İskemik inmeli hastaların karotis BT anjiografi ile kranial difüzyon MRG görüntü karakteristiklerinin değerlendirilmesi
Evaluation of imaging characteristics on carotid CT angiography and cranial diffusion MRI in patients with ischemic stroke
- Tez No: 1017775
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET METE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Bilgisayarlı tomografi, Computed tomography
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: İnme vasküler nedenler dışında bir neden olmaksızın fokal serebral fonksiyon kaybı ile ortaya çıkan klinik durumdur ve inmelerin yaklaşık %87'sini iskemik inmeler oluşturmaktadır. Serebrovasküler olaylar dünya çapında ikinci en büyük mortalite sebeplerinden biri olup iskemik inmelerin en önemli nedenlerinden biri karotis aterosklerotik hastalıklardır. Gereç ve Yöntem: Bu araştırma retrospektif olarak Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Uygulama ve Araştırma Hastanesinde yürütülmüş olup PACS arşivinden serebrovasküler iskemik inme nedeni ile hem difüzyon MRG hem karotis BT anjiografi tetkikleri bulunan 264 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Araştırmada difüzyon MRG'de difüzyon kısıtlamasının evresi, lokalizasyonları ve şekli ile karotis BT anjiografide ise plakların darlık yüzdesi, plak kompozisyonu, yüzey özellikleri ve karotid tortiozite indeksi incelenmiştir. Bulgular: Hastaların sağ hemisferde difüzyon kısıtlama paterni en sık watershed olarak saptanmış olup sağda plak tipi en yüksek oranda miks bulunmuştur (sağ tarafta darlık yüzdesi p=0,034; plak tipi p<0,001; plak yüzeyi p=0,009 ile anlamlı). Sol hemisferde iskemi varlığı ile sol karotik darlık yüzdesi, plak tipi ve plak yüzeyi arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmıştır (sırasıyla p=0,012; p=0,025; p=0,004; ayrıca sağ tortiozite indeksi p=0,021 ve plak boyutu için p=0,004). Sonuç: Elde edilen bulgular, iskemik inme ile karotis plak özellikleri arasında anlamlı ilişkiler bulunduğunu ve karotis aterosklerozunun değerlendirilmesinde ön planda tutulan stenoz derecesine odaklanan yaklaşımın ötesine geçilmesi gerektiğini; plak morfolojisi, yüzey özellikleri ve bilateral vasküler yapıların birlikte ele alınarak çok yönlü değerlendirme modelinin, serebrovasküler olay riskinin daha doğru öngörülmesine katkı sağlayacağını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Stroke is a clinical condition characterized by focal cerebral dysfunction in the absence of a non-vascular cause, and approximately 87% of all strokes are ischemic in nature. Cerebrovascular events are the second leading cause of mortality worldwide, and carotid atherosclerotic disease is one of the most important causes of ischemic stroke. Materials and Methods: This study was conducted retrospectively at Gaziantep University Şahinbey Research and Practice Hospital and 264 patients with both diffusion-weighted MRI and carotid CT angiography examinations due to cerebrovascular ischemic stroke were included from the PACS archive. The aim of the study was to evaluate the stage, localization, and pattern of diffusion restriction on diffusion MRI, and the degree of stenosis, plaque composition, surface characteristics, and carotid tortuosity index on carotid CT angiography. Results: In the right hemisphere, the most common diffusion restriction pattern was watershed, and the predominant plaque type was mixed (significant associations were found for stenosis percentage p=0.034, plaque type p<0.001, and plaque surface p=0.009). In the left hemisphere, a statistically significant association was found between the presence of ischemia and the degree of carotid stenosis, plaque type, and plaque surface characteristics (p=0.012, p=0.025, and p=0.004, respectively; additionally, right carotid tortuosity index p=0.021 and plaque size p=0.004 were significant). Conclusion: These findings indicate that there are significant relationships between ischemic stroke and carotid plaque characteristics, and suggest that the evaluation of carotid atherosclerosis should go beyond a stenosis-focused approach; a comprehensive, multidimensional assessment integrating plaque morphology, surface features, and bilateral vascular structures may contribute to more accurate prediction of cerebrovascular event risk.