Çift taraflı yarık dudak onarımında mulliken yöntemi sonuçlarımızın antropometrik olarak değerlendirilmesi
Anthropometrical evaluation of the outcomes of the mulliken method used in bilateral cleft lip repair
  1. Tez No: 365099
  2. Yazar: SELMA DENKTAŞ KUDUBAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖNDER TAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Antropometri, bilateral, Mulliken, pupil, yarık dudak, yarık dudak burnu, Anthropometry, bilateral, cleft lip, cleft lip nose, Mulliken, pupil
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Çift taraflı dudak yarıkları, tek taraflı yarıklara göre daha ciddi dudak ve burun deformitesine sahip olduğu için cerrahi tedavisi de daha zordur. Mulliken tekniği, dudak ve burunda elde ettiği başarılı estetik sonuçları sayesinde günümüzde diğer yöntemler arasında oldukça popüler hale gelmiştir. Bu çalışmada, kliniğimizde bilateral yarık dudak onarımında kullanılan Mulliken yönteminin sonuçları antropometrik olarak normal çocuklar ile karşılaştırıldı, böylece cerrahi tekniğin burun ve dudakta ortaya çıkardığı sonuçlar ve bu sonuçların normale ne kadar yaklaşabildiği değerlendirildi. 2006-2013 yılları arasında Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Kliniği'nde bilateral dudak yarığı tanısı alan ve Mulliken yöntemi ile onarılan toplam 22 hasta (14 erkek, 8 kız) çalışmaya dahil edildi. Ortalama ameliyat yaşı 5.36 aydı. Kontrol grubu olarak aynı coğrafik bölgeden, yarık dudak grubu ile benzer yaş ve cinsiyet özelliklerine sahip 22 sağlıklı çocuk belirlendi. Yarık grubunda ameliyattan en az 6 ay sonra ve kontrol grubunda aynı standart pozlarda alınan dijital fotoğraflar üzerinde bilgisayar ortamında Image JTM programı kullanılarak dudağa ait 4 (filtral genişlik, filtral sütun yüksekliği, üst dudak yüksekliği, vermillion mukozal yükseklik) ve buruna ait 11 (nazal yükseklik, nazal genişlik, kollumellar yükseklik, kollumellar genişlik, nazal tip projeksiyonu, sağ ve sol nostril yüksekliği, sağ ve sol nostril genişliği; nazolabial açı, nazal tip açısı) olmak üzere toplam 15 ayrı antropometrik ölçüm gerçekleştirildi. Tüm fotoğraflarda 10 mm olarak belirlenen pupil çapı referans alınarak ölçümler standardize edildi ve mm cinsinden hesaplandı. Her iki gruba ait antropometrik ölçümler istatistiksel olarak karşılaştırıldı. Gruplar arasında üst dudak yüksekliği, vermillion mukozal yükseklik, nazal genişlik, kollumellar genişlik ve nazolabial açı yönünden anlamlı fark varken, diğer parametreler arasında fark yoktu.Mulliken yöntemi yeterli filtral genişlik sağlaması, simetrik kupid yayları oluşturması, dolgun bir vermillion tüberkülü oluşturması, nazal yüksekliği değiştirmemesi, kolumellayı yeterince uzatması, yeterli bir nazal tip projeksiyonu ve nazal tip açısı sağlaması, yeterli çapta ve birbirine simetrik burun delikleri oluşturması gibi avantajlar sunarken; üst dudak yüksekliğinde kısalığa, nazal ve kolumellar genişlikte artişa ve nazolabial açıda genişlemeye neden olmuştur. Sonuç olarak Mulliken yöntemi, eş zamanlı dudak ve burun onarımı sağlayan, estetik ve fonksiyonel sonuçları ile yeterli hasta ve hekim memnuniyeti sunan, etkinliği kanıtlanmış iyi bir cerrahi seçenek olmakla birlikte, eksik yönlerinin giderilmesi bakımından yapılacak bazı modifikasyonlarla daha da geliştirilebilir. Bu modifikasyonlar sayesinde Mulliken tekniği ile gelecekte çok daha mükemmel sonuçlar elde edilmesi mümkün olabilecektir. Ayrıca fotoğraflar üzerinde yapılan antropometrik ölçümlerde pupil çapının referans alınması, tüm fotoğrafların hem birbiriyle hem de gerçek değerleriyle standardize edilebilmesine olanak tanır.
Özet (Çeviri)
ANTHROPOMETRICAL EVALUATION OF THE OUTCOMES OF THE MULLIKEN METHOD USED IN BILATERAL CLEFT LIP REPAIR It is harder to surgically repair the bilateral clefts than unilateral clefts, because bilateral cleft lips have more serious lip and nose deformities. The Mulliken technique has recently become fairly popular among the surgical options, by means of its successfull aesthetic outcomes obtained in the lip and nose. In this study, outcomes of the Mulliken technique used in the bilateral cleft lip repair in our clinic were anthropometrically compared with the healthy children. 22 bilateral cleft lip patients (14 males and 8 females) repaired with Mulliken technique in Ataturk Universirty, Faculty of Medicine, Department of Plastic Reconstructive and Aesthetic Surgery between 2006-2013 were included in the study. The average operation time was 5.36 months. 22 healthy children who were from the same geographic region, and have similar age and gender characteristics with the cleft lip group were determined as a control group. 15 anthropometrical measurements of which 4 belongs to lip (filtral width, filtral colon height, upper lip height, vermillion mucosal height) and 11 to nose (nasal height, nasal width, columellar height, columellar width, nasal tip projection, right and left nostril height and width, nasolabial angle, nasal tip angle) were performed on the digital images obtained from the cleft group at least 6 months after operation and the control group in standart positions, by using the Image JTM programme at the personal computer. The measurements in all images were standartized and calculated as mm by referring the pupil diameter as 10 mm. These anthropometrical measurements were compared statistically between the groups. There were significant differences in terms of the upper lip height, vermillion mucosal height, nasal width, columellar width and nasolabial angle between the groups; while the remaining measurements had no differences. Based on these findings, while Mulliken technique presents some advantages including adequate filtral width, symmetric cupid bows, bulky vermillion tubercle, adequate nasal hight, columellar height, nasal tip projection and nasal tip angle, symmetric and adequately large nostrils; it results in shortening in the upper lip height, increases in the nasal and columellar widths and nasolabial angle. In conclusion, Mulliken technique which provides simultenously lip and nose repair, presenting sufficient patient and physician satisfaction with its aesthetic and functional outcomes is a good surgical option with its proved effectiveness. However, it can be further developed with some modifications introduced for removing the above mentioned defects. By means of these modifications, much more perfect results may be possible to be obtained with Mulliken technique in the future. Furthermore, referring the pupil diameter at the anthropometrical measurements performed on the images allows standardization of the measurements with both each others and their real values.