İdiyopatik pulmoner fibrozis gelişiminde midkine geninin rolü
The role of the mdk gene in the development of idiopathic pulmonary fibrosis (IPF)
  1. Tez No: 1017860
  2. Yazar: BEYZA KAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İLKNUR KAYA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: İdiyopatik pulmoner fibrozis, midkine, fibrozis, biyobelirteç, TGF-β, TNF-α, IL-6, IL-1β, Idiopathic pulmonary fibrosis, midkine, fibrosis, biomarker, TGF-β, TNF-α, IL-6, IL-1β
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Bilim Dalı
Özet
İdiyopatik Pulmoner Fibrozis (İPF) Gelişiminde MDK Geninin Rolü Giriş ve amaç: İdiyopatik pulmoner fibrozis (İPF), solunum fonksiyonlarında azalma ve yüksek mortalite ile karakterize kronik bir interstisyel akciğer hastalığıdır. Midkine (MDK), inflamasyon, hücre proliferasyonu ve doku yeniden yapılanmasında rol oynayan bir büyüme faktörü olup, pulmoner fibrozis patogenezindeki rolü son yıllarda dikkat çekmektedir. Bu çalışmada İPF hastalarında serum MDK düzeyleri ile fibrozis ve inflamasyon belirteçlerinin değerlendirilmesi ve bunların klinik, fonksiyonel ve radyolojik parametrelerle ilişkilerinin araştırılması amaçlandı. Gereç ve yöntemler: Bu prospektif olgu-kontrol çalışmasına, 15 Ocak 2025–15 Mart 2026 tarihleri arasında yeni tanı almış 32 İPF hastası ile yaş ve cinsiyet açısından benzer özelliklere sahip 40 sağlıklı kontrol dahil edildi. İPF tanısı güncel ATS/ERS kılavuzlarına göre konuldu. Tüm katılımcıların demografik özellikleri, sigara öyküleri, solunum fonksiyon testleri (SFT), karbonmonoksit difüzyon kapasitesi (DLCO), 6 dakika yürüme testi (6DYT), yüksek çözünürlüklü bilgisayarlı tomografi bulguları (HRCT) ve laboratuvar verileri kaydedildi. MDK ve Transforming Growth Factor-β (TGF-β) gen ekspresyon düzeyleri kantitatif polimeraz zincir reaksiyonu yöntemiyle; Tümör Nekroz Faktörü-α (TNF-α), İnterlökin-6 (IL-6) ve İnterlökin-1β (IL-1β) düzeyleri ise ELISA yöntemiyle ölçüldü. Bulgular: İPF grubunda yaş ortalaması, sigara maruziyeti ve komorbidite sıklığı daha yüksek bulundu. Solunum fonksiyon testlerinde zorlu vital kapasite (FVC), birinci saniye zorlu ekspiratuvar volümü (FEV1), DLCO, 6DYT mesafesi ve egzersiz sonrası oksijen satürasyonu kontrol grubuna göre anlamlı derecede düşüktü (p<0,05). MDK gen ekspresyonu İPF hastalarında kontrol grubuna göre 2,18 kat, TGF-β gen ekspresyonu ise 1,50 kat yüksek saptandı (p<0,05). TNF-α düzeyleri İPF grubunda anlamlı olarak yüksek bulunurken, IL-6 düzeyleri anlamlı derecede düşük bulundu. MDK düzeyleri ile DLCO arasında negatif korelasyon (r=-0,414; p<0,0001), GAP indeksi (r=0,252; p=0,036), bal peteği görünümü (r=0,636; p<0,0001), septal kalınlık (r=0,530; p<0,0001) ve traksiyon bronşektazi (r=0,306; p=0,009) arasında pozitif korelasyon saptandı. IL-6 düzeyleri ise 6DYT mesafesi, egzersiz sonrası oksijen satürasyonu ve bazı radyolojik fibrozis bulguları ile anlamlı ilişki gösterdi. Sonuç: MDK düzeyleri İPF hastalarında anlamlı olarak artmış olup hastalık şiddeti, fonksiyonel bozulma ve radyolojik fibrotik değişikliklerle yakından ilişkilidir. Bulgularımız, MDK'nın İPF'de fibrotik yükü ve hastalık progresyonunu yansıtan potansiyel bir biyobelirteç olabileceğini göstermektedir. MDK'nın İPF patogenezindeki rolünün ve prognostik değerinin daha geniş hasta serilerinde araştırılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
The Role of the MDK Gene in the Development of Idiopathic Pulmonary Fibrosis (İPF) Introduction and purpose: Idiopathic pulmonary fibrosis (IPF) is a chronic interstitial lung disease characterized by progressive fibrosis, declining pulmonary function, and high mortality rates. Midkine (MDK) is a growth factor involved in inflammation, cell proliferation, and tissue remodeling, and its role in the pathogenesis of pulmonary fibrosis has gained increasing attention in recent years.This study aimed to evaluate serum MDK levels and other fibrosis and inflammation-related biomarkers in patients with IPF and to investigate their associations with clinical, functional, and radiological parameters. Materials and Methods: In this prospective case-control study, 32 newly diagnosed IPF patients and 40 age- and sex-matched healthy controls were enrolled between January 15, 2025, and March 15, 2026. The diagnosis of IPF was established in accordance with the current ATS/ERS guidelines. Demographic characteristics, smoking history, pulmonary function tests (PFT), diffusing capacity of the lung for carbon monoxide (DLCO), six-minute walk test (6MWT), high-resolution computed tomography findings (HRCT), and laboratory data were recorded for all participants. MDK and transforming growth factor-beta (TGF-β) gene expression levels were measured using quantitative polymerase chain reaction, whereas tumor necrosis factor-alpha (TNF-α), interleukin-6 (IL-6), and interleukin-1 beta (IL-1β) levels were determined by enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA). Results: The IPF group demonstrated higher mean age, greater smoking exposure, and a higher prevalence of comorbidities compared with the control group. Forced vital capacity (FVC), forced expiratory volume in one second (FEV1), DLCO, 6MWT distance, and post-exercise oxygen saturation were significantly lower in patients with IPF (p<0.05). MDK gene expression was 2.18-times higher, and TGF-β gene expression was 1.50-times higher in the IPF group than in controls (p<0.05). TNF-α levels were significantly higher, whereas IL-6 levels were significantly lower in the IPF group. MDK levels showed a negative correlation with DLCO (r=-0.414, p<0.0001) and positive correlations with GAP index (r=0.252, p=0.036), honeycombing (r=0.636, p<0.0001), septal thickening (r=0.530, p<0.0001), and traction bronchiectasis (r=0.306, p=0.009). IL-6 levels were significantly associated with 6MWT distance, post-exercise oxygen saturation, and several radiological indicators of fibrosis. Conclusion: MDK levels were significantly higher in patients with IPF, and were closely associated with disease severity, functional impairment, and radiological fibrotic changes. Our findings suggest that MDK may serve as a potential biomarker reflecting fibrotic burden and disease progression in IPF. Further studies involving larger patient populations are needed to clarify the role of MDK in the pathogenesis of IPF and to determine its prognostic value.