DIŞA KAPALI MÜSTAKİL KONUT SİTELERİNİN MORFOLOJİK ANALİZİ: KONYA MERAM ÖRNEĞİ
MORPHOLOGICAL ANALYSIS OF GATED DETACHED HOUSING ESTATES: THE CASE OF MERAM, KONYA
  1. Tez No: 1018137
  2. Yazar: RÜMEYSA ÖZCAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SAMİ KALFAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Bina tasarımı, Konut mimarisi, Mimari yapı, Toplu yapı, Building design, Housing architecture, Architectural structure, Collective building
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Konya Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bina Bilgisi Bilim Dalı
Özet
Kentleşme süreciyle birlikte dışa kapalı müstakil konut siteleri, düşük yoğunluklu yerleşim anlayışının önemli örneklerinden biri hâline gelmiştir. Bu yerleşimler; yapılaşma düzeni, açık alan kullanımı, sosyal donatı alanları, yollar ve ulaşım sistemleri bakımından farklı morfolojik özellikler göstermektedir. Bu nedenle söz konusu yerleşimlerin fiziksel yapısının incelenmesi, konut yerleşimlerinin planlama ve tasarım özelliklerinin değerlendirilmesi açısından önem taşımaktadır. Bu çalışmada, Konya ili Meram ilçesinde sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı içerisinde yer alan dışa kapalı müstakil konut sitelerinin morfolojik özellikleri incelenmiştir. Araştırmada belirlenen örneklem, vaziyet planları ve saha çalışmaları doğrultusunda değerlendirilmiş; yapı-boşluk ilişkisi, açık ve yeşil alan organizasyonu, sosyal donatı alanları, yollar ve ulaşım sistemi ile yapılaşma yoğunluğu analiz edilmiştir. Ayrıca yerleşimlerin mekânsal organizasyonu, Kevin Lynch'in kent imgesi ögeleri ve Gestalt ilkeleri doğrultusunda karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda, örneklem olarak seçilen dışa kapalı müstakil konut sitelerinin yapılaşma düzeni ve mekânsal organizasyon bakımından benzer özellikler taşıdığı, buna karşın açık alan kullanımı, sosyal donatı alanları, yollar ve ulaşım sistemi açısından farklılaştığı belirlenmiştir. Çalışmanın, sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı içerisinde gelişen müstakil konut sitelerinin morfolojik özelliklerinin ortaya konulmasına katkı sağlaması ve gelecekte yapılacak benzer araştırmalara kaynak oluşturması amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
With the urbanization process, gated communities of detached houses have become one of the important examples of low-density settlements. These settlements exhibit different morphological characteristics in terms of building layout, open space usage, social amenities, roads, and transportation systems. Therefore, examining the physical structure of these settlements is important for evaluating the planning and design characteristics of residential settlements. In this study, the morphological characteristics of gated communities of detached houses located within a sustainable conservation and controlled use area in the Meram district of Konya province were examined. The sample determined in the research was evaluated in line with site plans and field studies; the building-void relationship, open and green space organization, social amenities, roads and transportation system, and building density were analyzed. In addition, the spatial organization of the settlements was evaluated comparatively in line with Kevin Lynch's urban image elements and Gestalt principles. The research revealed that the selected sample of detached house complexes shared similar characteristics in terms of building layout and spatial organization, but differed in terms of open space usage, social amenities, roads, and transportation systems. The aim of this study is to contribute to the understanding of the morphological characteristics of detached house complexes developing within a sustainable conservation and controlled use area, and to serve as a resource for similar research in the future.