Yoğun bakım hemşirelerinin bireysel ve mesleki özellikleri, yorgunluk, zihinsel iş yükü ve hasta güvenliği kültürü arasındaki ilişkinin incelenmesi
An examination of the relationship between intensive care nurses' personal and professional characteristics, fatigue, mental workload, and patient safety culture
- Tez No: 1017771
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEHRİNAZ POLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Fiziksel iş yükü, zihinsel iş yükü, yorgunluk, hasta güvenliği kültürü, yoğun bakım hemşireliği, Physical workload, mental workload, fatigue, patient safety culture, intensive care nursing
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yoğun Bakım Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
ÖZET Başova, M. (2026). Yoğun Bakım Hemşirelerinin Bireysel ve Mesleki Özellikleri, Yorgunluk, Zihinsel İş Yükü ve Hasta Güvenliği Kültürü Arasındaki İlişkinin İncelenmesi. İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Yoğun Bakım Hemşireliği Yüksek Lisans Tezi, İstanbul. Tanımlayıcı-ilişki arayıcı türdeki bu araştırma yoğun bakım hemşirelerinin bireysel ve mesleki özellikleri, yorgunluk, zihinsel iş yükü ve hasta güvenliği kültürü arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma Şubat 2026 – Nisan 2026 tarihleri arasında İstanbul'da bulunan 3 kamu hastanesinin yoğun bakım ünitelerinde aktif olarak çalışan 318 yoğun bakım hemşiresi ile yürütülmüştür. Araştırmada veriler“Hemşire Bilgi Formu”,“NASA İş Yükü Ölçeği (NASA-TLX)”,“Chalder Yorgunluk Ölçeği”ve“Hasta Güvenliği Kültürü Ölçeği”nin yer aldığı anket formu ile toplanmıştır. Araştırmada elde edilen veriler IBM SPSS Statistics 22.0 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Katılımcıların tanımlayıcı özelliklerinin değerlendirilmesinde kategorik değişkenler için frekans ve yüzde dağılımları, sürekli değişkenler için ise ortalama, standart sapma, minimum ve maksimum değerler kullanılmıştır. Elde edilen verilere göre katılımcıların yorgunluk puanlarının tanımlayıcı özelliklere göre farklılaşma durumu incelendiğinde, yaş grupları arasında toplam yorgunluk, fiziksel yorgunluk ve zihinsel yorgunluk puanları açısından istatistiksel olarak anlamlı farklar olduğu belirlenmiştir (p<0.05). İş yükü toplam puanı ile hasta güvenliği genel ve tüm alt boyutlar arasında düşük düzeyde, negatif ve istatistiksel olarak anlamlı ilişkiler saptanmıştır (r=-0.150 ile -0.212; p<0.01). Bu bulgu, iş yükü arttıkça hasta güvenliği algısının azaldığını göstermekte olup, özellikle yoğun çalışma koşullarının güvenli bakım süreçlerini olumsuz etkileyebileceğini düşündürmektedir. Genel olarak değerlendirildiğinde, iş yükünün hasta güvenliği kültürü üzerinde anlamlı ve olumsuz bir etkisinin bulunduğu, yorgunluk değişkeninin anlamlı bir yordayıcı olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Bu bulgular, sağlık çalışanlarının iş yükünün azaltılmasının hasta güvenliği kültürünün geliştirilmesi açısından önemli bir faktör olabileceğini ortaya koymaktadır
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Başova, M. (2023). An Examination of the Relationship Between Intensive Care Nurses' Personal and Professional Characteristics, Fatigue, Mental Workload, and Patient Safety Culture. Istanbul University, Institute of Health Science, Intensive Care Nursing Master's Thesis, Istanbul. This descriptive-correlational research was conducted to examine the relationship between intensive care nurses' individual and professional characteristics, fatigue, mental workload, and patient safety culture. The study was carried out between February 2026 and April 2026 with 318 intensive care nurses actively working in the intensive care units of three public hospitals in Istanbul. Data were collected using a questionnaire form including the“Nurse Information Form,”“NASA Task Load Index (NASA-TLX),”“Chalder Fatigue Scale,”and“Patient Safety Culture Scale.”The data obtained from the study were analyzed using the IBM SPSS Statistics 22.0 package program. In the evaluation of the descriptive characteristics of the participants, frequency and percentage distributions were used for categorical variables, while mean, standard deviation, minimum, and maximum values were used for continuous variables. According to the findings, when the differences in fatigue scores according to the descriptive characteristics of the participants were examined, statistically significant differences were found among age groups in terms of total fatigue, physical fatigue, and mental fatigue scores (p<0.05). In addition, low-level, negative, and statistically significant relationships were identified between total workload scores and overall patient safety as well as all subdimensions of patient safety culture (r = -0.150 to -0.212; p<0.01). This finding indicates that as workload increases, the perception of patient safety decreases, suggesting that particularly intense working conditions may negatively affect safe care processes. Overall, it was concluded that workload had a significant and negative effect on patient safety culture, whereas fatigue was not found to be a significant predictor. These findings reveal that reducing healthcare workers' workload may be an important factor in improving patient safety culture.