Ergenlerin görsel sanatlara olan tutumları ile duygusal okuryazarlık düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between adolescents' attitudes towards visual arts and their levels of emotional literacy
  1. Tez No: 1018011
  2. Yazar: ÜNZİLE ÜNLER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞENAY BAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sanat, Görsel Sanat Eğitimi, Duygusal Okuryazarlık, Tutum, Ergenlik, Art, Visual Arts Education, Emotional Literacy, Attitude, Adolescence
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trabzon Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Ergenlerin Görsel Sanatlara Olan Tutumları ile Duygusal Okuryazarlık Düzeyleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi Bireylerin akademik ve sosyal gelişim süreçlerinde görsel sanatlar eğitimi etkili olmasıyla beraber duygusal okuryazarlık da bireylerin hem eğitim yaşantısında hem de günlük yaşam pratiklerinde kritik bir öneme sahiptir. Sanat, bireylerin içsel dünyalarını dışa vurmada, duygusal deneyimlerini estetik bir dille ifade etmelerinde ve diğer bireylerle bağ kurmada aracı olarak işlevsel bir köprü görevi görmektedir. Bu nedenle ergenler, sanat yoluyla kendilerini ifade ederken, duygusal okuryazarlık becerilerini de geliştirirler. Bu durumda sanat, ergenlerin duygusal gelişimlerine katkıda bulunduğunu gösterir. Özellikle gelişimsel bir geçiş evresi olan ergenlik döneminde bireyler, sanatsal üretim süreçleri yoluyla kendilerini özgürce ifade etme imkânı bulurken, eş zamanlı olarak duygularını tanıma ve yönetme gibi duygusal okuryazarlık yetkinliklerini de geliştirirler. Bu araştırmada ergenlerin görsel sanatlara olan tutumları ile duygusal okuryazarlık düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Bu araştırma İlişkisel tarama modelinde tasarlanan araştırmanın örneklemini Gaziantep ilindeki bir devlet lisesinde öğrenim gören ve uygun (kolay ulaşılır) örnekleme yöntemiyle seçilen 300 öğrenci oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak“Kişisel Bilgi Formu”,“Görsel Sanatlar Dersi Tutum Ölçeği”ve“Duygusal Okuryazarlık Ölçeği”kullanılmıştır. Veri analizinde ise elde edilen veriler SPSS programı kullanılarak; Korelasyon Analizi,T-Testi, ANOVA testi kullanılacaktır. Bu bağlamda, ergenlerin sanat eğitimi süreçleri sırasında duygusal okuryazarlık becerilerini nasıl geliştirdikleri ve bu becerilerin sanatsal tutumları üzerindeki etkileri değerlendirilecektir. Sonuç olarak, bu araştırma, ergenlerin duygusal gelişimlerini desteklemek ve sanatsal ifade becerilerini geliştirmek adına, görsel sanatlar eğitiminin rolünü daha iyi anlamamıza olanak tanıyacaktır.
Özet (Çeviri)
Examining the Relationship Between Adolescents' Attitudes Towards Visual Arts and Their Levels of Emotional Literacy While visual arts education is effective in the academic and social development processes of individuals, emotional literacy is also of critical importance in both the educational and daily life practices of individuals. Art serves as a functional bridge, acting as a medium for individuals to express their inner worlds, to articulate their emotional experiences in an aesthetic language, and to connect with others. Therefore, adolescents develop their emotional literacy skills while expressing themselves through art. In this case, it is shown that art contributes to the emotional development of adolescents. Especially during adolescence, a developmental transition phase, individuals find the opportunity to freely express themselves through artistic production processes, while simultaneously developing emotional literacy competencies such as recognizing and managing their emotions. This research aims to examine the relationship between adolescents' attitudes towards visual arts and their emotional literacy levels. This research, designed using a relational survey model, includes a sample of 300 students from a public high school in Gaziantep province, selected using convenient sampling methods. The data collection tools used were a“Personal Information Form,”a“Visual Arts Attitude Scale,”and an“Emotional Literacy Scale.”Data analysis will utilize correlation analysis, t-tests, and ANOVA tests with the SPSS program. In this context, the study will evaluate how adolescents develop their emotional literacy skills during their arts education processes and the impact of these skills on their artistic attitudes. Ultimately, this research will allow us to better understand the role of visual arts education in supporting adolescents' emotional development and improving their artistic expression skills.