Geçmişte yaşanılan aile içi travmatik deneyimler ile üniversite öğrencilerinin bağlanma stilleri, kişilerarası duygu düzenleme ve depresyon düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between past traumatic family experiences and university students' attachment styles, interpersonal emotion regulation, and depression levels
  1. Tez No: 1018053
  2. Yazar: AYSU NURIYEVA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERT AKCANBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Bağlanma Stilleri, Çocukluk Çağı Travmaları, Depresyon, Kişilerarası Duygu Düzenleme, Attachment Styles, Childhood Traumas, Depression, Interpersonal Emotion Regulation
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, çocukluk döneminde yaşanan aile içi travmatik deneyimlerin üniversite öğrencilerinin bağlanma stilleri, kişilerarası duygu düzenleme becerileri ve depresyon düzeyleri üzerindeki etkilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmanın örneklemini, 2025-2026 eğitim-öğretim yılında Üsküdar Üniversitesi'nin çeşitli bölümlerinde öğrenim gören 300 Türk üniversite öğrencisi oluşturmaktadır. Katılımcıların %37,0'ı erkek (n=111), %63,0'ı kadın (n=189) öğrencidir. Veri toplama sürecinde Demografik Bilgi Formu, Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği (CTQ-33), Bağlanma Stili Ölçeği, Kişilerarası Duygu Düzenleme Ölçeği ve Beck Depresyon Envanteri kullanılmıştır. Veriler SPSS 27.0 programında analiz edilmiştir. Normallik incelemesinde basıklık ve çarpıklık değerlerinin -2 ile +2 arasında bulunması nedeniyle parametrik testler tercih edilmiştir. Bu kapsamda Bağımsız Örneklem t-Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA), Pearson Korelasyon Analizi ve regresyon analizi uygulanmıştır. Bulgular, çocukluk çağı travmaları ile güvenli bağlanma arasında negatif; kaçınan ve kaygılı-kararsız bağlanma arasında pozitif yönlü ilişki olduğunu göstermiştir. Ayrıca çocukluk çağı travmaları kişilerarası duygu düzenleme ile negatif, depresyon düzeyi ile pozitif yönde ilişkili bulunmuştur. Regresyon analizi sonuçları, bağlanma stilleri, kişilerarası duygu düzenleme becerileri ve depresyon düzeylerinin çocukluk çağı travmalarını anlamlı biçimde yordadığını ortaya koymuştur. Elde edilen bulgular, çocukluk dönemindeki travmatik yaşantıların bireylerin psikolojik uyum süreçleri üzerinde önemli ve kalıcı etkiler oluşturduğunu desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines the relationships between childhood traumatic experiences, attachment styles, interpersonal emotion regulation, and current psychological well-being among university students. The study sample consists of 300 Turkish university students from Üsküdar University during the 2025-2026 academic year. Of the participants, 37.0% (n=111) were male and 63.0% (n=189) were female. The following instruments were used for data collection: a Demographic Information Form, the Childhood Trauma Questionnaire (CTQ-33), the Attachment Style Scale, the Interpersonal Emotion Regulation Scale, and the Beck Depression Inventory. Data were analyzed using the SPSS 27.0 software. Parametric tests were selected because the skewness and kurtosis values fell within the -2 to +2 range, indicating a normal distribution. Accordingly, Independent Samples t-Tests, One-Way Analysis of Variance (ANOVA), Pearson Correlation Analysis, and regression analysis were conducted. The findings revealed a negative relationship between childhood trauma and secure attachment, and positive relationships with avoidant and anxious-ambivalent attachment styles. Furthermore, childhood trauma was found to be negatively associated with interpersonal emotion regulation and positively associated with depression levels. Regression analysis results indicated that attachment styles and interpersonal emotion regulation significantly predicted childhood trauma. The results suggest that childhood traumatic experiences have significant and lasting effects on adaptive processes and psychological well-being.