Cinsel İstismar Mağduru Çocuklara Yönelik Sosyal Hizmet Uygulamaları: Amerika Birleşik Devletleri Kaliforniya Eyaleti-Türkiye Karşılaştırması
Social Work Practices for Children Who Are Victims of Sexual Abuse: US' California State-Turkey Comprasion
  1. Tez No: 1017867
  2. Yazar: ASLI AKER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MİZRAP POLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk cinsel istismarı, sosyal hizmet, Türkiye, Kaliforniya, karşılaştırmalı analiz, Child sexual abuse, social work, Turkey, California, comparative analysis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Genel Sosyoloji ve Metadoloji Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, çocuklara yönelik cinsel istismar vakalarında uygulanan sosyal hizmet yaklaşımlarını karşılaştırmalı olarak incelemektir. Çalışma, Amerika Birleşik Devletleri'nin Kaliforniya Eyaleti ile Türkiye'de yürürlükte olan yasal düzenlemeler, sosyal hizmet politikaları ve rehabilitasyon uygulamalarını değerlendirmeyi hedeflemektedir. Bu bağlamda, cinsel istismara maruz kalan çocuklara yönelik koruyucu, önleyici ve iyileştirici müdahaleler analiz edilmiştir. Araştırma, nitel araştırma yöntemiyle ve literatür tarama tekniği kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Çalışma üç ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde çocuk istismarının tanımı, türleri, etkileri ve risk faktörleri kavramsal düzeyde ele alınmıştır. İkinci bölümde Amerika Birleşik Devletleri'nin Kaliforniya Eyaleti'ndeki sosyal hizmet sistemi, çocuk koruma tarihi, yasal altyapı ve kurumlar tanıtılmış; çocuk cinsel istismarı istatistikleriyle desteklenen uygulamalar açıklanmıştır. Üçüncü bölümde ise Türkiye'de çocuklara yönelik sosyal hizmet uygulamaları, yasal düzenlemeler ve uygulayıcı kurumlar incelenmiş, çocukla adli görüşme süreçleri ve müdahale hizmetleri değerlendirilmiştir. Son bölümde ise iki ülke arasında kapsamlı bir karşılaştırma yapılarak bulgular sunulmuş ve çocukların yüksek yararı temelinde politika önerileri geliştirilmiştir. Araştırma sonucunda, her iki ülkede de çocuk cinsel istismarıyla mücadeleye yönelik benzer adımlar atılsa da Kaliforniya Eyaleti'nde daha sistematik ve çok disiplinli bir yaklaşımın benimsendiği; Türkiye'de ise uygulamaların gelişmekte olduğu görülmüştür. Bu çalışmanın, çocukların yüksek yararını esas alan sosyal hizmet yaklaşımlarının geliştirilmesine katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to conduct a comparative analysis of social work practices in cases of child sexual abuse. The study examines the legal frameworks, policies, and rehabilitation practices implemented in the United States—specifically in the State of California—and in Turkey. Within this context, protective, preventive, and restorative interventions for children exposed to sexual abuse are analyzed. The research is based on a qualitative method, utilizing literature review as the primary data collection technique. The study consists of three main chapters. The first chapter conceptually discusses child abuse, its definitions, types, effects, and risk factors. The second chapter focuses on the historical development of social work and child protection in California, presents relevant institutions and legislation, and evaluates practices supported by child sexual abuse statistics. The third chapter explores the legal framework, institutions, and intervention mechanisms in Turkey. The final section presents a comparative evaluation of the two countries and offers policy recommendations based on the principle of the best interest of the child. The findings reveal that while both countries have taken steps to address child sexual abuse, California demonstrates a more systematic and multidisciplinary approach, whereas Turkey is in a process of developing its implementation mechanisms. This study aims to contribute to the development of effective, child-centered social work strategies in the field of child protection.