Erken doğum eylemi ile doğan yenidoğanlarda total antioksidan status ve total oksidan status değerlendirilmesi
Evaluation of total antioxidant status and total oxidant status in preterm neonates
  1. Tez No: 1017882
  2. Yazar: MEHPARE SARI YANARTAŞ
  3. Danışmanlar: UZMAN İLKE MUNGAN AKIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Geç preterm, erken membran rüptürü, amniyon, total anntioksidan seviye (TAS), total oksidan seviye (TOS), Late preterm, premature rupture of membrane, amnion, total antioxidant capacity (TAC), total oxidant status (TOS)
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Neonatoloji Bilim Dalı
Özet
AMAÇ: Oksidatif stresin gebelikle ilişkili olan ve olmayan birçok hastalığın patogenezinde etkili olduğu düşünülmektedir. Gebelikte reaktif oksijen molekülleri (ROS) hem maternal hem de fetal kaynaklı olduğundan daha kompleks bir durum oluşmaktadır. ROS, total antioksidan seviyesi (TAS) ile dengede tutulmaktadır. Çalışmamızda erken membran rüptürü (EMR) sonucu olan geç preterm doğumlarda, amniyotik total oksidan seviye (TOS) ve TAS'ın etkisinin değerlendirilmesi amaçlandı. HASTALAR VE YÖNTEM: Prospektif olarak tasarlanan çalışmada olgular; EMR hikayesi olan geç preterm bebekler (n=20, Grup1), EMR hikayesi olan term bebekler (n=20, Grup 2) ve EMR hikayesi olmayan term bebeklerden (n=20, Grup 3) oluşmaktaydı. Olguların doğum anında amniyon sıvıları ve kord kanları alındı ve TOS (µmolH2O2 Eq/L), TAS (mmol Trolox Eq/L) seviyeleri ölçüldü. BULGULAR: Grupların ortalama gestasyon haftaları sırası ile 35,3±1,1; 39,3±1,2; 38,7±0,6 idi. Gruplar arası OS'i etkileyebilecek demografik ve prenatal faktörlerden; sigara kullanımı, preeklampsi, vücut kitle indeksi, annelerin diğer kronik hastalıkları açısından fark yokken, EMR hikayesi, doğum şekli, annede enfeksiyon hikayesi açısından Grup 1ve 2 farklı değilken (p>0.05), bu iki grup Grup 3'ten farklı idi (p<0.05). Ölçülen amniyotik sıvı TAS düzeyleri (sırası ile 2,0±0,6; 2,0±0,5; 1,9±0,4 mmol Trolox Eq/L) ve TOS düzeyleri (sırası ile 20,7 ± 29,4; 28,9± 37,0; 30,5±41,0 µmol H2O2 Eq/L) arasında istatiksel anlamlı fark saptanmadı (p>0.05). SONUÇ: Çalışmaya dahil edilen 3 gruptaki 60 hastanın amniyon sıvılarındaki TAS ve TOS değerleri arasında herhangi bir fark bulunamamasının gruplardaki yetersiz vaka sayısına bağlı olduğunu düşünmekteyiz. Literatürde ilk kez yapılan bu çalışmanın daha geniş bir vaka serisinde özellikle gruplar arasındaki beslenme düzeyleri, gebelikte vitamin kullanımları ve pasif sigara maruziyeti göz önüne alınarak tekrarlanması uygun olacaktır.
Özet (Çeviri)
AIM: Oxidative stress is suggested to have a major role on pathogenesis of pregnancy-related and non related diseases. Pregnancy represents a complex state in which the mother and the fetus both contribute to the oxidative stress and production of reactive oxygen species. The ability to buffer these is called total antioxidant capacity (TAC). We aimed to evaluate whether amniotic total oxidant status (TOS) and TAC can have a role in late preterm births after premature rupture of membranes (ROM). PATIENTS AND METHODS: The study was a prospective observational trial. Late preterms with premature ROM (group 1, n=20), term infants with prolonged ROM (group2, n=20), term infants born without prolonged ROM (group 3, n=20) were included. Amniotic fluids and cord blood samples were collected during delivery and TOS(µmolH2O2 Eq/L) and TAC(mmol Trolox Eq/L) levels were measured. RESULTS: Mean gestational ages were 35,3±1,1; 39,3±1,2; 38,7±0,6 weeks, respectively. Demographic and prenatal factors that can effect OS such as smoking, preeclampsia, body mass index and maternal chronic diseases were found to be statistically similar, on the other hand each of Group 1 and 2 were similar (p>0.05) but different from Group 3 for presence of ROM, birth type and maternal infection (p<0.05). TAC levels of amniotic fluids (2,0±0,6; 2,0±0,5 and 1,9±0,4 mmol Trolox Eq/L) and TOS levels of amniotic fluids (20,7 ± 29,4; 28,9± 37,0; 30,5±41,0 µmol H2O2 Eq/L) were similar between groups (p>0.05). Conclusion: Similar amniotic TAC and TOS levels of 60 patients in 3 groups can be related with insufficient number of cases. But as this is the first study in the literature, it is important to repeat this study with greater number of subjects within groups, especially adjusted for nutritional status, vitamin supplementation and passive cigarette exposure.