Tirzepatid tedavisi alan hastalarda vücut kompozisyonu ve metabolik laboratuvar parametrelerindeki değişimlerin değerlendirilmesi
Evaluation of changes in body composition and metabolic laboratory parameters in patients receiving tirzepatide treatment
- Tez No: 1018154
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HACER HİCRAN MUTLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Tirzepatid, obezite, vücut kompozisyonu, yağ kütlesi, kas kütlesi, biyoelektrik impedans analizi, gerçek yaşam verileri, Tirzepatide, obesity, body composition, fat mass, muscle mass, bioelectrical impedance analysis, real-world data
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
Özet
ÖZET TİRZEPATİD TEDAVİSİ ALAN HASTALARDA VÜCUT KOMPOZİSYONU VE METABOLİK LABORATUVAR PARAMETRELERİNDEKİ DEĞİŞİMLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ Obezite, prevalansı giderek artan, çok faktörlü etiyolojiye sahip, kronik ve yineleyici bir hastalık olup kardiyometabolik hastalıklar başta olmak üzere birçok sağlık sorunu ile ilişkilidir. Son yıllarda glukagon benzeri peptid-1 (GLP-1) ve glukoza bağımlı insülinotropik polipeptid (GIP) reseptörlerini birlikte hedefleyen tirzepatid, obezite tedavisinde etkili bir farmakolojik seçenek olarak öne çıkmıştır. Bununla birlikte, tirzepatid tedavisi sırasında meydana gelen vücut kompozisyonu değişikliklerine ilişkin gerçek yaşam verileri halen sınırlıdır. Bu çalışmada, tirzepatid kullanan hastalarda üç aylık süreç sonunda yağ kütlesi, kas kütlesi ve laboratuvar parametrelerindeki değişimlerin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu çalışma, İstanbul Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi Aile Hekimliği Obezite Birimi'nde yürütülen, tek merkezli, retrospektif, gözlemsel ve girişimsel olmayan bir araştırmadır. Çalışmaya tirzepatid tedavisi başlanan 122 erişkin birey dahil edilmiştir. Birincil sonlanım noktası yağ kütlesindeki değişim, ikincil sonlanım noktaları ise kas kütlesi, antropometrik ölçümler ve laboratuvar parametrelerindeki değişimler olarak belirlenmiştir. Katılımcıların başlangıç ve üçüncü ay antropometrik ölçümleri, biyoelektrik impedans analizine dayalı vücut kompozisyonu verileri ve laboratuvar sonuçları değerlendirilmiştir. İstatistiksel analizlerde değişkenlerin dağılımı Shapiro–Wilk testi ile incelenmiş; grup karşılaştırmalarında eşleştirilmiş t testi, Wilcoxon işaretli sıralar testi, bağımsız örneklem t testi, Mann–Whitney U testi, Kruskal–Wallis testi ve Fisher exact testi kullanılmıştır. Değişkenler arasındaki ilişkiler Spearman korelasyon analizi ile değerlendirilmiş, üçüncü ayda ≥%10 kilo kaybının bağımsız belirleyicileri çok değişkenli lojistik regresyon analizi ile araştırılmıştır. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Katılımcıların medyan yaşı 42,0 (31,0–52,8) yıl olup, %72,95'ini kadınlar oluşturmuştur. Üç aylık takip sonunda vücut ağırlığı, vücut kitle indeksi, yağ kütlesi ve kas kütlesinde istatistiksel olarak anlamlı azalmalar saptanmıştır. Birincil sonlanım noktası olan yağ kütlesi medyan 40,10 kg'dan 35,05 kg'a gerilerken, kas kütlesi medyan 57,30 kg'dan 52,90 kg'a düşmüştür (her ikisi için p<0,001). Ayrıca açlık plazma glukozu, HbA1c ve insülin düzeylerinde anlamlı iyileşmeler gözlenmiştir (tüm p<0,001). Ortalama yüzde kilo kaybı %8,64±4,86 olarak hesaplanmış; katılımcıların %81,58'inde en az %5, %37,72'sinde ise en az %10 oranında kilo kaybı elde edilmiştir. Lipid profili incelendiğinde total kolesterol, LDL kolesterol ve trigliserid düzeylerinde anlamlı azalma saptanırken, HDL kolesterol düzeyinde anlamlı değişiklik gözlenmemiştir. Pankreatik enzimler değerlendirildiğinde ise amilaz ve lipaz düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı değişimler izlenmiştir. Sonuç olarak, tirzepatid tedavisi kısa dönemde anlamlı kilo kaybı ve metabolik iyileşme sağlarken, bu etkinin büyük ölçüde yağ kütlesindeki azalmadan kaynaklandığı gösterilmiştir. Bununla birlikte, eş zamanlı kas kütlesi kaybının da ortaya çıkması, obezite tedavisinde yalnızca toplam kilo kaybının değil, vücut kompozisyonunun da yakından izlenmesi gerektiğini göstermektedir. Elde edilen bulgular, tirzepatidin gerçek yaşam pratiğinde etkili bir tedavi seçeneği olduğunu desteklemekte ve tedavi sürecinde beslenme ile fiziksel aktivitenin birlikte ele alınmasının önemini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EVALUATION OF CHANGES IN BODY COMPOSITION AND METABOLIC LABORATORY PARAMETERS IN PATIENTS RECEIVING TIRZEPATIDE TREATMENT Obesity is a chronic, relapsing, and multifactorial disease with an increasing prevalence and is associated with numerous health problems, particularly cardiometabolic diseases. In recent years, tirzepatide, a dual glucose-dependent insulinotropic polypeptide (GIP) and glucagon-like peptide-1 (GLP-1) receptor agonist, has emerged as an effective pharmacological option for obesity treatment. However, real-world data regarding changes in body composition during tirzepatide treatment remain limited. This study aimed to evaluate changes in fat mass, muscle mass, and laboratory parameters after a three-month period in patients receiving tirzepatide treatment. This single-center, retrospective , observational, and non-interventional study was conducted at the Obesity Unit of the Department of Family Medicine at Istanbul Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın City Hospital. A total of 122 adults who initiated tirzepatide treatment were included in the study. The primary endpoint was the change in fat mass, while secondary endpoints included changes in muscle mass, anthropometric measurements, and laboratory parameters. Baseline and third-month anthropometric measurements, body composition data obtained by bioelectrical impedance analysis, and laboratory findings were evaluated. Statistical analyses included assessment of data distribution using the Shapiro–Wilk test; paired t-test, Wilcoxon signed-rank test, independent samples t-test, Mann–Whitney U test, Kruskal–Wallis test, and Fisher's exact test for group comparisons. Associations between variables were assessed using Spearman correlation analysis, and independent predictors of achieving ≥10% weight loss at the third month were investigated using multivariable logistic regression analysis. Statistical significance was defined as p<0.05. The median age of the participants was 42.0 (31.0–52.8) years, and 72.95% were female. At the end of the three-month follow-up period, statistically significant reductions were observed in body weight, body mass index, fat mass, and muscle mass. The primary endpoint, fat mass, decreased from a median of 40.10 kg to 35.05 kg, while muscle mass decreased from a median of 57.30 kg to 52.90 kg (both p<0.001). Significant improvements were also observed in fasting plasma glucose, HbA1c, and insulin levels (all p<0.001). Mean percentage weight loss was 8.64±4.86%; 81.58% of participants achieved at least 5% weight loss, and 37.72% achieved at least 10% weight loss. Regarding the lipid profile, total cholesterol, LDL cholesterol, and triglyceride levels decreased significantly, whereas no significant change was observed in HDL cholesterol levels. Significant changes were also observed in pancreatic enzyme levels, including amylase and lipase. In conclusion, tirzepatide treatment resulted in significant weight loss and metabolic improvement over a three-month period, and these effects were largely attributable to reductions in fat mass. However, the concomitant decrease in muscle mass indicates that monitoring body composition, in addition to total body weight, is important during obesity treatment. These findings support the effectiveness of tirzepatide in real-world clinical practice and highlight the importance of integrating nutritional interventions and physical activity into the treatment process.