Kedilerin mide bağırsak lezyonlarının patolojik incelenmesi ve kedi salmonellozisinin real-time PCR ile teşhisi
Pathological examination of gastrointestinal lesions in cats and diagnosis of feline salmonellosis by real-time PCR
  1. Tez No: 1017706
  2. Yazar: NİDA SÖNMEZLER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TUZCU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: Kedi, Salmonellozis, Mide, Bağırsak, Real-Time PCR, Patoloji, Cat, Salmonellosis, Stomach, Intestine, Real-Time PCR, Pathology
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Veterinerlik Patolojisi Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Kedilerin Mide Bağırsak Lezyonlarının Patolojik İncelenmesi ve Kedi Salmonellozisinin Real-Time PCR ile Teşhisi Nida SÖNMEZLER Veterinerlik Patolojisi Anabilim Dalı DOKTORA TEZİ / KONYA-2026 Bu tez çalışmasında; Adana ili sınırları içerisindeki çeşitli şikâyetlerle başvurdukları veteriner kliniklerinde tedavi altındayken hayatını kaybeden 50 adet kedinin gastrointestinal lezyonlarının histopatolojik olarak değerlendirilmesi ve bu olgularda Salmonella spp. varlığının moleküler düzeyde (Real-Time PCR) incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın materyalini, 2025-2026 yılları arasında Adana ilinde ölen ve nekropsileri yapılan 50 adet kedi oluşturmaktadır. Çalışmada midenin farklı bölgeleri (kardia, fundus, korpus, pilorus), ince ve kalın bağırsaklar ile mezenteriyal lenf nodları makroskobik ve histopatolojik olarak incelenmiştir. Mikroskobik değerlendirmelere eş zamanlı olarak bağırsak mukozası, mezenteriyal lenf nodları ve karaciğer dokularından aseptik koşullarda izole edilen genomik DNA ekstraktlarında, Salmonella spp.'nin yüksek oranda korunmuş invA genini hedefleyen spesifik TaqMan prob tabanlı moleküler analizi (Real-Time PCR) gerçekleştirilmiştir. Midenin histopatolojik değerlendirmesinde; lamina propriyada yoğun lenfoplazmasitik hücre infiltrasyonu, gastrik bez epitellerinde dejenerasyon ve fibrozis ile karakterize kronik ve ülseratif gastritis tabloları görülmüştür. Bağırsak bölümlerinin histopatolojik incelemesinde; epitel deskuamasyonu, mononükleer hücre infiltrasyonu ile birlikte villus epitelinde dejenerasyon ve nekroz alanları dikkat çekmiştir. Mezenteriyal lenf nodlarında ise reaktif ödem, hiperemi ve nekroz alanları görülmüştür. Makroskobik olarak bağırsak segmentlerinde Toxocara spp., Joyeuxiella pasqualei, Taenia spp. ve Dipylidium caninum parazitleri saptanmıştır. İncelenen kedilerde %46 oranında saptanan Salmonella spp. varlığına rağmen ishal ve kusma gibi klinik bulguların kısıtlı kalması, etkenin kedilerde önemli ölçüde subklinik taşıyıcılık şeklinde seyrettiğini ortaya koymaktadır. Bağırsak dokularında izlenen şiddetli mukozal yıkım ve yoğun lökosit infiltrasyonunun, ağırlıklı olarak klinik semptom sergileyen ve septisemi belirlenen olgularda yoğunlaşması, patolojik hasarın enfeksiyonun klinik formu ve virülansı ile doğrudan ilişkili olduğunu desteklemektedir. Real-Time PCR analizlerinde; 50 kedinin 23'ünde (%46) bağırsak dokularında Salmonella spp. pozitifliği saptanmıştır. Bağırsaklarında etken tespit edilen bu 23 kedinin 7'sinde karaciğer ve mezenteriyal lenf nodlarında da pozitiflik belirlenerek enfeksiyonun septisemik bir yayılım gösterdiği görülmüştür. Elde edilen histopatolojik ve moleküler veriler, özellikle sahipsiz kedilerin zoonotik gastrointestinal patojenler yönünden asemptomatik taşıyıcı rolü olduğunu, çevresel kontaminasyon ve halk sağlığı açısından risk oluşturduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY REPUBLIC OF TÜRKİYE SELÇUK UNIVERSITY HEALTH SCIENCES INSTITUTE Pathological Investigation of Gastrointestinal Lesions in Cats and Diagnosis of Feline Salmonellosis by Real-Time PCR Nida SÖNMEZLER Department of Veterinary Pathology PhD THESIS / KONYA-2026 The aim of this doctoral thesis was to histopathologically evaluate gastrointestinal lesions in 50 cats that died while receiving treatment at veterinary clinics after presenting with various clinical complaints within the borders of Adana Province and to investigate the presence of Salmonella spp. in these cases at the molecular level using Real-Time PCR. The study material consisted of 50 cats that died and underwent necropsy in Adana Province between 2025 and 2026. Different regions of the stomach (cardia, fundus, corpus, and pylorus), the small and large intestines, and mesenteric lymph nodes were examined macroscopically and histopathologically. Concurrently with the microscopic examinations, genomic DNA extracted aseptically from the intestinal mucosa, mesenteric lymph nodes, and liver tissues was analyzed using a TaqMan probe-based Real-Time PCR assay targeting the highly conserved invA gene of Salmonella spp. Histopathological examination of the stomach revealed chronic and ulcerative gastritis characterized by dense lymphoplasmacytic cell infiltration in the lamina propria, degeneration of the gastric glandular epithelium, and fibrosis. Histopathological examination of the intestinal sections demonstrated epithelial desquamation, mononuclear inflammatory cell infiltration, and areas of degeneration and necrosis in the villous epithelium. The mesenteric lymph nodes exhibited reactive edema, hyperemia, and focal areas of necrosis. Macroscopic examination revealed the presence of Toxocara spp., Joyeuxiella pasqualei, Taenia spp., and Dipylidium caninum within the intestinal segments. Although Salmonella spp. was detected in 23 of the 50 examined cats (46%), clinical signs such as diarrhea and vomiting were observed only in a limited number of cases, indicating that salmonellosis frequently occurs as a subclinical carrier state in cats. Severe mucosal destruction and marked leukocytic infiltration observed in the intestinal tissues were predominantly detected in cats exhibiting clinical signs and septicemia, supporting a direct relationship between the severity of pathological lesions and the clinical manifestation and virulence of the infection. Real-Time PCR analysis detected Salmonella spp. in the intestinal tissues of 23 cats (46%). Among these positive cases, seven also showed Salmonella spp. positivity in the liver and mesenteric lymph nodes, indicating systemic dissemination consistent with septicemic infection. The histopathological and molecular findings obtained in this study demonstrate that cats, particularly stray cats, may serve as asymptomatic carriers of zoonotic gastrointestinal pathogens, thereby contributing to environmental contamination and posing a potential risk to public health.