Çankırı merkezinde yeraltı su seviyesinin CBS tabanlı haritalanması ve zemin davranışına etkilerinin incelenmesi
Mapping of groundwater level in central çankiri using gis and investigation of its effects on soil behavior
  1. Tez No: 1017883
  2. Yazar: MEHMET ÖDEMİŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SALİH YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, İnşaat Mühendisliği, Engineering Sciences, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yapı zemin etkileşimi, Building ground interaction
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hidrolik Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması, depremin yeraltı su seviyesine etkisini disiplinler arası bir yaklaşımla incelemektedir. Aktif fay hatlarının bulunduğu bölgelerde, depremlerin yalnızca tektonik hareketlerle değil, yeraltı suyu gibi jeodinamik faktörlerle de ilişkili olduğu değerlendirilmektedir. Yeraltı suyu seviyesindeki değişimler, fay zonlarının mekanik davranışını etkileyerek sismik aktiviteyi tetikleyebilmekte ve zemin sıvılaşması riskini artırabilmektedir. Çalışma üç aşamada yürütülmüştür. İlk olarak literatür taraması kapsamında poroelastik teori, sıvılaşma mekanizması ve fay dinamikleri incelenmiştir. İkinci aşamada, Çankırı ili özelinde saha verileri, jeolojik ve hidrojeolojik bilgiler ile sismik kayıtlar analiz edilmiştir. Son aşamada ise yeraltı suyunun kontrolüne yönelik mühendislik yöntemleri değerlendirilmiştir. Çankırı, Kuzey Anadolu Fay Hattı'na yakınlığı ve hidrojeolojik özellikleri nedeniyle çalışma alanı olarak seçilmiştir. Çalışma kapsamında incelenen 94 adet zemin etüt verisi kullanılarak yeraltı su seviyesinin mekânsal dağılımı ortaya konulmuş ve sıvılaşma potansiyeli yüksek bölgeler haritalandırılmıştır. Sonuç olarak, elde edilen bulgular yerleşime uygunluk, yapılaşma kararları ve afet risklerinin azaltılması açısından önemli katkılar sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis investigates the effects of groundwater levels on earthquakes through an interdisciplinary approach. It is considered that earthquakes are influenced not only by tectonic movements but also by geodynamic factors such as groundwater. Variations in groundwater levels may affect the mechanical behavior of fault zones, potentially triggering seismic activity and increasing the risk of soil liquefaction. The study is conducted in three stages. First, a literature review is carried out focusing on poroelastic theory and liquefaction mechanisms. Second, field data, geological and hydrogeological information, and seismic records specific to Çankırı are analyzed. Finally, engineering methods for groundwater control are evaluated. Çankırı is selected as the study area due to its proximity to the North Anatolian Fault Zone and its hydrogeological characteristics. Based on 94 geotechnical investigation reports, the spatial distribution of groundwater levels is mapped, and zones with high liquefaction risk are determined. The findings provide important contributions to land-use planning, construction decisions, and disaster risk reduction.