Dicle Üniversitesi Dermatoloji Bölümüne başvuran psöriazis tanılı hastalarda tırnak tutulumunun değerlendirilmesi
Evaluation of nail involvement in patients diagnosed with psoriasis applying to the Dermatology Department of Dicle University
  1. Tez No: 817865
  2. Yazar: MURAT KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİLAL SULA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Psoriasis, demographic, nail psoriasis, psoriatic arthritis, NAPSI
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Psöriazis; genellikle ciltte eritemli, skuamlı lezyonlarla seyreden kronik inflamatuvar bir hastalıktır. Farklı etnik gruplara göre değişmekle birlikte prevalansının %1-3 arasında olduğu tahmin edilmektedir. Bu çalışmada amacımız kliniğimize başvuran psöriazis hastalarının tırnak tutulum sıklığını hesaplamak, tırnak tutulumu varlığı ile klinik ve demografik parametreler arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Bu çalışmada Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji bölümüne 15 Kasım 2022 – 15 Mayıs 2023 tarihleri arasında başvuran, tanısı histopatolojik olarak da doğrulanmış olan 116 psöriazis hastası prospektif olarak değerlendirildi. Hastalar yaş, cinsiyet, meslek, eğitim durumu, vücut kitle indeksi , sigara öyküsü, alkol öyküsü, hastalık başlangıç yaşı, hastalık süresi, 1.derece yakınında psöriazis öyküsü varlığı, sistemik hastalık öyküsü, tetikleyici faktörler, tırnak tutulumu varlığı, PsA varlığı, psöriazis için alınan topikal ve sistemik tedaviler açısından değerlendirildi. Hastalık şiddeti PAŞİ skoru, DYKİ skoru, NAPSI skoru, VYA ile değerlendirildi. Bu bulguların tırnak tutulumu varlığı ile arasındaki ilişkisi araştırıldı. Çalışmamızda dahil olan hastaların yaşları 9 ile 75 arasında değişmekteydi. Hastalarımızın %50,9'u erkek, %49,1'i kadındı. Tüm hastaların yaş ortalaması 37,88 ± 15,62 idi. Erkek hastaların yaş ortalaması 41,22 ± 15,27, kadın hastaların yaş ortalaması 34,42 ± 15,35 idi ve aradaki fark istatistiksel olarak anlamlıydı. Erkek hastalarda hem sigara kullanımında (%35,1'e karşı %62,7) hem de alkol kullanımında (%5,3'e karşı %16,9) kadınlara göre anlamlı bir şekilde daha fazla yükseklik saptandı. Hastalar klinik alt tiplere göre gruplandırıldığında 112 kişide plak psöriazis, 1 kişide generalize püstüler psöriazis ve 3 kişide de izole tırnak psöriazisi saptandı. Hastaların % 82,76'sında en az bir tane tetikleyici faktör mevcuttu. En sık tespit edilen tetikleyici faktör %74,14 ile stres iken ikinci sırada %34,48 ile UV maruziyeti vardı. Hastaların %35,3'ünde en az bir tane komorbid durum eşlik etmekteydi. Komorbid hastalıklar içerisinde psöriazise en sık eşlik edeni %24,39 ile astımdı. Hastalar aldıkları tedaviye göre değerlendirildiklerinde, hastaların %7,75'i sadece topikal tedavi, %69,85'si biyolojik tedavi, %11,20'si konvansiyonel tedavi, %0,86'sı fototerapi almaktaydı. DYKİ hafif olan 81 hastanın %84'ünde PAŞİ hafif, DYKİ orta-şiddetli olan 31 hastanın %41,90'ında PAŞİ orta-şiddetli olarak saptandı. DYKİ skoru ile PAŞİ skoru arasında anlamlı bir ilişki mevcuttu. Hastalarımızın 74'ünde (% 63,79) tırnak bulgusu saptandı. Tırnak bulgusu saptanan hastaların %55,4'ü erkek, %44,6'sı kadındı. En sık görülen tırnak bulgusu %68,91 ile subungal hiperkeratozdu. Bunu %60,81 ile pitting takip ediyordu. Tırnak tutulumu olan hastalar ile olmayan hastaların ortalama yaşı (37,5 ± 15,00 ile 38,55 ± 16,81), ortalama hastalık başlangıç yaşı ( 22,92 ± 14,34 ile 23,07 ± 15,15) ve ortalama hastalık süresi ( 15,48 ± 13,33 ile 14,58 ± 10,76) birbirine yakındı. Tırnak tutulumu olan hastalarda ortalama VKİ 25,85 ± 4,61 iken tırnak tutulumu olmayan hastalarda 26,55 ± 5,32 idi. 116 hastanın 34'ünde (%29,31) aile öyküsü mevcuttu. Tırnak tutulumu olan ve olmayan hastalarda aile öyküsü oranları birbirine yakındı (%29,70 ile %28,60). PAŞİ hesaplanan toplam 112 hastanın ortalama PAŞİ skoru 5,74 ± 7,11 idi. Tırnak tutulumu olan hastalarda, tırnak tutulumu olmayan hastalara göre ortalama PAŞİ skoru daha yüksek saptandı (4,74 ± 6,71'e karşı 6,31 ± 7,31). Tüm hastaların ortalama DYKİ skoru 6,69 ± 6,68 idi. Tırnak tutulumu olan hastalarda tırnak tutulumu olmayan hastalara göre ortalama DYKİ skoru daha yüksek saptandı ( 5,57 ± 6,40 'e karşı 7,32 ± 6,79). Ancak istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktu. Tırnak tutulumu izlenen 74 hastanın ortalama NAPSI skoru 23,79 ± 20,20 idi. NAPSI skoru ile VKİ arasında negatif yönlü zayıf bir ilişki , DYKİ skoru ile PAŞİ skoru arasında ise pozitif yönlü orta dereceli bir ilişki olduğu görüldü. Hastaların 16'sında (%13,79) PsA mevcuttu. PsA'lı hastalarda ortalama hastalık süresi PsA'lı olmayanlara göre daha yüksekti (14,05 ± 11,23'e karşı 23,25 ± 13,54). Tırnak tutulumu olan hastaların %18,9'unda, olmayanların ise %4,76'sında PsA mevcuttu. PsA'lı hastalarda tırnak tutulum oranının %87,50, PsA'lı olmayan hastalarda ise %60 olduğu görüldü ve bu fark istatistiki olarak anlamlıydı. Psöriazis hastalarının tanı ve takibinde tırnak bulgularının varlığı önemli bir belirteç olup, şiddetli hastalıkta tırnak tutulumu daha sık görülmekte ve yaşam kalitesinde bozulma meydana gelmektedir. Ayrıca tırnak tutulumu olan hastalarda PsA varlığı açısından daha sorgulayıcı olunması gerektiğini düşünmekteyiz. Anahtar kelimeler :Psöriazis,demografik,tırnak psöriazisi,psöriatik artrit,NAPSI
Özet (Çeviri)
Psoriasis is a chronic inflammatory disease typically characterized by erythematous, scaly lesions on the skin. While it varies across different ethnic groups, the prevalence is estimated to be between 1% and 3%. The aim of this study is to calculate the frequency of nail involvement in patients with psoriasis who applied to our clinic and to investigate the relationship between the presence of nail involvement and clinical and demographic parameters. In this study, 116 psoriasis patients who applied to the Dermatology Department of Dicle University Faculty of Medicine between November 15, 2022, and May 15, 2023, and whose diagnosis was also histopathologically confirmed, were prospectively evaluated. Patients were evaluated in terms of age, gender, occupation, educational status, body mass index, smoking history, alcohol history, age of disease onset, disease duration, the presence of psoriasis history in first-degree relatives, history of systemic disease, triggering factors, presence of nail involvement, presence of PsA, topical and systemic treatments received for psoriasis. Disease severity was assessed with PASI score, BSA, NAPSI score, and DLQI. The relationship between these findings and the presence of nail involvement was investigated. The ages of the patients included in our study ranged from 9 to 75. 50,9% of our patients were male, and 49,1% were female. The average age of all patients was 37,88 ± 15,62. The average age of male patients was 41,22 ± 15,27, the average age of female patients was 34,42 ± 15,35, and the difference was statistically significant. Both smoking (62,7% vs 35,1%) and alcohol use (16,9% vs 5,3%) were significantly higher in male patients than females. When patients were grouped by clinical subtypes, plaque psoriasis was detected in 112 individuals, generalized pustular psoriasis in one person, and isolated nail psoriasis in three people. At least one triggering factor was present in 82,76% of patients. The most frequently detected triggering factor was stress with 74,14%, followed by UV exposure with 34,48%. At least one comorbid condition accompanied 35,3% of patients. Among comorbid diseases, asthma was the most common comorbidity with psoriasis, with 24,39%. When patients were evaluated according to the treatment they received, 7,75% of patients received only topical treatment, 69,85% received biological treatment, 11,20% received conventional treatment, and 0,86% received phototherapy. Of the 81 patients with mild DLQI, 84% had mild PASI, and of the 31 patients with moderate-severe DLQI, 41.90% had moderate-severe PASI. There was a significant relationship between the DLQI score and the PASI score. Nail findings were detected in 74 of our patients (63,79%). 55,4% of patients with nail findings were male, and 44,6% were female. The most common nail finding was subungual hyperkeratosis with 68,91%. This was followed by pitting with 60,81. The mean age of patients with and without nail involvement (37,5 ± 15,00 vs. 38,55 ± 16,81), mean age of disease onset (22,92 ± 14,34 vs. 23,07 ± 15,15), and mean disease duration (15,48 ± 13,33 and 14,58 ± 10,76) were close to each other. The average BMI in patients with nail involvement was 25,85 ± 4,61, while it was 26,55 ± 5,32 in patients without nail involvement. A family history was present in 34 of 116 patients (29,31%). The rates of family history were close to each other in patients with and without nail involvement (29,70% vs 28,60%). The average PASI score of the total of 112 patients for whom PASI was calculated was 5,74 ± 7,11. The average PASI score was found to be higher in patients with nail involvement than in patients without nail involvement (6,31 ± 7,31 vs 4,74 ± 6,71). The average DLQI score of all patients was 6,69 ± 6,68. The average DLQI score was found to be higher in patients with nail involvement than in patients without nail involvement (7,32 ± 6,79 vs 5,57 ± 6,40). However, there was no statistically significant difference. The average NAPSI score of the 74 patients with nail involvement was 23,79 ± 20,20. A weak negative relationship was observed between the NAPSI score and BMI, and a moderate positive relationship was observed between the DLQI score and the PASI score. PsA was present in 16 patients (13,79%). The average disease duration was higher in patients with PsA compared to those without PsA (23,25 ± 13,54 vs 14,05 ± 11,23). 18,9% of patients with nail involvement and 4,76% of patients without nail involvement had PsA. The rate of nail involvement was 87,50% in patients with PsA and 60% in patients without PsA, and this difference was statistically significant. The presence of nail findings is an important marker in the diagnosis and follow-up of patients with psoriasis, and nail involvement is more frequently seen in severe disease and leads to a deterioration in quality of life. We also believe that patients with nail involvement should be questioned more for the presence of PsA.