Nanokristalin selüloz takviyeli lattice dental greftlerin tasarımı,3B üretimi, mekanik karakterizasyonu ve biyolojik etkinliğinin araştırılması
Design, 3D production, mechanical characterization, and investigation of biological activity of nanocrystalline cellulose-reinforced lattice dental grafts
- Tez No: 1017696
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERKAN BAHÇE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Alveolar kemik ogmentasyonu, BCC/FCC/Kelvin geometrileri, Lattice greft tasarımı, Nanokristalin selüloz, Alveolar bone augmentation, BCC/FCC/Kelvin geometries, Lattice graft design, Nanocrystalline cellulose
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Konstrüksiyon ve İmalat Bilim Dalı
Özet
Alveolar kemik ogmentasyonundaki defektlerin onarılması ve mekanik bütünlüğün sağlanması için biyouyumlu ve yüksek dayanımlı greft kullanımı kritik öneme sahiptir. Doğal bir polimer olan selüloz üstün mekanik özellikleri ve hidrofilik karakteri sayesinde kemik doku mühendisliği uygulamalarında umut verici bir takviye malzemesi olarak öne çıkmaktadır. Bu çalışmada hurma çekirdeğinden saflaştırılan nanokristalin selüloz katkılı 3B lattice greftler; BCC, FCC ve Kelvin birim hücre geometrileri kullanılarak MSLA yöntemiyle üretilmiştir. Karakterizasyon analizleri (FTIR, XRD, TGA/DTA, DSC) sonucunda, elde edilen selülozun ticari formlarla uyumlu yapısal ve termal özellikler gösterdiği belirlenmiştir. Mekanik testler ise selüloz oranının artmasıyla sertliğin ve yük taşıma kapasitesinin arttığı, BCC15 greftinin yaklaşık 51 MPa ile en yüksek basma dayanımını ve en iyi termal kararlılığı sergilediği saptanmıştır. Kelvin15 greftinin ise en yüksek Shore D sertlik değerlerini ve en dengeli gerilme dağılımına sahip olduğu görülmüştür. Biyolojik analizlerde selüloz katkısının yüzey ıslanabilirliğini artırarak hidrofilik karakteri güçlendirdiği, BCC15 ve FCC greftlerinde hücre tutunmasının en yüksek düzeyde olduğu gözlemlenmiştir. Ayrıca, BCC15 greftinin Enterococcus faecalis'e karşı %48 oranında antibakteriyel etki gösterdiği saptanmıştır. Sonuç olarak, hurma çekirdeğinden elde edilen selülozun lattice greftlerde kullanımı alveolar kemik rejenerasyonu için gerekli olan mekanik dayanım, biyouyumluluk ve antibakteriyel korumayı bir arada sunan başarılı bir strateji olarak değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
Biocompatible and high-strength grafts are critically important for repairing defects in alveolar bone augmentation and ensuring mechanical integrity. Cellulose, a natural polymer, stands out as a promising reinforcement material in bone tissue engineering applications due to its superior mechanical properties and hydrophilic character. In this study, 3D lattice grafts reinforced with nanocrystalline cellulose purified from date pits were produced by the MSLA method using BCC, FCC, and Kelvin unit cell geometries. As a result of the characterization analyses (FTIR, XRD, TGA/DTA, DSC), it was determined that the obtained cellulose exhibited structural and thermal properties compatible with commercial forms. Mechanical tests showed that as the cellulose content increased, hardness and load-bearing capacity also increased, and the BCC15 graft exhibited the highest compressive strength of approximately 51 MPa and the best thermal stability. The Kelvin15 graft showed the highest Shore D hardness values and the most balanced stress distribution. In the biological analyses, it was observed that the addition of cellulose enhanced the hydrophilic character by increasing surface wettability, and cell attachment was highest in the BCC15 and FCC grafts. In addition, the BCC15 graft was found to exhibit a 48% antibacterial effect against Enterococcus faecalis. As a result, the use of cellulose obtained from date pits in lattice grafts is considered a successful strategy that simultaneously provides the mechanical strength, biocompatibility, and antibacterial protection required for alveolar bone regeneration.