Ekonomik“soft power”stratejileri: Meksika ve Türkiye'nin küresel ekonomik diplomasi'deki rolü
Economic“soft power”strategies: The role of Mexico and Türkiye in global economic diplomacy
- Tez No: 1018063
- Danışmanlar: PROF. DR. NURAY TERZİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Uluslararası İlişkiler, Uluslararası Ticaret, Economics, International Relations, International Trade
- Anahtar Kelimeler: Ekonomik soft power, Ekonomik diplomasi, Uluslararası ekonomi, Uluslararası ilişkiler, Ekonomik politikalar, Ticaret anlaşmaları, Ekonomik gelişim, Ekonomik ittifaklar, Ekonomik etki, Uluslararası forumlar, Doğrudan yabancı yatırımlar, Economic soft power, Economic diplomacy, International economy, International relations, Economic policies, Trade agreements, Economic development, Economic alliances, Economic impact, International forums, Foreign direct investments
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İktisat Bilim Dalı
Özet
Soft power, uluslararası ekonomide geleneksel ekonomik ve diplomatik politika araçlarını tamamlayan bir unsur olarak giderek daha fazla önem kazanmaktadır. Devletler arasındaki ilişkiler genellikle ticaret ve yatırım gibi araçlar üzerinden analiz edilirken, soft power; kültürel etki, ülke markası ve eğitim gibi maddi olmayan unsurları da içermekte olup, bu unsurlar ülkelerin küresel rekabet gücü ve uluslararası konumlanmaları üzerinde belirleyici olabilmektedir. Meksika ve Türkiye, tarihleri, kültürleri, jeopolitik konumları ve bulundukları bölgelerde giderek artan etkileri sayesinde önemli bir soft power potansiyeline sahiptir. Her iki ülke de uluslararası forum ve kuruluşlardaki katılımlarının yanı sıra kültürel tanıtım projeleri ve doğrudan yabancı yatırımları teşvik etmeye yönelik girişimler aracılığıyla uluslararası imajlarını güçlendirmeye yönelik stratejiler geliştirmiştir. Bu araştırma, Meksika ve Türkiye'nin soft power'ı ekonomik çıkarlarını desteklemek ve uluslararası etkilerini artırmak amacıyla nasıl kullandıklarını karşılaştırmalı bir perspektifle incelemektedir. Bu doğrultuda çalışma, her iki ülkenin ekonomik politika ve stratejilerini, ekonomik diplomasi yaklaşımlarını, yabancı yatırımların rolünü ve uluslararası ticaret anlaşmalarının önemini analiz etmektedir. Ayrıca, söz konusu stratejilerin ekonomik kalkınmaları ve küresel ekonomiye entegrasyonları üzerindeki etkileri değerlendirilmektedir. Bu çalışma, uluslararası ekonomide soft power'ın rolünün daha iyi anlaşılmasına katkıda bulunmayı ve yükselen ekonomilerin ekonomik ve diplomatik hedeflerine ulaşmak için bu kaynaklardan nasıl yararlanabileceklerini ortaya koymayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Soft power has gained increasing importance in the field of international economics as a complement to traditional instruments of economic and diplomatic policy. While relations between states are commonly analyzed through mechanisms such as trade and investment, soft power introduces intangible components such as cultural influence, nation branding, and education, which can also play a significant role in determining a country's global competitiveness and international positioning. Mexico and Türkiye possess significant soft power potential due to their history, culture, geopolitical location, and growing influence within their respective regions. Both countries have developed strategies to strengthen their international image through participation in international forums and organizations, as well as through cultural promotion initiatives and the attraction of foreign direct investment. This research provides a comparative analysis of how Mexico and Türkiye use soft power as a tool to promote their economic interests and enhance their international influence. In this regard, the study focuses on several key aspects, including the analysis of the economic policies and strategies adopted by both countries, their approaches to economic diplomacy, the role of foreign investment, and the importance of international trade agreements. Furthermore, it examines the implications of these strategies for their economic development and integration into the global economy. The study aims to contribute to a better understanding of the role of soft power in international economics and to demonstrate how emerging economies can employ these resources to achieve economic and diplomatic objectives within an increasingly interdependent global context.