Kanser hastalarının acil servise başvuru nedenleri
Reasons for emergency department visits among cancer patients
  1. Tez No: 1017937
  2. Yazar: NURULLAH SADIK YENİDİNÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH İNCİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Kanser, Acil servis, Onkoloji, Hastane yatışı, Yoğun bakım, Konsültasyon, CRP, Cancer, Emergency department, Oncology, Hospital admission, Intensive care unit, Consultation, C-Reactive protein viii
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisi'ne başvuran kanser hastalarının demografik özelliklerinin, primer kanser türlerinin, metastaz durumlarının, başvuru nedenlerinin, laboratuvar ve görüntüleme bulgularının, konsültasyon gereksinimlerinin ve klinik sonlanımlarının değerlendirilmesi amaçlandı. Ayrıca immünoterapi/hedefe yönelik tedavi alan hastaların başvuru nedenlerinin araştırılması hedeflendi. Gereç ve Yöntem: Araştırma retrospektif ve tek merkezli olarak planlandı. Karabük Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Onkoloji Polikliniğinde takip edilen ve 01.01.2024–31.12.2025 tarihleri arasında acil servise başvuran 18 yaş ve üzerindeki kanser hastaları çalışmaya dahil edildi. Veriler hastane bilgi yönetim sistemi ve acil servis kayıtları incelenerek elde edildi. İstatistiksel analizler SPSS 25.0 programı kullanılarak gerçekleştirildi. v Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 200 hastanın yaş ortalaması 63,52 yıldı. Hastaların %52'si kadın, %48'i erkekti. En sık görülen primer maligniteler meme kanseri (%27), akciğer kanseri (%14,5) ve kolon kanseri (%13,5) olarak saptandı. Hastaların %58,5'inde metastatik hastalık, %55,5'inde en az bir komorbidite mevcuttu. Toplam 747 acil servis başvurusu değerlendirildiğinde hasta başına ortalama başvuru sayısı 3,73 olarak bulundu. Hastaların %69,5'i birden fazla kez acil servise başvurmuş, %22,5'i ise sık başvuran hasta grubunda yer almıştır. En sık başvuru nedenleri maligniteye bağlı ağrı (%16,5), üst solunum yolu enfeksiyonu (%10,6), bulantı-kusma (%8,7), tetkik istemi (%7,1), ishal (%5,5) ve dispne (%5,4) olarak belirlenmiştir. Başvuruların büyük çoğunluğu taburculuk ile sonuçlandı. GİS ve solunum sistemi yakınmalarında YBU ihtiyacının daha fazla olduğu görüldü. Ayrıca prosedürel başvuruların önemli bir başvuru yükü oluşturduğu görüldü. İmmünoterapi/hedefe yönelik tedavi alan hastalar ile diğer tedavi grupları karşılaştırıldığında başvuru şikayetleri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmadı. Sonuç: Sonuç olarak, maligniteye bağlı ağrı, enfeksiyon, halsizlik, gastrointestinal semptomlar ve prosedürel nedenlerin başvuru yükünün büyük bölümünü oluşturduğu saptanmıştır. Başvuruların büyük çoğunluğunun taburculukla sonuçlanmasına karşın, akciğer kanserli hastalarda hastaneye yatış ihtiyacının arttığı gözlenmiştir. Poliklinik koşullarında yönetilebilecek hastaların uygun sağlık hizmeti basamaklarına yönlendirilmesi; onkoloji ve palyatif bakım birimleri ile evde sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesi, acil servis yükünü azaltabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the demographic characteristics, primary cancer types, metastatic status, reasons for emergency department (ED) admission, laboratory and imaging findings, consultation requirements, and clinical outcomes of patients with cancer presenting to the Emergency Department of Karabük Training and Research Hospital. In addition, the study investigated the reasons for ED admission among patients receiving immunotherapy and/or targeted therapy. Materials and Methods: This retrospective, single-center study included adult patients (≥18 years) with cancer who were followed at the Medical Oncology Outpatient Clinic of Karabük University Training and Research Hospital and presented to the emergency department between January 1, 2024, and December 31, 2025. Data were obtained from the hospital information management system and vii emergency department records. Statistical analyses were performed using SPSS version 25.0. Results: A total of 200 patients were included in the study, with a mean age of 63.52 years. Of the patients, 52% were female and 48% were male. The most common primary malignancies were breast cancer (27%), lung cancer (14.5%), and colorectal cancer (13.5%). Metastatic disease was present in 58.5% of the patients, while 55.5% had at least one comorbidity. A total of 747 emergency department visits were analyzed, corresponding to a mean of 3.73 visits per patient. Overall, 69.5% of the patients had multiple ED visits, and 22.5% were classified as frequent ED users. The most common reasons for ED admission were malignancy-related pain (16.5%), upper respiratory tract infection (10.6%), nausea and vomiting (8.7%), requests for diagnostic investigations (7.1%), diarrhea (5.5%), and dyspnea (5.4%). The majority of ED visits resulted in discharge. Patients presenting with gastrointestinal or respiratory complaints had a higher requirement for intensive care unit admission. Procedural visits also constituted a considerable proportion of the overall ED workload. No statistically significant differences were observed in the presenting complaints between patients receiving immunotherapy and/or targeted therapy and those receiving other treatment modalities. Conclusion: Malignancy-related pain, infections, fatigue, gastrointestinal symptoms, and procedure-related conditions accounted for the majority of emergency department visits among patients with cancer. Although most ED visits resulted in discharge, patients with lung cancer had a higher likelihood of hospital admission. Appropriate referral of patients who can be managed in outpatient settings to the appropriate level of healthcare, together with strengthening oncology outpatient services, palliative care, and home healthcare services, may help reduce the burden on emergency departments.