Kan kısıtlayıcı egzersizin yaşlılarda kas çapı, kas kuvveti, kas kalitesi ve bölgesel kapillarizasyon üzerine etkileri
Effects of blood flow restriction exercise on muscle thickness, muscle strength, muscle quality, and regional capillarization in older adults
  1. Tez No: 1017753
  2. Yazar: ÖYKÜ AYKURT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TUBA MELEKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: kan akımı kısıtlama egzersizi, kapillarizasyon, kas hipertrofisi, sarkopeni, blood flow restriction exercise, capillarization, muscle hypertrophy, sarcopenia
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sporcu Sağlığı Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, yaşlı bireylerde sekiz hafta süreyle uygulanan döngüsel kan akımı kısıtlama egzersizinin (KAKE), kas çapı, kas kuvveti, kas kalitesi ve bölgesel kapillarizasyon üzerine etkilerini geleneksel direnç antrenmanı ve kontrol grubu ile karşılaştırmalı olarak incelemektir. Yöntem: Çalışmaya 60 yaş ve üzeri bireyler dahil edilmiş ve katılımcılar döngüsel KAKE grubu, geleneksel antrenman grubu ve kontrol grubu olmak üzere üç gruba ayrılmıştır. Müdahale süresi sekiz hafta olarak planlanmıştır. Kas çapı ve yağ dokusu ölçümleri ultrasonografi ile, el kavrama kuvveti dinamometre ile, bölgesel kapillarizasyon ise tırnak yatağı kapillaroskopisi ile değerlendirilmiştir Bulgular: Döngüsel KAKE grubunda arteriyal, venöz ve apeks kapiller çaplarında istatistiksel olarak anlamlı artışlar gözlenmiştir. Ayrıca biseps ve triseps kas çaplarında anlamlı hipertrofik adaptasyonlar ortaya çıkmıştır. Kontrol grubunda ise kas çaplarında anlamlı azalma saptanmıştır. Kas kalitesi göstergesi olarak değerlendirilen yağ çapında zaman etkisi gözlenmesine rağmen gruplar arasında anlamlı farklılık bulunmamıştır. El kavrama kuvvetinde tüm gruplarda artış görülmüş ancak gruba özgü anlamlı bir üstünlük saptanmamıştır. Sonuç: Sekiz haftalık döngüsel KAKE uygulaması, yaşlı bireylerde kas hipertrofisini ve bölgesel kapillarizasyonu geliştirmede etkili bir yöntem olarak görünmektedir. Bulgular, düşük mekanik yüklerle anlamlı morfolojik ve mikrovasküler adaptasyonların elde edilebileceğini göstermektedir. Bu nedenle döngüsel KAKE, geleneksel yüksek yüklenmeli egzersizleri tolere etmekte zorlanan yaşlı bireyler için uygulanabilir bir alternatif egzersiz yaklaşımı olarak değerlendirilebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to compare the effects of an eight-week cyclical blood flow restriction exercise (BFR) protocol on muscle thickness, muscle strength, muscle quality, and regional capillarization in older adults with those of traditional resistance training and a control condition. Method: Individuals aged 60 years and older were allocated to a cyclical BFR group, a traditional resistance training group, and a control group. The intervention lasted eight weeks. Muscle thickness and fat thickness were assessed using ultrasonography, handgrip strength was measured with a dynamometer, and regional capillarization was evaluated through nailfold capillaroscopy. Results: Significant increases were observed in arterial, venous, and apical capillary diameters in the cyclical BFR group. Significant hypertrophic adaptations were also detected in biceps and triceps muscle thickness. In contrast, the control group demonstrated significant reductions in muscle thickness over time. Although a significant time effect was observed for fat thickness, no significant group differences were found. Handgrip strength improved across all groups; however, no group-specific superiority was identified. Conclusion: An eight-week cyclical BFR exercise program appears to be an effective strategy for improving muscle hypertrophy and regional capillarization in older adults. The findings indicate that meaningful morphological and microvascular adaptations can be achieved with low mechanical loads. Therefore, cyclical BFR may represent a practical alternative exercise modality for older individuals who have difficulty tolerating conventional high-load resistance training.