Baş ağrısı ile acil servise başvuran hastalarda hipertansiyon sınıflandırılmasına göre optik sinir kılıf çapı ölçümü
Measurement of optic nerve sheath diameter according to hypertension classification in patients presenting to the emergency department with headache
- Tez No: 1018136
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAMİT HAKAN ARMAĞAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Acil servis, Baş ağrısı, Hipertansiyon, Optik sinir kılıf çapı, Ultrasonografi, Emergency department, Headache, Hypertension, Optic nerve sheath diameter, Ultrasonography
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Baş Ağrısı ile Acil Servise Başvuran Hastalarda Hipertansiyon Sınıflandırılmasına Göre Optik Sinir Kılıf Çapı Ölçümü Baş ağrısı ile acil servise başvuran hastalarda sekonder nedenlerin erken belirlenmesi klinik yönetim açısından önemlidir. Bu çalışmada, travma dışı baş ağrısı bulunan erişkinlerde ultrasonografik optik sinir kılıf çapının (OSKÇ) baş ağrısı etiyolojisi, hastaneye yatış ve kan basıncı düzeyi ile ilişkisinin değerlendirilmesi amaçlandı. Tek merkezli, prospektif ve gözlemsel araştırmaya 1 Nisan 2023–1 Nisan 2024 tarihleri arasında 90 hasta dâhil edildi. Her iki gözde OSKÇ ve göz küresi çapları ölçüldü; OSKÇ ortalaması ile OSKÇ/göz küresi transvers çapı oranı hesaplandı. Veriler ROC analizi ve çok değişkenli lojistik regresyonla değerlendirildi. Hastaların 76'sında (%84,4) primer, 14'ünde (%15,6) sekonder baş ağrısı saptandı; 16 hasta (%17,8) hastaneye yatırıldı. OSKÇ ortalaması sekonder baş ağrısı bulunanlarda (4,96 mm'ye karşı 4,39 mm; p=0,003) ve yatırılanlarda (4,91 mm'ye karşı 4,39 mm; p=0,005) daha yüksekti. Sekonder baş ağrısı ve hastaneye yatış için eğri altında kalan alan değerleri sırasıyla 0,738 ve 0,724'tü. Her iki sonlanım için en uygun kesim değeri 4,68 mm ve üzeriydi. Bu değerde sekonder baş ağrısı için duyarlılık %71,4, özgüllük %71,1; hastaneye yatış için duyarlılık %68,8, özgüllük %71,6 idi. Yaş ve cinsiyete göre düzeltme sonrasında bu kesim değeri sekonder baş ağrısı (OR=4,816) ve hastaneye yatışla (OR=4,302) bağımsız ilişkiliydi. OSKÇ ortalaması ile hipertansif düzeyde kan basıncı arasında bağımsız ilişki saptanmadı; OSKÇ/göz küresi transvers çapı oranı mutlak OSKÇ ölçümüne üstünlük göstermedi. Tek merkezli tasarım, sınırlı örneklem, tek uygulayıcı ve invaziv intrakraniyal basınç ölçümünün bulunmaması başlıca sınırlılıklardı. Sonuç olarak OSKÇ ölçümü, tek başına tanı koydurucu olmamakla birlikte, sekonder baş ağrısı ve hastaneye yatış gereksiniminin değerlendirilmesine katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Measurement of Optic Nerve Sheath Diameter According to Hypertension Classification in Patients Presenting to the Emergency Department with Headache Early identification of secondary causes in patients presenting to the emergency department with headache is important for clinical management. This study aimed to evaluate the relationship between ultrasonographic optic nerve sheath diameter (ONSD) and headache etiology, hospitalization, and blood pressure level in adults with nontraumatic headache. This single-center, prospective, observational study included 90 patients between April 1, 2023, and April 1, 2024. ONSD and eyeball diameters were measured in both eyes; mean ONSD and the ONSD-to-transverse eyeball diameter ratio were calculated. Data were evaluated using ROC analysis and multivariable logistic regression. Primary headache was identified in 76 patients (84.4%) and secondary headache in 14 (15.6%); 16 patients (17.8%) were hospitalized. Mean ONSD was higher in patients with secondary headache (4.96 mm vs 4.39 mm; p=0.003) and in hospitalized patients (4.91 mm vs 4.39 mm; p=0.005). The areas under the curve for secondary headache and hospitalization were 0.738 and 0.724, respectively. The optimal cutoff value for both outcomes was ≥4.68 mm. At this value, sensitivity and specificity were 71.4% and 71.1% for secondary headache and 68.8% and 71.6% for hospitalization, respectively. After adjustment for age and sex, this cutoff value was independently associated with secondary headache (OR=4.816) and hospitalization (OR=4.302). No independent association was found between mean ONSD and blood pressure in the hypertensive range; the ONSD-to-transverse eyeball diameter ratio showed no superiority over absolute ONSD measurement. The main limitations were the single-center design, limited sample size, single operator, and absence of invasive intracranial pressure measurement. In conclusion, although ONSD measurement is not diagnostic alone, it may contribute to the evaluation of secondary headache and the need for hospitalization.