Hibrit kompozit tüplerin enerji sönümleme davranışlarının deneysel ve sayısal olarak incelenmesi
Experimental and numerical investigation of the energy absorbing behaviours of hybrid composite tubes
  1. Tez No: 1017915
  2. Yazar: ALİ İHSAN BUDUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN GEDİKLİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hibrit kompozit, Yüksek mertebeli sonlu elemanlar, Hybrid composite, Higher order finite elements
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mekanik Bilim Dalı
Özet
İnce cidarlı yapılar günümüzde ulaşım araçlarında enerji sönümleyici elemanlar olarak yoğun bir şekilde tercih edilmektedir. Düşük yoğunlukları ve yüksek özgül enerji sönümleme kapasiteleri nedeniyle kompozit malzemeler ön plana çıkmış, ancak enerji sönümleme ile pik kuvvet dengesinin iyileştirilmesi amacıyla hibrit yapılar önem kazanmıştır. Bu tez kapsamında, elyaf sarma yöntemi kullanılarak literatürde yer almayan, alüminyum ve paslanmaz çelik şerit içeren sürekli karbon elyaf takviyeli yeni tip hibrit tüpler ve hibrit kompozit plakalar üretilmiştir. Üretilen yapılara statik basma ve serbest düşme testleri uygulanmış; enerji sönümleme, özgül enerji sönümleme, pik kuvvet, çarpışma süresi ve hasar davranışları incelenmiştir. Sonuçlar, tek kat alüminyum takviyeli hibrit tüplerde en yüksek özgül enerji sönümleme değerinin altıgen geometri ve 60° sarım açısında 42.48 kJ/kg olduğunu ve bunun aynı koşuldaki kompozit tüpe göre yaklaşık %62 artış sağladığını göstermiştir. Serbest düşme testlerinde ise 54 J çarpma enerjisinde tek kat paslanmaz çelik takviyeli plaka 54.73 J enerji sönümlemiş ve kompozit plakaya göre yaklaşık %88 daha yüksek performans sergilemiştir. Ayrıca deneysel ve sayısal sonuçlar arasında genel olarak iyi uyum elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Thin-walled structures are widely preferred today as energy-dissipating elements in transportation vehicles. Due to their low density and high specific energy absorption capacity, composite materials have come to the forefront but hybrid structures have gained importance in order to improve the balance between energy absorption and peak force. In this thesis, novel hybrid tubes and hybrid composite plates reinforced with continuous carbon fiber and containing aluminum and stainless steel strips, which are not found in the literature, were produced using the fiber winding method. Static compression and drop-weight tests were applied to the produced structures, and their energy absorption, specific energy absorption, peak force, contact duration, and damage behavior were investigated. The results showed that the highest specific energy absorption value for single-layer aluminum-reinforced hybrid tubes was 42.48 kJ/kg for the hexagonal geometry at a winding angle of 60°, representing an increase of approximately 62.1% compared to the composite tube under the same conditions. In the drop-weight tests, the single-layer stainless steel-reinforced plate absorbed 54.73 J at an impact energy of 54 J, exhibiting approximately 88.0% higher performance than the composite plate. In addition, good agreement was generally obtained between the experimental and numerical results.