Aronya meyveli probiyotik dondurma üretimi; fizikokimyasal, duyusal ve mikrobiyolojik özelliklerinin belirlenmesi
Production of probiotic ice cream incorporated with aronia fruit; their determination of physicochemical, sensory and microbiological properties
  1. Tez No: 1018130
  2. Yazar: EMRE ŞİRİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSA YALMAN, DOÇ. DR. SEDA ÖZDİKMENLİ TEPELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Dondurma, Duyusal özellikler, Fenolik maddeler, Probiyotikler, Ice cream, Sensorial properties, Phenolic matters, Probiotics
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sürdürülebilir Tarım Gıda Sistemleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, aronya ilavesinin probiyotik dondurmanın kalite özellikleri, laktik asit bakterilerinin (LAB) canlılığı ve tüketici kabul edilebilirliği üzerindeki etkilerini araştırmaktır. Bu çalışmada, aronya püresi ile zenginleştirilmiş probiyotik meyveli dondurma üretilmiş ve dondurulmuş ürünlerin depolama süresince (0., 45. ve 90. günler) fizikokimyasal, mikrobiyolojik, fonksiyonel ve duyusal özellikleri belirlenmiştir. Dondurma örneklerinin protein içeriği Kjeldahl yöntemiyle, yağ Gerber yöntemiyle, kül yakma yöntemiyle ve titre edilebilir asitlik titrimetrik analizle belirlenmştir. Dondurma örneklerinin pH ve titre edilebilir asitlik değerleri depolama süresi boyunca sırasıyla 5,74 ile 6,62 ve %1,09 ile %1,72 arasında değişmiştir. Toplam kuru madde, protein, yağ ve kül içeriği sırasıyla %37,48–38,35, %4,16–5,16, %3,75–6,80 ve %0,91–1,06 arasında değişmiştir. Toplam katı madde hariç tüm ana bileşim parametrelerinde örnekler arasında anlamlı farklılıklar gözlemlenmiştir (p < 0,05). Toplam fenolik ve flavonoid içerikleri sırasıyla 55,23 ila 375,60 mg GAE/100 g ve 4,34 ila 44,85 mg QE/100 g arasında değişmiştir. Renk parametreleri (L*, a* ve b*) de aronya ilavesinden önemli ölçüde etkilenmiştir (p < 0,05). LAB sayımları depolama süresince probiyotik eşiğinin üzerinde (>107 kob/g) kalmış ve 7,17 ile 8,12 log kob/mL arasında değişmiştir. Duyusal değerlendirme, aronya püresinin dondurmanın fonksiyonel potansiyelini artırdığını göstermiştir. Genel olarak, sonuçlar aronya püresinin probiyotik dondurma formülasyonlarına başarıyla dahil edilebileceğini ve %10-15'lik bir ilave seviyesinin fonksiyonel özellikler ve duyusal kabul edilebilirlik arasında en iyi dengeyi sağlayabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the effects of aronia addition on the quality characteristics, lactic acid bacteria (LAB) viability, and consumer acceptability of probiotic ice cream. In this study, probiotic fruit ice cream enriched with aronia puree was produced, and the physicochemical, microbiological, functional, and sensory properties of the frozen products were determined during storage (on days 0., 45., and 90.). The protein content of the ice cream samples was determined by the Kjeldahl method, the fat by the Gerber method, the ash by the combustion method, and the titratable acidity by titrimetric analysis. The pH and titratable acidity values of the ice cream samples varied between 5,74 and 6,62 and 1.09% and 1.72%, respectively, throughout the storage period. Total dry matter, protein, fat, and ash content varied between 37,48–38,35%, 4,16–5,16%, 3,75–6,80%, and 0,91–1,06%, respectively. Significant differences were observed between samples in all main composition parameters except total solids (p < 0,05). Total phenolic and flavonoid contents ranged from 55,23 to 375,60 mg GAE/100 g and 4,34 to 44,85 mg QE/100 g, respectively. Color parameters (L*, a*, and b*) were also significantly affected by the addition of aronia (p < 0,05). LAB counts remained above the probiotic threshold (>107 CFU/g) during storage and ranged from 7,17 to 8,12 log CFU/mL. Sensory evaluation showed that aronia puree enhanced the functional potential of the ice cream. Overall, the results indicate that aronia puree can be successfully incorporated into probiotic ice cream formulations and that an addition level of 10-15% provides the best balance between functional properties and sensory acceptability.