Dicle Üniversitesi Dermatoloji Bölümünde takipli psöriazis hastalarında bir yıl içindeki biyolojik ilaç kullanım sıklığı ve maliyeti
Frequency and cost of biological drug use in one year in psoriasis patients followed in Dicle University Dermatology Department
  1. Tez No: 1018144
  2. Yazar: HİCRAN PALA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERHAN AYHAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Psoriasis, Demografik, Prevalans, Biyolojik ilaç, Maliyet analizi
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı
Özet
DİCLE ÜNİVERSİTESİ DERMATOLOJİ BÖLÜMÜNDE TAKİPLİ PSÖRİAZİS HASTALARINDA BİR YIL İÇİNDEKİ BİYOLOJİK İLAÇ KULLANIM SIKLIĞI VE MALİYETİ Psoriasis hastalığı, kronik inflamatuar bir cilt hastalığı olup klinik prezentasyonu en sık keskin sınırlı eritemli skuamlu plaklardır . Hastalığın yaklaşık %90'ı klasik plak psoriasis formudur. Yaygınlığı genetik, çevresel faktörler, coğrafi konum ve etnik gruplara göre farklılık göstermekle birlikte %0,5 ile %4,6 arasında değişmektedir. Bizim bu çalışmadaki amacımız psoriasis hastalığı nedeniyle Dicle Üniversitesi Dermatoloji Bölümüne başvuran hastalarımızı retrospektif bir şekilde inceleyerek, hastaların ne oranda lokal ve sistemik tedavi kullandığını, biyolojik ilaç kullanım sıklığını ve maliyetini hesaplamaktır. Bu çalışmaya 01.01.2024-01.01.2025 tarihleri arasında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji bölümüne başvuran 30.469 hastadan, anamnez, fizik muayene ve/veya histopatolojik olarak psoriasis tanısı konulan 955 hasta dahil edildi. Çalışmaya dahil edilen tüm psoriasis hastalarının demografik özellikleri ve reçete bilgileri retrospektif olarak incelendi. Çalışmadaki tüm hastaların yaş, cinsiyet, ikamet adresi, hastalığın tanısının biyopsi ile desteklenmiş olup olmaması, kullandığı ilaçlar (topikal; sistemik konvansiyonel tedavi: metotreksat, asitretin, siklosporin; sistemik biyolojik ajan: adalimumab, etanersept, sertolizumab, infliksimab, sekukinumab, iksekizumab, bimekizumab, risankizumab, guselkumab, ustekinumab) ve kullandığı ilacın pozolojisine uygun olarak düzenli takipte olup olmamasına yönelik bilgileri hastane sisteminden incelenerek toplandı. Her hastanın 2024 yılı içindeki tüm reçeteleri tek tek incelenerek bir yıl içinde hangi ilacı kaç kutu kullanmış olduğu hesaplandı. Kullanılan her ilacın yıl içindeki farklı aylarda fiyat değişiklikleri de göz önüne alınarak 2024 yılındaki ortalama fiyatı hesaplandı. İlaçların maliyet hesaplamalarında kamu fiyatı referans alındı. Çalışmadaki ilaç fiyatları Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) verilerinden yararlanılarak 2024 yılında 1 dolar 32,85 TL olarak hesaplanıp USD cinsinden belirtildi. Verilerin analizi IBM SPSS Statistics for Windows, Version 25.0 (IBM Corp., Armonk, NY, USA) paket programı kullanılarak yapıldı. Çalışmamızda 2024 yılında dermatoloji kliniğimize başvuran toplam hasta sayısı 30.469'du. Bu hastaların 955'i psoriasis hastasıydı. Tüm yaş grupları dahil edildiğinde psoriasis prevalansı kadınlarda %2,58, erkeklerde %3,90 iken hastalığın genel prevalansı %3,13 olarak saptandı. Hastaların %47,7'si kadın ve %52,3'ü erkekti. Tanısı biyopsi ile doğrulanan hastaların oranı %26,7 idi. Kadınlarda biyopsi ile destekli tanının olması %30,9 iken erkeklerde %22,8 olup bu oranın istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde kadınlarda daha yüksek olduğu bulundu (p=0.005). Hastaların yaş dağılımı 1 ile 93 yıl arasında değişmekte olup ortalama yaş 36,93 ± 16,75 yıl olarak hesaplanmıştır. Hastaların %88,1'i 19 yaş ve üzeri olarak saptandı. Hastaların yerleşim yerleri incelendiğinde, %50,7'sinin Diyarbakır merkezde, %14,8'i Diyarbakır'ın ilçelerinde, %34,6'sı Diyarbakır dışı illerde olduğu saptandı. Sistemik tedavi kullanımı değerlendirildiğinde, tedavi kullanan hastaların oranı kadın ve erkeklerde sırasıyla %97,1 ve %96,6 olup yüksek bir oran saptandı. Hastaların %27,5'i düzenli takip altındaydı. Sistemik tedavi kullanan hastalarda kullanmayanlara göre düzenli takip oranı daha yüksek bulundu (p=0.003). Yaş gruplarına göre bakıldığında 19 yaş ve üzeri hastalarda istatistiksel açıdan anlamlı derecede daha yüksek oranda sistemik tedavi kullanımı saptandı (p=0,002). Sistemik tedavilerden sadece konvansiyonel tedavi alan hasta oranı %30,8, sadece biyolojik ajan alan hasta oranı %52,6, hem konvansiyonel hem biyolojik tedavi alan hasta oranı %13,5'dir. En az bir biyolojik ajan kullanan hasta oranı % 66,07 olup herhangi bir nedenle biyolojik ilaç değişikliğine gidilen hasta oranı %8,2'dir. . Hastalığın en sık görüldüğü dönem genç erişkinlik olup, vaka sayıları 20–29 yaş (%22,3) ve 30–39 yaş (%23,9) gruplarında en yüksektir. Biyolojik ajan kullanım oranı da benzer şekilde bu yaş aralıklarında en yükseğe ulaşmıştır (%24,1 ve %27,7). En fazla kullanılan sistemik ilaç metotreksat (sc) 15 mg olup, toplam yıllık maliyeti yaklaşık 17.640,7 $ olarak hesaplanmıştır. Biyolojik ajanlar arasında en sık kullanılan ilaçlar sırasıyla risankizumab, iksekizumab, guselkumab ve sonrasında sekukinumab olmuştur. En yüksek maliyet ise iksekizumab (507.922,8 $) ve risankizumab (413.394,3 $) tedavilerinde görülmüştür. Bir yıl içinde sistemik tedavi nedeniyle oluşan ilaç maliyetlerinin toplamı 1.744.356,4 $ olup konvansiyonel tedaviler için toplam tutarı 22.845,7 $ iken biyolojik ajanlar için toplam tutarı 1.721.510,7 $'dır. Bu çalışmayı yürütürken yaptığımız literatür taramasının sonucunda Türkiye'de psoriasis hastalarında biyolojik ilaç kullanım sıklığı ve doğrudan tedavi maliyetlerini birlikte analiz eden kapsamlı bir çalışmaya rastlanmamıştır. Çalışmamızın bu yönüyle sağlık sistemi için değerli maliyet farkındalığı sağladığını ve literatüre özgün bir katkı sunacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
FREQUENCY AND COST OF BIOLOGICAL DRUG USE IN ONE YEAR IN PSORIASIS PATIENTS FOLLOWED IN DICLE UNIVERSITY DERMATOLOGY DEPARTMENT Psoriasis is a chronic inflammatory skin disease, most commonly characterized by sharply demarcated erythematous scaly plaques. Approximately 90% of cases present as the classic plaque psoriasis phenotype. Although its prevalence varies depending on genetic and environmental factors, geographic location, and ethnic background, it ranges between 0.5% and 4.6%. The objective of this retrospective study is to evaluate patients presenting to the Dicle University Department of Dermatology with psoriasis, in order to determine the utilization rates of topical and systemic therapies, and to calculate the frequency and associated costs of biologic agent usage. A total of 955 patients, diagnosed with psoriasis via medical history, physical examination, and/or histopathological evaluation, were included in this study from a pool of 30,469 patients who presented to the Dicle University Faculty of Medicine, Department of Dermatology between January 1, 2024, and January 1, 2025. The demographic characteristics and prescription data of all included psoriasis patients were analyzed retrospectively. Data were retrieved from the hospital information system, including patients' age, sex, residential address, histopathological confirmation of diagnosis, and pharmacological treatments. Medications were categorized into topicals, conventional systemic therapies (methotrexate, acitretin, cyclosporine), and biologic agents (adalimumab, etanercept, certolizumab, infliximab, sekukinumab, ixekizumab, bimekizumab, risankizumab, guselkumab, and ustekinumab). Furthermore, patient adherence to the prescribed dosage and regular follow-up status were evaluated. Each patient's prescription records for the year 2024 were individually reviewed to determine the total quantity of medications dispensed. The average cost for each drug in 2024 was calculated by accounting for price fluctuations throughout the year, with the public reimbursement price serving as the reference. For international comparison, costs were converted to US Dollars (USD) based on the Central Bank of the Republic of Türkiye (CBRT) average exchange rate for 2024 (1 USD = 32.85 TRY). Statistical analysis was performed using IBM SPSS Statistics for Windows, Version 25.0 (IBM Corp., Armonk, NY, USA). In 2024, a total of 30,469 patients presented to our dermatology clinic, 955 of whom were diagnosed with psoriasis. Across all age groups, the prevalence was 2.58% in females and 3.90% in males, while the overall prevalence of the disease was 3.13%. Of the patient population, 47.7% were female and 52.3% were male. The overall rate of histopathologically confirmed diagnosis was 26.7%. The rate of biopsy-supported diagnosis was significantly higher in females (30.9%) compared to males (22.8%) (p=0.005). The age of the patients ranged from 1 to 93 years, with a mean age of 36.93 ± 16.75 years. Notably, 88.1% of the patients were aged 19 years and older. An analysis of the patients' geographic distribution revealed that 50.7% resided in the city center of Diyarbakır, 14.8% lived in the districts of Diyarbakır, and 34.6% were from other provinces outside of Diyarbakır. Regarding the utilization of systemic therapies, a high prevalence was observed, with 97.1% of female and 96.6% of male patients receiving systemic treatment, respectively. Only 27.5% of the total patient population was under regular follow-up. The rate of regular follow-up was significantly higher among patients receiving systemic therapy compared to those who were not (p=0.003). When analyzed by age groups, the utilization of systemic therapy was significantly higher in patients aged 19 years and older (p=0.002). Among patients on systemic regimens, 30.8% received conventional therapy alone, 52.6% received biologic agents alone, and 13.5% were treated with a combination of both conventional and biologic therapies. The proportion of patients who used at least one biologic agent was 66.07%, while 8.2% of patients underwent a switch in biologic medication for various reasons. The peak incidence of the disease was observed during young adulthood, with the highest number of cases in the 20–29 (22.3%) and 30–39 (23.9%) age groups. Similarly, the rate of biologic agent utilization peaked within these same age intervals (24.1% and 27.7%, respectively). Among systemic therapies, subcutaneous (sc) methotrexate 15 mg was the most frequently utilized medication, with a total annual cost calculated at approximately 17,640.7 USD. Regarding biologic agents, the most commonly prescribed drugs were risankizumab, ixekizumab, guselkumab, and sekukinumab, respectively. The highest total expenditures were attributed to ixekizumab (507,922.8 USD) and risankizumab (413,394.3 USD) treatments. The total annual pharmaceutical cost resulting from systemic therapies was 1,744,356.4 USD. Within this figure, the total expenditure for conventional therapies amounted to 22,845.7 USD, whereas the total cost for biologic agents reached 1,721,510.7 USD. Our extensive literature review revealed no comprehensive study in Türkiye that concurrently analyzes the frequency of biologic agent utilization and direct treatment costs in patients with psoriasis. In this regard, we believe that our study provides valuable cost-awareness for the healthcare system and offers a unique contribution to the literature. Abstract: Psoriasis, Demographics, Prevalence, Biologic Agents, Cost Analysis