Ameliyathane hemşirelerinde ekip çalışması, iletişim ve dikkat dağınıklığı düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between teamwork, communication, and attention deficit levels in operating room nurses
- Tez No: 1017722
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAVVA BOZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Cerrahi Hemşireliği, Ekip Çalışması, İletişim, Dikkat Dağınıklığı, Hasta Güvenliği, Surgical Nursing, Teamwork, Communication, Attention Deficit, Patient Safety
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıklar Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırma, ameliyathane hemşirelerinde ekip çalışması, iletişim ve dikkat dağınıklığı düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla yapıldı. Yöntem: Bu araştırma, ameliyathane hemşirelerinde ekip çalışması, iletişim ve dikkat dağınıklığı düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla tanımlayıcı ve ilişki arayıcı kesitsel tasarımda gerçekleştirilmiştir. Araştırma, Kocaeli ilindeki dört kamu hastanesinin ameliyathanelerinde görev yapan perioperatif hemşireler ile yürütülmüştür. Veriler, hemşirelerin sosyodemografik ve mesleki özellikleri ile ekip çalışması, iletişim ve dikkat dağıtıcı unsurlara ilişkin algılarını değerlendiren veri toplama araçları kullanılarak elde edilmiştir. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler ve değişkenler arasındaki ilişkileri belirlemek amacıyla korelasyon analizlerinden yararlanıldı. Bulgular: Bulgulara göre, hemşirelerin iletişim becerilerinde“etkin dinleme”, ekip çalışmasında ise“ekip liderliği”boyutları ön plana çıkmaktadır. Ameliyathanede dikkat dağınıklığına en sık“ekip ve kurumsal aksaklıklar”yol açarken, hataya sebebiyet verme algısında“hastayla ilgili aksaklıklar”en yüksek ortalamaya sahiptir. Sosyo-demografik açıdan; kadın ve evli katılımcıların etkin dinleme becerileri daha yüksekken, erkek hemşirelerin ekip içi güven algısının daha yüksek olduğu saptanmıştır. Mesleki kıdem arttıkça kendini tanıma ve ben dilini kullanma becerileri artış göstermektedir. Yapılan korelasyon analizinde, hemşirelerin etkili iletişim becerileri arttıkça ekip çalışması algılarının da pozitif yönde arttığı; buna karşın ekip uyumu ve ekip liderliği algısı yükseldikçe dikkat dağınıklığı sıklığının anlamlı şekilde azaldığı (negatif korelasyon) belirlenmiştir. Ayrıca 16 yıl ve üzeri ameliyathane deneyimi olanların, dikkat dağıtıcı unsurların hataya yol açma riskini daha düşük değerlendirdiği saptandı. Sonuç: Araştırma bulguları, ameliyathane ortamında ekip çalışması, iletişim ve dikkat yönetiminin birbiriyle ilişkili unsurlar olduğunu göstermektedir. Güçlü ekip çalışması ve etkili iletişim, hasta güvenliğinin desteklenmesi ve ameliyathane süreçlerinin güvenli şekilde yürütülmesi açısından önem taşımaktadır. Dikkat dağıtıcı unsurların azaltılmasına yönelik uygulamalar ile ekip içi iletişim ve iş birliğini güçlendiren stratejilerin geliştirilmesi, perioperatif bakım kalitesinin artırılmasına katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: This research was conducted to examine the relationship between teamwork, communication, and attention deficit levels among operating room nurses. Method: This descriptive and correlational cross-sectional study aimed to examine the relationship between teamwork, communication, and distractibility levels among operating room nurses. The research was conducted with perioperative nurses working in the operating rooms of four public hospitals in Kocaeli province. Data were collected using data collection tools that assessed the nurses' sociodemographic and professional characteristics, as well as their perceptions of teamwork, communication, and distractibility. Descriptive statistics and correlation analyses were used to determine the relationships between variables. Results: According to the findings,“effective listening”stands out as a key dimension in nurses' communication skills, while“team leadership”is prominent in teamwork. In the operating room,“team and organizational disruptions”most frequently cause distractions, while“patient-related disruptions”have the highest average for perceived error-causing behavior. From a socio-demographic perspective, female and married participants showed higher effective listening skills, while male nurses had a higher perception of team trust. Self-awareness and the ability to use“I”statements increased with professional seniority. Correlation analysis revealed that as nurses' effective communication skills increased, their perception of teamwork also increased positively; conversely, as team cohesion and team leadership perceptions increased, the frequency of distractions decreased significantly (negative correlation). Furthermore, those with 16 years or more of operating room experience were found to rate the risk of errors caused by distracting factors as lower. Conclusion: Research findings indicate that teamwork, communication, and attention management are interrelated elements in the operating room environment. Strong teamwork and effective communication are crucial for supporting patient safety and ensuring the safe execution of operating room processes. Developing strategies to reduce distractions and strengthen intra-team communication and collaboration can contribute to improving the quality of perioperative care.