Yeni medya ve ideolojik çevirimiçi sosyal ağ topluluklarında uyma davranışı üzerine netnografi çalışması
New media and a netnography study in ideological online social network communities on accommodating behaviour
- Tez No: 489159
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BAYRAM OĞUZ AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Public Relations, Sociology, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim ve Toplumsal Dönüşüm Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Günümüz toplumu insan-teknoloji-toplum-iletişim sarmalı nedeniyle insanlık tarihinin belki de en hızlı ve en fazla değişimini son iki yüz yılda yaşamıştır. Topluluk halinde yaşama kültürünün bu kadar içine işlemiş teknolojik hayat olgusu, yaşama, düşünme hatta ölme şekillerimize kadar etkiler hale gelmiştir. Bu çalışmada, teknolojinin etkisi ideoloji kavramının topluluk olgusuna tahakkümünü temel alarak spesifik bir şekilde incelenmiştir. Daha sonra ideolojinin çevrimiçi sosyal ağ gruplarının üzerindeki etkileri çalışılmıştır. Teknolojinin etkisiyle toplum ve insan davranışlarında ortaya çıkan uyum ve karşı çıkma halleri bu çalışmanın amaç parametreleri olmuştur. Metodolojik yapısı Netnografik araştırma yöntemiyle kurgulanmış ve Facebook platformundaki çevrimiçi sosyal ağ grupları araştırmanın spesifik çalışma alanını meydana getirmiştir. Bulgular bölümünde çalışmanın omurgası olan ideolojik Facebook gruplarında uyma davranışı aranırken, uyma davranış şekillerinden biri olan özdeşleştirme kaynaklı uyma davranışının çalışıldığı süreçte çok dikkat çekici bir sonuç ortaya çıkmıştır. Siyasi seçimlerdeki halk kararlarında özdeşleşerek uyma davranışının ne denli etkili olduğu söz konusu gruplardaki gönderilere erişim sayısıyla net şekilde gözlenmiştir. Ancak bu sonucu pekiştirmek ve rasyonel sonuçları eşleştirmek için bir başka sosyal ağ platformu olan YouTube üzerinde minimal ve spesifik bir çalışma, araştırmaya eklenmiştir. Netice olarak daha önce yapılan çalışmalarla birlikte ele alındığında uyma davranışının sosyal hayat ile sanal ortamlarda gözlenme oranının kesinlikle aynı olmadığı sonucunun yanı sıra çok çarpıcı bir sonuç daha ortaya çıkmıştır. Bu sonuca göre 16 Nisan 2017 tarihinde Türkiye'de yapılan Anayasa Değişikliği Halkoylamasına sosyal ağlarda aktif olan bireylerin kullandıkları oyların yönünü özdeşleştirdikleri ünlü isimlerin belirlediği gözlenmiştir. Dolayısıyla ideolojik olarak uyma davranışının seçimler bağlamında özdeşleşme ile gerçekleştiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Today's society has perhaps lived the fastest and most change of the human history in the last two hundred years because of human-technology-society-communication spiral. The phenomenon of technological life, which has so much been incorporated with community culture, has become so influential to our way of life, thinking and even dying. In this study, the influence of technology was examined specifically based on the dominance of the concept of ideology to the community phenomenon. Then, the effects of ideology on ideological online social networking groups were studied. Harmony and opposition cases, which were appeared on the community and human behaviours with the influence of technology, were the aim parameters of this study. The methodological structure was constructed by the method of netnographic research and the online social networking groups on the Facebook platform were the specific study area of this research. In the part of findings while the accommodating behaviour was researched among the ideological Facebook groups, an important result was determined studying on the identification behaviour one of the compliance behaviour types. Identifying within the nation's verdict in the political elections, the effect level of accommodating behaviour was clearly observed with the number of accesses to the sendings in the groups. However a minimal and specific study on Youtube, which is an another social networking platform, was added to this research in order to consolidate this result and match rational results. As a result, when we consider it together with the previous studies, the accommodating behavior is not exactly the same with the social environment and the virtual environment. Another important result is that the direction of the votes of the individuals, who were active on social networks in Constitutional Referendum in Turkey on April 16, 2017, were identified by the celebrity people's. Thus, ideologically, behavior of accommodating has been seen to occur through identification in the context of elections.
Benzer Tezler
- Post-truth ve medyada gerçeklik
Post-truth and reality of media
ASLI KARAARSLAN
Yüksek Lisans
Türkçe
2018
İletişim BilimleriMarmara ÜniversitesiRadyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
PROF. DR. FİLİZ AYDOĞAN BOSCHELE
- An analysis of virtual social support community of mothers in the context of identity, agency and collectivity
Kimlik, eylemlilik ve kolektivizm bağlamında annelerin sanal sosyal destek topluluğu analizi
AYÇA ULUTAŞ AKMAN
Doktora
İngilizce
2022
İletişim Bilimleriİstanbul Bilgi Üniversitesiİletişim Ana Bilim Dalı
PROF. DR. ASLI TUNÇ
- Representations of 'Kanal İstanbul' in Turkish news media: Content analysis of pro-government and oppositional newspapers
Türk haber medyasındaki 'Kanal İstanbul' temsilleri: Hükümet yanlısı ve muhalif gazetelerin içerik analizi
EZGİ HAMAMCI
Yüksek Lisans
İngilizce
2022
Gazetecilikİhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesiİletişim ve Tasarım Ana Bilim Dalı
PROF. DR. BÜLENT ÇAPLI
- Siber alanda güvenliğin 'technophobia' üzerinden inşası: Türkiye'de güvenli internet
Construction of security in cyber space by the 'tecnophobia': Secure internet in Turkey
UMUR BEDİR
Yüksek Lisans
Türkçe
2012
İletişim BilimleriMarmara Üniversitesiİletişim Ana Bilim Dalı
PROF. DR. NURÇAY TÜRKOĞLU
- Mobil oyunlarda tarihi unsurların metalaştırılması: Rise of Kingdoms oyununun göstergebilimsel bağlamda analizi
Commodification of historical objects in mobil games: Analysis of the game Rise of Kingdoms in a semiotic context
MERVE ZIPKIN KESKİN
Yüksek Lisans
Türkçe
2024
GazetecilikAnkara Hacı Bayram Veli ÜniversitesiGazetecilik Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. SERHAN KOYUNCU