Ötiroidik obeziteli bireylerde bariyatrik cerrahinin tiroid fonksiyonları ve sekretuar kapasite üzerindeki etkisi
The effect of bariatric surgery on thyroid function and thyroid secretory capacity in euthyroid individuals with obesity
- Tez No: 1017981
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HANDE PEYNİRCİ, DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİF ÖNDER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Obezite, Obezite cerrahisi, Tiroid fonksiyon testleri, Obesity, Bariatric surgery, Thyroid function tests
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
Özet
ÖZET Amaç: Tiroid fonksiyonları ile obezite ve bariyatrik cerrahi sonucu ortaya çıkan kilo kaybı arasındaki ilişki karmaşık ve çift yönlü bir nitelik taşımaktadır. Bariyatrik cerrahinin hipotalamo-hipofizer-tiroid aksı üzerindeki etkileri giderek dikkat çeken bir araştırma alanı haline gelmesine karşın henüz tam olarak aydınlatılamamıştır. Klasik tiroid fonksiyon testleri tiroid homeostazını sınırlı düzeyde yansıtabilmekte; SPINA-GT, SPINA-GD ve Jostel TSH indeksi gibi matematiksel modelleme parametreleri ise bu testlerin bir uzantısı olarak tiroid bezinin sekretuar kapasitesi, periferik deiyodinaz aktivitesi ve hipofizer tirotropik fonksiyon hakkında daha kapsamlı ve bütünleyici bir değerlendirme imkânı sunmaktadır. Literatür taranabildiği kadarıyla bariyatrik cerrahi sonrası tiroid homeostazındaki değişimlerin SPINA-GT, SPINA-GD ve Jostel indeksi gibi ileri parametrelerin birlikte değerlendirildiği çalışmaya ulaşılamamıştır. Bu çalışmada bariyatrik cerrahi uygulanan ötiroid obez bireylerde cerrahi öncesi ve postoperatif 6. ay arasındaki tiroid homeostazındaki değişimlerin değerlendirilmesi amaçlandı. Buna ek olarak bu parametrelerdeki değişimlerin biyoempedans analizleri ile elde edilen vücut kompozisyonu göstergeleri ve biyokimyasal parametrelerle ilişkisi incelendi. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada Ocak 2018 – Ekim 2025 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Erişkin Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Polikliniği'ne başvurmuş obezite nedeniyle laparaskopik sleeve gastrektomi operasyonu uygulanmış ve operasyon öncesi tiroid fonksiyon testleri normal olan 114 hastanın verileri retrospektif olarak değerlendirildi. Hastaların operasyon öncesi ve postoperatif 6. ay antropometrik ölçümleri, vücut kompozisyonu analizleri, biyokimyasal parametreleri ile TSH, serbest T3 (sT3) ve serbest T4 (sT4) düzeyleri değerlendirildi. Aynı zamanda SPINA-Thyr 4.2.1 yazılımı kullanılarak SPINA-GT, SPINA-GD ve Jostel TSH indeksi hesaplandı. Operasyon öncesi ve postoperatif veriler karşılaştırıldı; parametrelerdeki değişimlerin vücut kompozisyonundaki değişikliklerle ilişkisi korelasyon analizleri ile incelendi. Bulgular: Çalışmaya alınan hastaların yaş ortalaması 38,82±10,68 yıl olup %84,2'si kadındı. Bariyatrik cerrahi sonrası 6. ayda kilo, beden kitle indeksi, bel-kalça oranı, vücut yağ oranı, yağ kitle indeksi (FMI), yağsız kitle indeksi (FFMI) ve iskelet kas kitle indeksi (SMI) operasyon öncesine göre anlamlı düzeyde azaldı. Biyokimyasal değerlendirmede tiroid fonksiyonları açısından TSH ve sT3 düzeyleri anlamlı olarak azalırken (her ikisi için p<0,001), sT4 düzeyinde anlamlı değişiklik izlenmedi. SPINA-GT değerlerinde anlamlı artış (p<0,001), SPINA-GD ve Jostel TSH indeksinde ise anlamlı azalma saptandı (her ikisi için p<0,001). TSH değişimi ile kilo, beden kitle indeksi ve FMI değişimleri arasında pozitif korelasyon bulundu. Sonuç: Bariyatrik cerrahi sonrası tiroid homeostazında meydana gelen değişimlerin değerlendirilmesinde klasik tiroid fonksiyon testlerinin bir uzantısı olarak matematiksel modelleme parametrelerinin kullanılması daha kapsamlı bir yaklaşım sunmaktadır. SPINA-GT, SPINA-GD ve Jostel TSH indeksi gibi parametreler, hipotalamo-hipofizer-tiroid aksı, periferik deiyodinaz aktivitesi ve tiroid bezinin sekretuar kapasitesi hakkında ek bilgiler sağlayarak fizyolojik süreçlerin daha iyi anlaşılmasına katkıda bulunabilir. Bu nedenle, bariyatrik cerrahi sonrası tiroid fonksiyonlarının değerlendirilmesinde bu parametrelerin kullanımı klinik açıdan değerli olabilir. Bu bulguların farklı hasta gruplarında ve değişen klinik koşullarda da benzer şekilde gözlenip gözlenmediğinin ortaya konması önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: The relationship between thyroid function, obesity, and weight loss following bariatric surgery is complex and bidirectional. Although the effects of bariatric surgery on the hypothalamic-pituitary-thyroid (HPT) axis have increasingly attracted scientific interest, they have not yet been fully elucidated. Conventional thyroid function tests provide only a limited assessment of thyroid homeostasis. Mathematical modeling parameters, including SPINA-GT, SPINA-GD, and the Jostel TSH Index, have been developed as extensions of conventional thyroid function tests, offering a more comprehensive evaluation of thyroid secretory capacity, peripheral deiodinase activity, and pituitary thyrotropic function. To the best of our knowledge, no previous study has simultaneously evaluated changes in thyroid homeostasis after bariatric surgery using advanced parameters such as SPINA-GT, SPINA-GD, and the Jostel TSH Index. Therefore, this study aimed to evaluate changes in thyroid homeostasis between the preoperative period and the sixth postoperative month in euthyroid obese individuals undergoing bariatric surgery. In addition, the associations between changes in these parameters and body composition indices obtained by bioelectrical impedance analysis, as well as biochemical parameters, were investigated. Materials and Methods: This retrospective study included 114 euthyroid patients who underwent laparoscopic sleeve gastrectomy for obesity between January 2018 and October 2025 at the Adult Endocrinology and Metabolism Outpatient Clinic of Kanuni Sultan Süleyman Training and Research Hospital, University of Health Sciences. Anthropometric measurements, body composition analyses, biochemical parameters, and serum thyroid-stimulating hormone (TSH), free triiodothyronine (fT3), and free thyroxine (fT4) levels were evaluated before surgery and at the sixth postoperative month. SPINA-GT, SPINA-GD, and the Jostel TSH Index were calculated using SPINA-Thyr software version 4.2.1. Preoperative and postoperative data were compared, and correlations between changes in thyroid homeostasis parameters and body composition were analyzed. Results: The mean age of the participants was 38.82 ± 10.68 years, and 84.2% were female. At the sixth postoperative month, body weight, body mass index, waist-to-hip ratio, body fat percentage, fat mass index (FMI), fat-free mass index (FFMI), and skeletal muscle mass index (SMI) were significantly lower than preoperative values. Regarding thyroid function, both TSH and fT3 levels decreased significantly after bariatric surgery (both p<0.001), whereas no significant change was observed in fT4 levels. SPINA-GT values increased significantly (p<0.001), while SPINA-GD and the Jostel TSH Index decreased significantly (both p<0.001). Positive correlations were found between changes in TSH levels and changes in body weight, body mass index, and FMI. Conclusion: The use of mathematical modeling parameters as extensions of conventional thyroid function tests provides a more comprehensive approach to evaluating changes in thyroid homeostasis following bariatric surgery. Parameters such as SPINA-GT, SPINA-GD, and the Jostel TSH Index provide additional information regarding the hypothalamic-pituitary-thyroid axis, peripheral deiodinase activity, and thyroid secretory capacity, thereby contributing to a better understanding of the underlying physiological processes. Therefore, incorporating these parameters into the assessment of thyroid function after bariatric surgery may have important clinical value. Further studies are warranted to determine whether these findings can be replicated in different patient populations and under varying clinical conditions.