Postmenopozal kadınlarda pelvik taban egzersizlerinin vajinal ve cinsel sağlık üzerine etkilerinin incelenmesi
Investigation of vaginal and sexual effects of pelvic floor exercises in postmenopausal women
  1. Tez No: 1017936
  2. Yazar: HATİCE GÜLŞAH KÜRNE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TÜRKAN AKBAYRAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Fizyoterapi, Rehabilitasyon, Menopoz, Kegel egzersizleri, Vajinal Kuruluk, Vajinal Islaklık Kiti, Physiotherapy, Rehabilitation, Menopause, Kegel exercises, Vaginal Dryness, Vaginal Lubrication Kit
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Genel Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, postmenopozal kadınlarda pelvik taban kas egzersizlerinin (PTKE) vajinal ve cinsel sağlık üzerine etkilerini randomize kontrollü tasarımda ortaya koymaktı. Çalışmaya, postmenopozal dönemdeki 105 kadın dahil edildi ve 103 kadın çalışmayı tamamladı. Bireyler, randomize olarak egzersiz grubu ve kontrol grubuna atandı. Egzersiz grubuna PTKE öğretildi ve 1 set olarak yaptırıldı. Daha sonrasında, bireylere ev egzersiz programı 12 hafta süre ile günde 3 set olacak şekilde verildi. Egzersiz progresyonu her 4 haftada birer set artırılarak devam edildi. Kontrol grubuna hiçbir müdahale yapılmadı ve pasif kontrol grubu olarak değerlendirildi. 12 haftalık müdahale sürecinde, bireylerin tüm sonuç ölçümleri başlangıçta ve 12. haftanın sonunda değerlendirildi. Ek olarak egzersiz grubu, 1 set egzersizden hemen sonra Vajinal Islaklık Kiti (VIK) ile değerlendirildi. Kontrol grubu ise başlangıçtaki değerlendirmelerden 5 dakika sonra VIK ile tekrardan değerlendirildi. Değerlendirmede; primer sonuç verileri olarak; vajinal kuruluk, vajinal yanma ve disparoni için; Görsel Analog Skala (GAS), vajinal kuruluk için; VIK kullanıldı. Sekonder sonuç ölçümleri olarak ise; vajinal pH ölçümü için; pH indikatör kağıdı/Turnusol kağıdı, pelvik taban kas kuvvetini değerlendirmek için; Modifiye Oxford Skalası (MOS), cinsel fonksiyon için; Menopoz Sonrası Cinsellik Anketi (MSCA), pelvik taban semptomu ve semptom şiddeti için; Pelvik Taban Distres Envanteri-20 (PTDE-20) ve vajinal yaşlanma için; Vajinal Yaşlanmanın Günlük Etkisi (VYGE) ölçeği kullanıldı. Egzersiz grubunda tek set PTKE uygulamasını takiben VIK ile değerlendirilen vajinal kuruluk düzeylerinde, grup içi analizlerde anlamlı azalma gözlenirken, kontrol grubuna kıyasla gruplar arası karşılaştırmalarda da istatistiksel olarak anlamlı derecede azalarak üstünlük elde edildi (p<0,05). 12 haftalık çalışma sonunda; egzersiz grubunda grup içi değerlendirmelerde tüm sonuç ölçümlerinin zaman içerisinde istatistiksel açıdan iyileşme yönünde anlamlı değişim gösterdiği tespit edildi (p<0,05). Gruplar arası karşılaştırmalarda da; çoğu sonuç ölçümlerinde (GAS vajinal kuruluk ve yanma, VIK, MOS, PTDE-20, VYGE Ölçeği, pH ve MSCA toplam boyut ve bazı alt boyutlarında) egzersiz grubu, kontrol grubuna kıyasla iyileşme yönünde üstün bulundu (p<0,05). Bu çalışmada; PTKE'nin postmenopozal kadınlarda vajinal ve cinsel sağlığı iyileştirdiği tespit edildi. PTKE, postmenopozal kadınlarda vajinal ve cinsel sağlığın yönetilmesinde konservatif ve etkili bir yöntem olarak önerilebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the effects of pelvic floor muscle exercises (PFME) on vaginal and sexual health in postmenopausal women using a randomized controlled design. A total of 105 postmenopausal women were enrolled in the study, and 103 women completed the trial. Participants were randomly allocated to an intervention/exercise group or a control group. The intervention/exercise group was initially instructed in PFME and performed one set of exercises under supervision. Subsequently, a home-based exercise program was prescribed for a duration of 12 weeks, to be performed as three sets per day. Exercise progression was implemented by increasing the number of sets by one every four weeks. No intervention was applied to the control group. During the 12-week intervention period, all outcome measures were assessed at baseline and at the end of week 12. In addition, the exercise group was evaluated using the Vaginal Lubrication Kit (VLK) immediately after completing one set of exercises, while the control group was re-evaluated with the VLK 5 minutes after the baseline assessment. Primary outcome measures included vaginal dryness, vaginal burning, and dyspareunia assessed using the Visual Analog Scale (VAS), and vaginal dryness assessed objectively using the VLK. Secondary outcome measures included vaginal pH assessed with pH indicator (litmus) paper, pelvic floor muscle strength assessed using the Modified Oxford Scale (MOS), sexual function assessed with the Postmenopause Sexuality Questionnaire (PMSQ), pelvic floor symptoms and symptom severity assessed using the Pelvic Floor Distress Inventory-20 (PFDI-20), and vaginal aging assessed using the Daily Impact of Vaginal Aging (DIVA) questionnaire. Following a single set of PFME, the exercise group demonstrated a significant reduction in vaginal dryness levels assessed by the VLK in within-group analyses, as well as a statistically significant superiority compared with the control group in between-group comparisons (p<0.05). At the end of the 12-week intervention, significant improvements over time were observed in all outcome measures in the intervention/exercise group in within-group analyses (p<0.05). In between-group comparisons, the intervention/exercise group was found to be superior to the control group in terms of improvement across most outcome measures, including VAS vaginal dryness and burning, VLK, MOS, PFDI-20, DIVA questionnaire, vaginal pH, and the total score and selected subdomains of the PMSQ (p<0.05). This study demonstrated that PFME improves vaginal and sexual health in postmenopausal women. PFME can be recommended as a conservative and effective method for the management of vaginal and sexual health in postmenopausal women.