Depolanabilir tarım ürünlerindeki lepidopter ve coleopter zararlılarına karşı bacıllus thurıngıensıs içerikli biyopestisit geliştirilmesi
Development of a bacillus thuringiensis-based biopesticide against lepidopteran and coleopteran pests in stored agricultural products
  1. Tez No: 1018062
  2. Yazar: İSLAM YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KAZIM SEZEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Bacillus thuringiensis, Biyolojik mücadele, Bacillus thuringiensis, Biological control
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, lepidopter ve coleopter depo zararlılarına karşı aynı anda mücadele edebilecek lokal Bacillus thuringiensis izolatlarından (Eca9 ve Mm2) biyopestisit geliştirilmesidir. Sprey kurutucu ile toz formda elde edilen ürünlerin karakterizasyonunda; Eca9 ve Mm2 ürünlerinin sırasıyla ıslanma süreleri 24,46±2,25 saniye ve 21,78±1,17 saniye; nem içerikleri %6,3 ve %7,05; süspanse olma yüzdeleri %94,1±0,86 ve %84,5±1,97; partikül boyutları ise 17,36 µm ve 15,42 µm; spor sayıları 8×10¹² cfu/g ve 3,2×10¹³ cfu/g olarak belirlendi. Oran denemelerinde Sitophilus oryzae, Carpophilus hemipterus ve Rhyzopertha dominica erginleri ile Ephestia cautella, Ephestia kuehniella ve Plodia interpunctella larvaları üzerinde %60 Eca9/%40 Mm2 karışımının en etkili oran olduğu tespit edildi. Doz denemelerinde bu karışım; R. dominica'da %77,1±2,86, S. oryzae'da %63,3±1,96, C. hemipterus'ta %58,89±4,01, E. cautella'da %93,2±3,40, E. kuehniella'da %73,8±4,23 ve P. interpunctella'da %50±4,97 mortalite oranları sağladığı belirlendi. Medyan letal zamanlar (LT50) 3 coleopterde 4,7-9,1 gün arasında, 3 lepidopterde ise 2,8-7,3 gün arasında belirlendi. Memeli toksisite denemelerinde; oral, subkutan ve intranazal uygulamalarda hiçbir mortalite ve klinik belirti gözlenmedi.
Özet (Çeviri)
The objective of this study was to develop a biopesticide formulation derived from locally isolated Bacillus thuringiensis strains (Eca9 and Mm2) capable of simultaneously controlling both lepidopteran and coleopteran storage pests. Characterization of the powder formulations obtained via spray drying revealed the following physicochemical properties: wetting times of 24.46±2.25 and 21.78±1.17 seconds for Eca9 and Mm2 products, respectively; moisture contents of 6.3% and 7.05%; suspension percentages of 94.1±0.86 and 84.5±1.97; particle size averages of 17.36 µm and 15.42 µm; and spore concentrations of 8×10¹² and 3.2×10¹³ cfu/g, respectively. Bioassay studies employing different formulation ratios demonstrated that the 60% Eca9/40% Mm2 mixture exhibited superior efficacy against adults of S. oryzae, C. hemipterus and R. dominica as well as larvae of E. cautella, E. kuehniella and P. interpunctella. Dose-response studies revealed that the optimized mixture at 1×10¹⁰ cfu/g concentration induced mortality rates of 77.1±2.86% for R. dominica, 63.3±1.96% for S. oryzae, 58.89±4.01% for C. hemipterus, 93.2±3.40% for E. cautella, 73.8±4.23% for E. kuehniella, and 50±4.97% for P. interpunctella. The median lethal times (LT50) ranged from 4.7 to 9.1 days for 3 coleopteran species and from 2.8 to 7.3 days for 3 lepidopteran species. In mammalian toxicity studies, no mortality or clinical signs were observed following oral, subcutaneous, or intranasal administration