Akciğer kanseri tanılı hastalarda venöz tromboemboli sıklığı ve venöz tromboemboli gelişiminin öngörülmesinde etkili olabilecek faktörler
The prevalence of venous thromboembolism in patients diagnosed with lung cancer and factors that may influence the prediction of venous thromboembolism
- Tez No: 1017842
- Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR GÖNLÜGÜR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: Bilgisayarlı tomografi, Karsinoma-küçük hücreli olmayan-akciğer, Pulmoner emboli, Computed tomography, Carcinoma-non small cell-lung, Pulmonary embolism
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Bilim Dalı
Özet
Amaç: Akciğer kanseri, yüksek venöz tromboemboli (VTE) riski ile ilişkili ve önemli mortaliteye neden olan malignitelerden biridir. Bu çalışmada akciğer kanseri tanısı alan hastalarda VTE gelişim sıklığının belirlenmesi ve VTE gelişimi ile ilişkili klinik, laboratuvar ve tedaviye bağlı faktörlerin araştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif kohort çalışmasına 2021–2025 yılları arasında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Hastanesi'nde takip edilen, patolojik olarak akciğer kanseri tanısı almış 262 hasta dahil edildi. Hastalar VTE gelişen ve gelişmeyen olmak üzere iki gruba ayrıldı. Gruplar; demografik özellikler, histolojik alt tip, TNM evresi, laboratuvar parametreleri, solunum fonksiyon testleri ve uygulanan tedavi yöntemleri açısından karşılaştırıldı. İstatistiksel analizlerde tanımlayıcı istatistiklerin yanı sıra Mann–Whitney U testi, Ki-kare testi ve tek değişkenli lojistik regresyon analizi kullanıldı. Bulgular: Toplam 262 hastanın 51'inde (%19,5) VTE gelişti. VTE gelişen hastalarda CRP, LDH ve D-dimer düzeyleri anlamlı olarak daha yüksek; FEV1, FEV1%, FVC ve FVC% değerleri ise anlamlı olarak daha düşük bulundu (tümü p≤0,001). Cerrahi tedavi uygulanmış olma durumu ile VTE gelişimi arasında anlamlı ilişki saptandı (p=0,003). Tek değişkenli lojistik regresyon analizinde CRP, LDH, D-dimer, trombosit sayısı, FEV1, FEV1%, FVC, FVC%, N evresi, klinik evre ve cerrahi uygulanmış olması VTE gelişimi ile anlamlı ilişkili değişkenler olarak belirlendi. Sonuç: Akciğer kanseri hastalarında VTE gelişimi yüksek oranda görülmektedir. Özellikle inflamasyon, koagülasyon ve solunum fonksiyonlarını yansıtan parametreler ile hastalık evresi VTE gelişimi ile ilişkili bulunmuştur. Bu bulgular, yüksek riskli hastaların erken dönemde belirlenmesine ve bireyselleştirilmiş tromboprofilaksi stratejilerinin geliştirilmesine katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Lung cancer is one of the leading malignancies associated with an increased risk of venous thromboembolism (VTE), contributing substantially to morbidity and mortality. This study aimed to determine the incidence of VTE in patients with lung cancer and to investigate the clinical, laboratory, and treatment-related factors associated with VTE development. Materials and Methods: This retrospective cohort study included 262 patients with pathologically confirmed lung cancer who were followed at Çanakkale Onsekiz Mart University Hospital between 2021 and 2025. Patients were classified into two groups according to the presence or absence of VTE. The groups were compared regarding demographic characteristics, histological subtype, TNM stage, laboratory parameters, pulmonary function test results, and treatment modalities. Statistical analyses included descriptive statistics, the Mann–Whitney U test, the chi-square test, and univariate logistic regression analysis. Results: Venous thromboembolism developed in 51 of the 262 patients (19.5%). Compared with patients without VTE, those with VTE had significantly higher C-reactive protein (CRP), lactate dehydrogenase (LDH), and D-dimer levels (all p<0.001), whereas platelet count, forced expiratory volume in one second (FEV1), FEV1%, forced vital capacity (FVC), and FVC% were significantly lower (p≤0.037). Surgical treatment was significantly associated with VTE development (p=0.003). In the univariate logistic regression analysis, CRP, LDH, D-dimer, platelet count, FEV1, FEV1%, FVC, FVC%, N stage, clinical stage, and surgical treatment were significantly associated with the development of VTE. Conclusion: Venous thromboembolism is a common complication in patients with lung cancer. Inflammatory markers, coagulation-related parameters, pulmonary function indices, and disease stage were significantly associated with VTE development. Early identification of high-risk patients may facilitate individualized thromboprophylaxis strategies and improve clinical management.