IoT tabanlı yapay zekâ yöntemleriyle enerji tüketiminin tahmini ve LSTM-ML karşılaştırması
Energy consumption prediction using IoT-based artificial intelligence methods: A comparative study of LSTM and machine learning models
- Tez No: 1017821
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞÜKRÜ MUSTAFA KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Energy, Computer Engineering and Computer Science and Control, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Nesnelerin interneti, Yapay zeka ve makine öğrenmesi dersi, İnsan-yapay zeka etkileşimi, Internet of things, Artificial intelligence and machine learning course, Human-artificial intelligence interaction
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, veri merkezi ortamını temsil eden simülasyon tabanlı bir IoT veri seti kullanılarak enerji tüketimi tahmini gerçekleştirilmiştir. Çalışma kapsamında klasik makine öğrenmesi yöntemleri olan Random Forest ve Support Vector Regression (SVR), derin öğrenme yaklaşımı olan Long Short-Term Memory (LSTM) modeli ve hibrit LSTM–SVR mimarisi karşılaştırılmıştır. Model performansı Ortalama Mutlak Hata (MAE), Kök Ortalama Kare Hatası (RMSE) ve Ortalama Mutlak Yüzde Hata (MAPE) metrikleri ile değerlendirilmiştir. Deneysel sonuçlar, LSTM modelinin tüm hata metrikleri açısından en düşük hata değerlerini üreterek en yüksek tahmin doğruluğunu sağladığını göstermiştir. Elde edilen bulgular, zaman serisi verilerinde derin öğrenme tabanlı modellerin klasik makine öğrenmesi yöntemlerine göre daha başarılı sonuçlar verebildiğini ortaya koymaktadır. Çalışmaya ek olarak 1D-CNN modeli ve Optuna tabanlı hiperparametre optimizasyonu tamamlayıcı deneysel analiz kapsamında değerlendirilmiş; bu analiz, ana model karşılaştırmasının sonuçlarını değiştirmeden alternatif model yapılarını incelemek amacıyla sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this thesis, energy consumption forecasting was performed using a simulation-based IoT dataset representing a data center environment. Classical machine learning methods including Random Forest and Support Vector Regression (SVR), the deep learning-based Long Short-Term Memory (LSTM) model, and a hybrid LSTM–SVR architecture were comparatively evaluated. Model performance was assessed using Mean Absolute Error (MAE), Root Mean Square Error (RMSE), and Mean Absolute Percentage Error (MAPE). Experimental results showed that the LSTM model achieved the lowest error values across all evaluation metrics and provided the highest prediction accuracy. The findings indicate that deep learning-based approaches can outperform classical machine learning methods in time-series energy consumption forecasting problems. A 1D-CNN model and Optuna-based hyperparameter optimization were additionally evaluated as a complementary experimental analysis. This analysis was presented to examine alternative model configurations without changing the main comparative findings of the thesis.