Boron (B) mikro tozu modifiyeli yeni nesil çimento esaslı harçlarda alternatif akımın etkilerinin araştırılması
Investigation of the effects of alternative current on boron (B) micropowder modified new generation cement based mortars
- Tez No: 1017666
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL HOCAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, İnşaat Mühendisliği, Engineering Sciences, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yapı malzemeleri, Building materials
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nanobilim ve Nanoteknoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında çimento esaslı harçların nano-bor ile modifiye edilerek, fiziksel, mekanik, durabilite ve mikro yapılarının geliştirilmesi hedeflenmiştir. Literatürdeki araştırmalarda nano-bor' un çimento esaslı kompozitlerin kullanılması ile malzemenin fiziksel, mekanik ve mikro-yapısı geliştirilebileceği kanıtlanmıştır. Ancak; önceki araştırmalarda nano-borun hidratasyon sıcaklığına etkilerini inceleyen kısıtlı sayıda çalışmaya ulaşılabilmiştir. Bu çalışmada harçlar hazırlandıktan hemen sonra (hidratasyon başlangıç aşamasında) harçların orta noktalarına sıcaklık ölçerler yerleştirilerek nano-borun hidratasyon sıcaklığına etkisi araştırılacaktır. Ayrıca bazı seriler üzerinde rölatif nem ölçümü yapılarak çimento esaslı malzemelerin dayanım ve dayanıklılığında en etkili bağlar olan CSH jellerinin oluşum zamanları tahmin edilecektir. Bunlara ek olarak çimento yerine farklı oranlarda nano-bor konulan harçlar üretilerek optimum nano-bor oranının belirlenmesi hedeflenmektedir. Ayrıca; nano bor modifiyeli harçlara alternatif akım (AC) uygulanarak harçların iç sıcaklarının arttırılması hedeflenmiştir. Tez kapsamında taze durumdaki harçlara 30V, 40V, 50V vb. AC uygulandığında harçların fiziksel, mekanik ve mikroyapılarındaki değişimlerin izlenmesi de hedeflenmektedir. Literatürdeki araştırmalarda nano borun mikro çatlakları doldurarak hidratasyonu hızlandırdığı kanıtlanmıştır (Yun ve diğ., 2022). Bu araştırmada nano bor modifiyeli harçlara AC uygulanarak hızlandırılmış kür yapılıp yapılamayacağı araştırılması ile literatüre yenilik kazandırılacağı düşünülmektedir. Günümüzde nano borun 1kg' ı yaklaşık 2000 dolara üretilmektedir. Ancak yakın gelecekte ülkemizin dünya bor rezervlerinin hemen hemen tamamına sahip olmasını avantaja çevirerek nano bor' un üretim maliyetinin düşürülebileceği değerlendirilebilir. Bu nedenle bu tez çalışmasının ülkemizin ekonomisine katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis study aims to modify cement-based mortars with nano-boron to enhance their physical, mechanical, durability, and microstructural properties. Research in the literature has proven that the use of nano-boron in cement-based composites can improve the material's physical, mechanical, and microstructural characteristics. However, previous studies on the effects of nano-boron on hydration temperature are limited. In this study, thermometers will be placed at the central points of the mortars immediately after preparation (at the initial stage of hydration) to investigate the effect of nano-boron on hydration temperature. Additionally, relative humidity measurements will be conducted on certain series to estimate the formation times of CSH gels, which are the most effective bonds in the strength and durability of cement-based materials. Furthermore, mortars with different proportions of nano-boron replacing cement will be produced to determine the optimal nano-boron ratio. Additionally, the application of alternating current (AC) to nano-boron-modified mortars aims to increase their internal temperatures. As part of this thesis, changes in the physical, mechanical, and microstructural properties of fresh mortars subjected to 30V, 40V, 50V, etc., of AC will also be monitored. Research in the literature has demonstrated that nano-boron accelerates hydration by filling microcracks (Yun et al., 2022). This study seeks to contribute to the literature by investigating whether accelerated curing can be achieved by applying AC to nano-boron-modified mortars.