydusundan elde edilen karbonmonoksit konsantrasyonları meteorolojik değişkenlerle birlikte kullanılarak makine öğrenmesi temelli bir sınıflandırma gerçekleştirilmiştir. Fine Tree, ensemble, yapay sinir ağları ve k-en yakın komşu algoritmaları farklı eğitim-test bölünmeleri (%90-%10, %80-%20, %70-%30) altında karşılaştırılmıştır. %90-%10 senaryosunda, Fine Tree algoritması (F1 skoru=0,65), %70-%30 senaryosunda ise KNN ve ensemble modelleri (F1 skoru=0,63) öne çıkmıştır. Dengelenmiş veri seti kullanılarak gerçekleştirilen %80-%20 bölünmede ise, KNN algoritması test aşamasında en yüksek performansı göstermiştir (doğruluk=0,90; F1 skoru=0,94). Elde edilen bulgular, uydu tabanlı veri izleme sistemlerinin orman yangını yönetimi ve yangın sonrası hava kalitesi değerlendirmelerinde etkin biçimde kullanılabileceğini göstermektedir. Bu kapsamda çalışma, atmosferik dolaşım sistemleri ile uydu tabanlı hava kirliliği göstergelerini entegre ederek, yangın riskinin belirlenmesi ve yangın sonrası etkilerin izlenmesine yönelik bütüncül bir yaklaşım ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the spatiotemporal variability of forest fires in Türkiye and the atmospheric mechanisms triggering these events were investigated, with a particular focus on the relationship between lightning-induced fires and meteorological conditions. Pressure and wind fields were analyzed using NCEP/NCAR reanalysis data, and the provinces of Antalya and Muğla were selected as case study areas considering the climatic sensitivity of the Mediterranean Basin. The findings indicate that fire activity remained high during the 2013–2021 period, with a clear concentration in the June–September season. In addition, atmospheric blocking conditions and foehn effects in the Mediterranean region were found to intensify fire risk by increasing temperature and reducing relative humidity. In the second phase of the study, carbon monoxide concentrations obtained from the Sentinel-5P satellite were integrated with meteorological variables to perform a machine learning-based classification. Fine Tree, Ensemble, Artificial Neural Networks, and K-Nearest Neighbor algorithms were compared under different training-testing splits (90%–10%, 80%–20%, and 70%–30%). In the 90%–10% scenario, the Fine Tree model achieved the highest performance (F1-score = 0.65), whereas in the 70%–30% scenario, KNN and Ensemble models performed best (F1-score = 0.63). For the balanced dataset with an 80%–20% split, the KNN algorithm demonstrated the highest performance during the testing phase (accuracy = 0.90; F1-score = 0.94). Based on these findings, it is recommended that satellite-based monitoring systems be integrated into forest fire management and post-fire air quality assessment processes. In this context, the study provides a comprehensive framework by integrating atmospheric circulation patterns with satellite-based air pollution indicators, offering a holistic approach for assessing forest fire risk and monitoring post-fire impacts.