Primipar gebelerin gebelikte sağlık okuryazarlığı ve vajinal doğum öz yeterliliği arasındaki ilişkinin belirlenmesi
Determination of the relationship between health literacy and vaginal birth self-efficacy of primiparous pregnant women during pregnancy
- Tez No: 1017857
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE KILIÇ UÇAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ebelik, Midwifery
- Anahtar Kelimeler: Gebelik, Primipar Gebeler, Sağlık Okuryazarlığı, Öz Yeterlilik, Vajinal Doğum Öz Yeterlilik, Vajinal Doğum, Gebe Eğitimi, Ebelik eğitimi, Pregnancy, Primiparous Pregnant Women, Health Literacy, Self-Efficacy, Vaginal Birth Self-Efficacy, Vaginal Birth, Pregnancy Education, Midwifery education
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Demiroğlu Bilim Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Primipar Gebelerin Gebelikte Sağlık Okuryazarlığı ve Vajinal Doğum Öz Yeterliliği Arasındaki İlişkinin Belirlenmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Tanımlayıcı olarak yapılan çalışmanın örneklemini, 01 Temmuz 2024-01 Mart 2025 tarihleri arasında iki ve üçüncü trimester gebelik döneminde olan 256 gebe oluşturmuştur. Veriler 'Tanıtıcı Bilgi Formu', 'Maternal Sağlık Okuryazarlığı Ölçeği (MSOY) ve 'Vajinal Doğum Öz Yeterliliği Ölçeği (VDÖYÖ)' kullanılarak çevrimiçi (online) olarak toplanmıştır. Çalışmadan elde edilen verilerin tamamı IBM SPSS 22.0 (Statistical Package for Social Scientist) istatistik paket programı ile analiz edilmiştir. Bulgular: Araştırmaya katılan gebelerin yaş ortalaması 27,77±4,58 olup, %77,7'si üniversite ve üzeri eğitim düzeyine sahiptir. Gebelerin %57,4'ü çalışmamaktadır ve %90,6'sı gebeliğini planlı olarak yaşamaktadır. Katılımcıların %64,5'i doğum öncesi eğitim aldığını belirtmiş, bu eğitimi en çok TV, medya ve internet gibi kaynaklardan (%46,9) edindikleri saptanmıştır. Gebelerin %84'ü doğum şekline karar verdiğini belirtmiş, bunların %96,7'si vajinal doğumu tercih etmektedir. Vajinal doğuma kendini hazır hissedenlerin oranı %54,2'dir. Gebelerin MSOY toplam puan ortalaması 76,67±17,99, VDÖY puan ortalaması ise 65,06±13,17'dir. MSOY ve VDÖY arasında pozitif yönde, orta düzeyde ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmıştır (r=0,525, p<0,001). Doğum öncesi eğitim alma, gebelik haftası, çalışma durumu ve gelir düzeyi gibi bazı obstetrik ve sosyo-demografik değişkenlerin MSOY ve VDÖY puan ortalamaları üzerinde anlamlı farklılık oluşturduğu belirlendi. İleri araştırmalar, farklı bölgelerde ve daha büyük örneklemlerle yapılmalı, özellikle kararsız grup üzerine odaklanarak sağlık okuryazarlığı ve öz yeterlilik ilişkileri daha ayrıntılı incelenmelidir. Sonuç: Gebelerin MSOY artıkça VDÖY de artmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: It Is Aimed to Determine The Relationship Between Health Literacy During Pregnancy and Vaginal Birth Self-Efficacy of Primiparous Pregnant Women. Material and Method: The sample of this descriptive study consisted of 256 pregnant women in their second and third trimesters between July 1, 2024, and March 1, 2025. Data were collected online using the“Descriptive Information Form,”the“Maternal Health Literacy Inventory in Pregnancy Scale (MHELIP),”and the“ Self-Efficacy Regarding Vaginal Birth Scale (SEVB).”Results: The mean age of the pregnant women participating in the study was 27.77±4.58, with 77.7% having a university-level education or higher. It was found that 57.4% of the participants were not employed, and 90.6% had planned their pregnancies. A total of 64.5% of the women reported receiving prenatal education, mostly from sources such as television, media, and the internet (46.9%). Among the participants, 84% stated that they had decided on their mode of delivery, and 96.7% of them preferred vaginal birth. Additionally, 54.2% reported feeling ready for vaginal delivery. The mean score of the MHELIP was 76.67±17.99, and the mean score of the SEVB was 65.06±13.17. A moderately positive and statistically significant correlation was found between MHELIP and SEVB scores (r=0.525, p<0.001). It was also determined that variables such as receiving prenatal education, gestational week, employment status, and income level had a statistically significant effect on MHELIP and SEVB mean scores. Conclusion: As maternal health literacy increases, self-efficacy for vaginal birth also increases.