Yaşa bağlı makula dejenerasyonu hastalarında intravitreal anti-vegf tedavisinin koroidal neovasküler membranların özellikleri üzerine etkilerinin OKT ve OKT-A analiziyle değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of intravitreal anti-VEGF therapy on the characteristics of choroidal neovascular membranes in patients with age-related macular degeneration using OCT and OCT-A analysis
  1. Tez No: 1017923
  2. Yazar: ŞAMİL CAMCIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SABAHATTİN SÜL, DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKSU ALAÇAMLI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Koroidal Neovasküler Membran, Yaşa Bağlı Makula Dejenerasyonu, OKT, OKT- A, Choroidal Neovascular Membrane, Age-Related Macular Degeneration, OCT, OCT-A
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cerrahi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Yaşa bağlı makula dejenerasyonunun (YBMD) neovasküler tipinde görülen, koroidal neovasküler membranların (KNVM) farklı intravitreal enjeksiyonlar sonrasındaki değişiminin, durumunun ve özelliklerinin karşılaştırılmasını sağlamak, tanı, tedavi, progresyon izleminde optik koherans tomografi (OKT) ve optik koherans tomografi anjiografi (OKT-A) tetkiklerini incelemek ve karşılaştırmak. Materyal ve Metod: Çalışmada neovasküler YBMD tanısı koyulmuş 44 olgunun 44 gözü değerlendirildi. Demografik veriler, en iyi düzeltilmiş görme keskinliği (EİDGK), enjeksiyon sayıları, OKT ve OKT-A verileri değerlendirmeye alındı. Olgular, uygulanan intravitreal anti vasküler endotelyal büyüme faktörü (anti-VEGF) ajanına (ranibizumab ve aflibercept) ve KNVM özelliklerine (Tip 1 ve Tip 2) göre gruplandırıldı. Enjeksiyon yapılmış gözlerin zaman aralıklarındaki OKT ve OKT-A verileri karşılaştırıldı. Bulgular: Ranibizumab (n=23) ve aflibercept (n=21) grupları arasında demografik veriler, EİDGK değişimleri ve anatomik OKT parametreleri açısından anlamlı fark saptanmadı. Grup içi değerlendirmede EİDGK artışı 1. yılda her iki grupta anlamlı bulundu. OKT-A incelemesinde, KNVM seçilen alan her iki grupta tüm zaman aralıklarında artış gösterdi; akım alanı ise yalnızca Grup 1'de 0-6 ayda anlamlı değişti. Ayrıca 0-1 yıl aralığında KNVM seçilen alanın Tip 1 lezyonlarda arttığı, Tip 2 lezyonlarda ise azaldığı saptandı. İlaç grupları ve KNVM tipleri arasında OKT-A verileri yönünden anlamlı fark izlenmedi. Sonuç: Her iki anti-VEGF ajan OKT ve OKT-A parametreleri üzerinde benzer etkilere sahiptir. OKT-A verileri, uzun dönemde KNVM seçilen alanının arttığını; akım alanının ise tedavi yanıtında zayıf bir biyobelirteç olduğunu işaret etmektedir. Saptanan bu zıt morfolojik değişikliklerin klinik yansımalarını tam olarak belirleyebilmek için geniş çaplı prospektif çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: To evaluate and compare optical coherence tomography (OCT) and optical coherence tomography angiography (OCT-A) in the diagnosis, treatment, and progression monitoring of neovascular age-related macular degeneration (AMD), and to compare the post-injection changes, status, and characteristics of choroidal neovascular membranes (CNVM) following different intravitreal injections. Material and Methods: Forty-four eyes of 44 patients diagnosed with neovascular AMD were evaluated in this study. Demographic data, best-corrected visual acuity (BCVA), number of injections, and OCT and OCT-A data were analyzed. The cases were grouped based on the administered intravitreal anti-vascular endothelial growth factor (anti-VEGF) agent (ranibizumab and aflibercept) and CNVM characteristics (Type 1 and Type 2). OCT and OCT-A data of the injected eyes were compared across different follow-up time intervals. Results: No significant differences were found between the ranibizumab (n=23) and aflibercept (n=21) groups regarding demographic data, BCVA changes, and anatomical OCT parameters. In intra-group evaluations, BCVA improvement was found to be significant at year 1 in both groups. In OCT-A analysis, the CNVM selected area increased across all time intervals in both groups; whereas the flow area changed significantly only in Group 1 during the 0-6 month period. Furthermore, between 0 and 1 year, it was observed that the CNVM selected area increased in Type 1 lesions and decreased in Type 2 lesions. No significant differences were observed in OCT-A data between the drug groups and CNVM types. Conclusion: Both anti-VEGF agents demonstrate similar effects on OCT and OCT-A parameters. OCT-A data indicate that the CNVM selected area increases in the long term, while the flow area serves as a weak biomarker in evaluating treatment response. Large-scale prospective studies are required to fully elucidate the clinical implications of these contrasting morphological changes.