Yarık damak/dudağı olan çocukların annelerinin belirsizliğe tahammülsüzlük, psikolojik sağlamlık ve umut düzeyinin özyeterlilik üzerine etkisi
The effect of intolerance of uncertainty, resilience and hope level on self-efficacy in mothers of children with cleft palate/lip
- Tez No: 1017841
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RAZİYE ÇELEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Anne, Çocuk, Hemşirelik, Özyeterlilik, Yarık damak/dudak, Children, Cleft palate/lip, Mothers, Nursing, Self-efficacy
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, yarık damak/dudağı olan çocukların annelerinin belirsizliğe tahammülsüzlük, psikolojik sağlamlık ve umut düzeyinin özyeterlilikleri üzerine etkisini belirlemek amacıyla yapıldı. Çalışma tanımlayıcı ve kesitsel tasarımdadır. Çalışma, Konya ili Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Servisinde gerçekleştirildi. Çalışmaya Nisan 2025- Mayıs 2026 tarihleri arasında yarık damak/dudak tanılı 110 çocuğun annesi dahil edildi. Araştırma verileri, Anne ve Çocuk Bilgi Formu, Belirsizliğe Tahammülsüzlük Ölçeği, Connor-Davidson Psikolojik Sağlamlık Ölçeği, Herth Umut İndeksi ve Ebeveyn Özyeterlik Ölçeği ile ilgili klinikte yüz yüze görüşme yöntemi ile toplandı. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistik, independent sample t testi, one way ANOVA ve Hiyerarşik çoklu regresyon analizi kullanıldı. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p<0,05 kabul edildi. Bu çalışmaya katılan annelerin yaş ortalaması 29,43±4,73 yıl, çocukların yaş ortalaması 13,75±9,64 ay olduğu saptandı. Çocukların %55,5'i dudak ve damak yarığı tanısına sahipti. Çalışmada annelerin belirsizliğe tahammülsüzlük puan ortalaması 35,53±11,12, psikolojik sağlamlık ölçeği puan ortalaması 27,29±7,2, Herth umut indeksi puan ortalaması 35,85±4,06 ve özyeterlilik ölçeği puan ortalaması 99±15,4 olduğu belirlendi. Annelerin eğitim düzeyi (β=0,252), çocuk sayısı (β=0,159), belirsizliğe tahammülsüzlük (β=-0,247), psikolojik sağlamlık (β=0,190) ve umut indeksi düzeyleri (β=0,572) özyeterliliği etkileyen anlamlı yordayıcı değişkenlerdir. Sonuç olarak, eğitim düzeyi, çocuk sayısı, belirsizliğe tahammülsüzlük, psikolojik sağlamlık ve umut düzeylerinin, yarık damak/dudağı olan çocukların annelerinin özyeterliliklerinin yordayıcılarıdır. Eğitim düzeyi düşük ve ilk kez anne olanlara yarık damak/dudağı olan çocukların bakımına yönelik taburculuk sonrası bakım eğitimi ve danışmanlık hizmetlerinin verilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to determine the impact of intolerance to uncertainty, resilience, and hope levels on self-efficacy in mothers of children with cleft palate/lip. This study has a descriptive and cross-sectional design. The study was conducted at the Plastic, Reconstructive and Aesthetic Surgery Department of Selçuk University Faculty of Medicine Hospital in Konya. The study included 110 mothers of children with cleft palate/lip between April 2025 and May 2026. Data were collected through face-to-face interviews in the clinic using the Mother Information Form, the Intolerance of Uncertainty Scale, the Connor Davidson Psychological Resilience Scale, the Herth Hope Index, and the Parental Self-Efficacy Scale. Descriptive statistics, independent samples student t-test, one-way ANOVA and hierarchical multiple regression analysis were used in the analysis of the data. The statistical significance level was accepted as p<0.05. In this study, the mean age of mothers was found to be 29.43±4.73 years, and the mean age of children was 13.75±9.64 months. 55.5% of the children had a diagnosis of cleft lip and palate. In the study, the mothers' intolerance of uncertainty mean score was 35.53±11.12, their psychological resilience scale score was 27.29±7.2, their Herth Hope Index score was 35.85±4.06, and their self-efficacy scale mean score was 99±15.4. Mothers' education (β=0.252), number of children (β=0.159), intolerance of uncertainty (β=-0.247), psychological resilience (β=0.190), and hope index levels (β=0.572) were significant predictors of self-efficacy. In conclusion, education, number of children, intolerance of uncertainty, psychological resilience, and hope index levels were predictors of self-efficacy among mothers of children with cleft palate/lip. It is recommended that first-time mothers and low levels of education receive post-discharge care training and counseling services regarding the care of children with cleft palate/lip.