Medya ve ideoloji
The Media and ideology
  1. Tez No: 101815
  2. Yazar: ALEMDAR SÖNMEZ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MERAL ÖZBEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Ideolgy, the media, power, discourse, critical communication studies
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Ill ÖZET Bu çalışmada ideoloji ve medya arasındaki ilişki tartışılmaktadır. Medya ideolojinin işlediği tek alan olmamasına rağmen modern toplumlarda ideoloji analizleri medyaya merkezi bir rol vermek durumundadır. Kitle iletişiminin gelişmesi modern toplumlarda ideolojinin kapsamını fazlasıyla genişletmiştir ve bu sembolik formların zaman ve mekana yayılan potansiyel geniş izleyiciye ulaşmasını sağlar. Kitle iletişiminin ideolojik karakteri yalnızca medya kurumlarını ya da medya mesajlarının özelliklerini inceleyerek analiz edilemez. Medya mesajları alımlayıcı bireyler tarafından kendilerine mal edildikleri özel bağlam ve süreçler ilişkisi içinde de analiz edilmelidir. Bu yaklaşım Eleştirel iletişim Çalışmaları tarafından savunulmuştur. 1960'lar sonrasında Eleştirel İletişim Çalışmaları, Amerikan İletişim Çalışmalarına karşı gelişmiştir. Eleştirel iletişim Çalışmaları“medya ideolojiktir”fikrini savunmuştur. Bu çalışma“medya ideolojiktir”önermesinin ortaya çıkma sebeplerini ve sonuçlarını göstermeyi amaçlamıştır. Anahtar kelimeler : ideoloji, medya, iktidar, söylem, eleştirel iletişim çalışmaları.
Özet (Çeviri)
IV SUMMARY In this study it is discussed that relation between ideology and the media. The analysis of ideology in modern societies must give a central role to the media, although the media is not the only site of ideology. The development of mass communication greatly expands the scope for the operation of ideology in modern societies and it enables symbolic forms to be transmitted to extended and potentially vast audiences which are dispersed in time and space. It cannot be analysed the ideological character of mass communication by analysing only the organizational features of media institutions or the characteristic of media messages. Media messages must also analysed in relation to the spesific contexts and processes in which they are appropriated by the individuals who receive them. These approaches are defended by Critical Communication Studies. After 1960's Critical Communication Studies developed against American Mainstream Communication Studies. Critical Communication Studies defended that the proposal of“the media is ideological”. In this study that is aimed to demonstrate appearing the reasons and the results of the proposal of“the media is ideological”.