Sınıf öğretmenlerinin eğitimde fırsat eşitliğine ilişkin bakış açıları
Primary teachers' perspectives on equal opportunities in education
- Tez No: 1017707
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SANEM TABAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitim programları, İlkokul öğretmenleri, Education programs, Primary school teachers
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
Özet
Araştırmada 6 Şubat 2023 depremlerinden sonra Antakya örneğinde sınıf öğretmenlerinin eğitimde fırsat eşitliğine ilişkin bakış açılarının derinlemesine incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma temel nitel araştırma ile desenlenmiştir. Araştırmanın katılımcılarının Antakya'da görev yapan 20 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmada eğitimde fırsat eşitliği ve eğitimde fırsat eşitliğini etkileyen faktörlere yönelik araştırmacı tarafından oluşturulan yarı yapılandırılmış görüşme formu geliştirilmiştir. Verilerin analizinde içerik analizi yöntemi kullanılmış ve veriler MaxQda 24 programında analiz edilmiştir. Araştırma sonuçları incelendiğinde, sınıf öğretmenlerinin eğitimde fırsat eşitliğini aynı imkanlara sahip olma, benzer aile yapılarına sahip olma, aynı kültüre sahip olma şeklinde tanımladıkları belirlenmiştir. Öğretmenlerin deprem öncesinde Antakya özelinde eğitimde fırsat eşitliğine ilişkin görüşlerinin olumlu ve olumsuz yönde olduğu görülmüştür. Bu durumun temel sebebinin ise, sınıf öğretmenlerinin Antakya'da görev yaptıkları okulun bulunduğu çevre ile ilgili olduğu belirlenmiştir. Sınıf öğretmenlerinin 6 Şubat 2023 depremleri sonrasında Antakya özelinde eğitimde fırsat eşitliğine ilişkin bakış açıları genel olarak incelendiğinde ise, öğretmenler ailelerin barınma sorunu, maddi ve manevi kayıplarının, ulaşım sorunun eğitsel süreçlerinin daha önünde olduğunu; bu durumların eğitimde fırsat eşitliğini etkilediğini ifade ettikleri belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The study aimed to examine in depth the perspectives of primary teachers in Antakya regarding educational opportunity equality after the earthquakes of February 6, 2023. The research was designed using the basic qualitative research design. The participants of the study consisted of 20 primary teachers working in Antakya. A semi-structured interview form developed by the researcher was used to explore educational opportunity equality and the factors affecting it. Content analysis was used to analyze the data, which was processed using the MaxQda 24 program. When the research results were examined, it was determined that primary teachers defined educational opportunity equality as having the same opportunities, having similar family structures, and belonging to the same culture. It was observed that teachers' views on educational opportunity equality in Antakya before the earthquake were both positive and negative. The main reason for this was determined to be related to the environment of the school where the primary teachers worked in Antakya. When the perspectives of primary teachers on educational opportunity equality in Antakya after the February 6, 2023 earthquakes were examined in general, it was determined that teachers stated that families' housing problems, material and emotional losses, and transportation problems took precedence over educational processes and that these situations affected educational opportunity equality.