Sağlık çalışanlarında mizah kullanımının psikolojik sağlamlıkla ilişkisi
The relationship between humor use and psychological resilience in healthcare professionals
- Tez No: 1017801
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜL ÜNSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Sağlık çalışanları, mizahla başa çıkma, psikolojik sağlamlık, Healthcare professionals, coping with humor, psychological resilience
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, sağlık çalışanlarında 'mizah' kullanımının psikolojik sağlamlıkla ilişkisini incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Gereç ve Yöntem: Sağlık çalışanlarının mizah kullanımının psikolojik sağlamlıkla ilişkisini araştıran bu çalışma, ilişkisel tanımlayıcı araştırma modeliyle tasarlanmıştır. Araştırmanın verileri, İstanbul'da bir Şehir Hastanesi bünyesinde bulunan 8 farklı blokta Haziran-Kasım 2025 tarihleri arasında toplanmıştır. Çalışmada, bilinen evren formülü kullanılarak, 7714 kişilik evren için örneklem büyüklüğü 366 olarak hesaplanmıştır. Araştırmaya dahil edilen örneklem, cinsiyet farkı gözetilmeksizin 20-60 yaş aralığında bireylerden oluşmaktadır. Araştırmaya ilişkin veriler, 'Kişisel Bilgi Formu', 'Mizah Yoluyla Başa Çıkma Ölçeği', 'Kısa Psikolojik Sağlamlık Ölçeği' kullanılarak toplanmıştır. Araştırmada elde edilen veriler SPSS Windows 25.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Verileri değerlendirilirken tanımlayıcı istatistiksel metotları (sayı, yüzde, min-maks değerleri, ortalama ve standart sapma) kullanılmıştır. Ölçeklerin güvenilirliğini test etmek amacıyla“Güvenilirlik Analizi”yapılmıştır. Kullanılan verilerin normal dağılıma uygunluğu basıklık çarpıklık ile test edilmiştir. Bulgular: Katılımcıların Mizah Yoluyla Başa Çıkma Ölçeği ve Psikolojik Sağlamlık Ölçeği puanları ortalamanın üstünde bulunmuştur. Katılımcıların cinsiyet, eğitim durumu ve mesleki görev süresi değişkenlerine göre Mizah Yoluyla Başa Çıkma Ölçeği puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı, meslek gruplarına ve görev yaptıkları birimlerine göre istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu saptandı. Katılımcıların meslek grubu ve görev yapılan birim değişkenlerine göre Kısa Psikolojik Sağlamlık / Kendini Toparlama Gücü Ölçeği puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı, cinsiyet, eğitim durumu ve mesleki görev sürelerine göre istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu saptandı. Katılımcıların Mizah Yoluyla Başa Çıkma Ölçeği puanları ile Kısa Psikolojik Sağlamlık / Kendini Toparlama Gücü Ölçeği puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı, pozitif yönlü bir ilişki olduğu bulundu. Sonuç: Araştırmada mizah kullanımının psikolojik sağlamlık üzerinde 1 birimlik etkiye neden olduğu saptandı.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was conducted to examine the relationship between the use of“humor”and psychological resilience in healthcare professionals. Material and Method: This study, which investigates the relationship between healthcare professionals' use of humor and psychological resilience, was designed using a relational descriptive research model. The data of the study were collected between June and November 2025 in 8 different blocks within a City Hospital in Istanbul. In the study, using the known universe formula, the sample size was calculated as 366 for a population of 7,714 individuals. The sample included in the study consists of individuals aged between 20-60, regardless of gender. Data related to the study were collected using the“Personal Information Form,”“Coping with Humor Scale,”and the“Brief Psychological Resilience Scale.”The data obtained in the study were analyzed using the SPSS Windows 25.0 program. While evaluating the data, descriptive statistical methods (number, percentage, min-max values, mean, and standard deviation) were used. A“Reliability Analysis”was conducted to test the reliability of the scales. The conformity of the data to normal distribution was tested using skewness and kurtosis. Results: Participants' scores on the Coping with Humor Scale and the Psychological Resilience Scale were found to be above average. It was determined that there was no statistically significant difference between the Coping with Humor Scale scores according to gender, educational status, and years of professional experience, whereas there was a statistically significant difference according to professional groups and the units in which they worked. It was found that there was no statistically significant difference between the Brief Psychological Resilience / Recovery Strength Scale scores according to professional group and the unit worked, whereas a statistically significant difference was found according to gender, educational status, and years of professional experience. A statistically significant and positive relationship was found between participants' Coping with Humor Scale scores and Brief Psychological Resilience / Recovery Strength Scale scores. Conclusion: The study revealed that the use of humor had a 1-unit effect on psychological resilience.