Kronik spontan ürtikerde STIM1 gen polimorfizminin değerlendirilmesi
Evaluation of STIM1 gen polymorphism in chronic spontaneous urticaria
- Tez No: 1017926
- Danışmanlar: PROF. DR. SUZAN DEMİR PEKTAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Ürtiker, Kronik Spontan Ürtiker, STIM1 (Stromal Interaction Molecule 1), Tek Nükleotid Polimorfizmi, Triptaz, Biyobelirteç, Urticaria, Chronic Spontaneous Urticaria, STIM1 (Stromal Interaction Molecule 1), Single Nucleotide Polymorphism, Tryptase, Biomarker
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Ürtikerde mast hücrelerinin aktivasyonu ve degranülasyonu sonucu histamin ve triptaz gibi çeşitli mediyatörler salınmaktadır. Kalsiyum bağımlı degranülasyon sürecinde STIM1 ve ORAI1 görev almaktadır. Çalışmamızda; KSÜ patogenezinde STIM1 rs1561876 ile rs3794050 polimorfizmlerinin ve triptazın rolünü araştırmayı planladık. Gereç ve Yöntem: Bu gözlemsel kesitsel çalışma Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi dermatoloji kliniğinde 01 Eylül 2024-07 Şubat 2025 tarihleri arasında yapıldı. Çalışmaya 100 KSÜ hastası ile otoimmün veya enflamatuvar hastalığı bulunmayan 100 sağlıklı kontrol dahil edildi. rs3794050, rs1561876 polimorfizmleri PCR yöntemiyle değerlendirildi. Serum total triptaz düzeyleri ELISA yöntemiyle belirlendi. Bulgular: Çalışmamıza 100 KSÜ hastası ve 100 sağlıklı kontrol dahil edildi. KSÜ hastalarının triptaz düzeyi (8,48±5,46) kontrol grubundan (4,78±1,82) anlamlı ölçüde daha yüksekti (p<0,001). STIM1 rs1561876 polimorfizminin allel ve genotip dağılımları KSÜ ve kontrol grupları arasında anlamlı farklılık gösterdi. Yaşa göre düzeltilmiş analizde genotip dağılımında anlamlılık kaybolsa da dominant modelde AG+GG genotiplerinin KSÜ gelişme olasılığı ile ilişkisi devam etti (OR=1,84; p=0,040). rs3794050 polimorfizmi ile KSÜ arasında anlamlı bir ilişki bulunmadı. ROC analizinde serum total triptazın KSÜ'yü ayırt etmedeki EAA değeri 0,698 olarak bulundu (p<0,001). Sonuç ve Öneriler: Çalışmamız, STIM1 rs1561876 polimorfizminin KSÜ patogenezinde rol oynayabileceğini düşündürmektedir. Çalışmamızda triptaz düzeyleri KSÜ hastalarında kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksek bulundu. Bu da triptazın KSÜ patogenezindekini önemine ve KSÜ'de yardımcı bir biyobelirteç olma potansiyelini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: In urticaria, various mediators such as histamine and tryptase are released as a result of mast cell activation and degranulation. STIM1 and ORAI1 play a role in the calcium-dependent degranulation process. In our study, we planned to investigate the role of the STIM1 rs1561876 and rs3794050 polymorphisms and tryptase in the pathogenesis of urticaria. Materials and Methods: This observational cross-sectional study was conducted at the Dermatology Clinic of Muğla Sıtkı Koçman University Training and Research Hospital between September 1, 2024, and February 7, 2025. The study included 100 patients with CSU and 100 healthy controls without autoimmune or inflammatory diseases. The rs3794050 and rs1561876 polymorphisms were assessed using the PCR method. Serum total tryptase levels were determined using the ELISA method. Results: Our study included 100 csu patients and 100 healthy controls. The tryptase level in CSU patients (8.48 ± 5.46) was significantly higher than that in the control group (4.78 ± 1.82) (p < 0.001). The allele and genotype distributions of the STIM1 rs1561876 polymorphism showed significant differences between the CSU and control groups. Although the significance of the genotype distribution disappeared in the age-adjusted analysis, the association between the AG+GG genotypes and the likelihood of developing csu persisted in the dominant model (OR = 1.84; p = 0.040). No significant association was found between the rs3794050 polymorphism and CSU. In the ROC analysis, the EAA value for serum total tryptase in distinguishing CSU was found to be 0.698 (p<0.001). Conclusions and Recommendations: Our study suggests that the STIM1 rs1561876 polymorphism may play a role in the pathogenesis of CSU. In our study, tryptase levels were found to be significantly higher in CSU patients compared to the control group. This suggests the importance of tryptase in the pathogenesis of CSU and its potential as an auxiliary biomarker for CSU.